Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper

Morten W. Langer

mandag 22. februar 2021 kl. 22:20

ATP Q1-regnskab i denne uge vil skuffe, men lys forude

De store danske investorer skal fra i år oplyse om deres aktive ejerskab efter nye strammere EU-regler. ATP er blandt de første til at rapportere efter de nye regler. Chefredaktør Morten W. Langer evaluerer her de nye oplysninger fra ATP, og hvordan lønmodtagerfonden har forvaltet det aktive ejerskab i forhold til danske børsnoterede selskaber   

Landets største pengekasse, ATP, har uden tvivl stor indflydelse på, hvad der sker i de større danske børsnoterede selskaber, og den store lønmodtagerfond har uden tvivl andel i de i seneste års succes for de store danske selskaber. ATP’s ledelse er heller ikke blege for at udstille sin rolle.

I den nye rapportering om aktivt ejerskab oplyses det, at ”ATP’s investeringer i børsnoterede danske selskaber bygger på dybdegående analyser af blandt andet selskabernes strategi, produkter, markedsposition og værdiansættelse. Derfor kender vi både selskaberne, men også deres konkurrenter, og derfor kan vi være med til at føre selskaberne i den rigtige retning.”

Bemærk formuleringen ”være med til at føre selskaberne.” Et progressivt aktivt ejerskab, udøvet af dygtige og langsigtede ejere, er uden tvivl et stort samfundsmæssigt plus.

ATP skriver også, at ”det er vores erfaring, at selskaberne som oftest tager kritikken til sig og laver de fornødne ændringer. Hvis et selskab står overfor en større strategisk beslutning, er der mange eksempler på, at de spørger ATP til råds eller sikrer sig vores opbakning på forhånd.”

Videre hedder det: ”De få gange, hvor ATP er uenige med bestyrelsens forslag, vil dette oftest blive behandlet af ATP på generalforsamlingen.”

ATP har de seneste år skærpet det aktive ejerskab, men over for de danske selskaber er det fortsat en sjældenhed, at den store investor stemmer nej til ledelsens forslag. Økonomisk Ugebrev har gennemgået ATP’s såkaldte voting records for 2020, som viser, hvordan fonden har stemt på de danske selskabers generalforsamlinger.

Bundlinjen er, at ATP når alt kommer til alt er en meget venligsindet ejer, der sjældent stemmer nej på generalforsamlingen til ledelsens forslag. Opgørelsen viser, at ATP på 41 store selskabers generalforsamlinger stemte nej fire gange. Og hver gang var der tale om en nej-stemme til forslag om incitamentsordninger til selskabets topledelse.

Hvis ATP møder så stor lydhørhed hos selskabernes topledelser omkring fondens vurderinger af strategi og markedspositioner, er det lidt underligt, at man ikke kan finde sammen om lønpakkerne.

Aflønning af topledelserne i dansk erhvervsliv er tilsyneladende stadig en kampplads, og Økonomisk Ugebrev har da også flere gange tidligere påvist, at der ofte ikke er sammenhæng mellem den variable aflønning for topchefen og selskabets regnskabsmæssige performance i forhold til konkurrenterne.

De fire selskaber, hvor ATP har stemt nej til lønpakken, er Genmab, Lundbeck, Carlsberg og A.P. Møller-Mærsk. Herom skriver ATP blandt andet: ”I forbindelse med årets generalforsamlingssæson skulle ATP tage stilling til to forslag til bestyrelseshonorarer af usædvanlig karakter.

Det ene var en forhøjelse af det samlede formandshonorar til Danske Banks bestyrelsesformand med 44 pct. til DKK 3,8 mio. Det andet forslag var formandshonoraret til bestyrelsesformanden i A.P. Møller-Mærsk på DKK 7 mio.”

Videre hedder det:

”Vi valgte at stemme for forhøjelsen af formandshonoraret i Danske Bank. Banken står i en meget vanskelig og tidskrævende transformationsproces, hvilket i vores øjne berettiger en forhøjelse af formandshonoraret. Vi havde dog foretrukket, at selskabet havde præciseret, at der er tale om en ekstraordinær situation. Vi valgte at stemme imod formandshonoraret i A.P. Møller-Mærsk. Et honorar på DKK 7 mio. er så signifikant højere end honoraret i sammenlignelige selskaber, at vi ikke kunne støtte forslaget. Rent teknisk udtrykte vi vores holdning ved at stemme imod vederlagspolitikken i A.P. Møller-Mærsk.”

ATP er dog også begyndt at sætte fokus på andre områder, men mest i forhold til udenlandske selskaber:  ATP har i 2020 ændret praksis for at godkende revisorer, som oftest ses som et standardpunkt på generalforsamlinger.

”Med vores nye praksis stemmer vi imod revisorer, som har revideret et selskab i mere end 15 år for at sikre, at revisorer er uafhængige af selskabets ledelse og optræder som aktionærernes garant for, at selskabets regnskaber er retvisende. Hvis et selskab revideres af det samme revisionsselskab for længe, er der risiko for, at relationen bliver for indspist og mister sin kontrolfunktion. Derfor stemte ATP imod valg af revisorer i 143 tilfælde i 2020, hvor vi i 2019 ikke stemte imod nogle valg af revisorer.”

ATP strammer også skruen i forhold til lønpakker i udenlandske selskaber:

”I lyset af den begrænsede lydhørhed over for vores synspunkter vedrørende løn på udenlandske generalforsamlinger har vi i år lavet en ændring i vores stemmepraksis, så vi nu ikke bare stemmer imod selve lønpolitikken, hvis vi er uenige, men også stemmer imod valget til bestyrelsen af medlemmerne af lønudvalget. Det betyder, at ATP i år har stemt imod flere bestyrelsesmedlemmer end tidligere. Vi har i år stemt imod 31,4 pct. af de foreslåede bestyrelseskandidater.”

Også omkring klima strammer ATP: ”I selskaber, som ikke lever op til rimelige forventninger indenfor datatransparens og målsætninger på klimaområdet, stemmer vi imod de bestyrelsesmedlemmer, som er ansvarlige herfor.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank