Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA

Joachim Kattrup

mandag 12. april 2021 kl. 17:48

Aktivistiske aktionærer i de største amerikanske selskaber har i sinde at stille 435 ESG-relaterede forslag på generalforsamlingerne, der afholdes i de kommende måneder. Det er lidt færre end sidste år, men til gengæld er antallet af forslag om bekæmpelse af systemisk racisme steget markant. 

Dette gælder især i de store amerikanske banker, hvor danske institutionelle investorer har massive aktieinvesteringer. Som aktive ejere skal de således tage stilling til disse forslag. Se oversigten over alle ESG-forslagene i denne artikel.

Den amerikanske generalforsamlingssæson er skudt i gang, og flere steder har aktive aktionærer stillet forslag om selskabernes indflydelse på den systemiske racisme i USA. Forslagene stilles bl.a. i lyset af Black Lives Matter-bevægelsen, der har formået at sætte den systemiske racisme i USA på dagsordenen.

Dette afspejler sig nu i et stigende antal aktionærforslag på de største amerikanske selskabers generalforsamlinger. Racismedebatten presser sig på i en række amerikanske selskaber, hvilket betyder, at langt de fleste danske institutionelle investorer vil blive konfronteret med spørgsmålene og aktivt skal tage stilling til systemisk racisme – og mange andre ESG-relaterede forslag.

Disse forslag dækker over flere forskellige aspekter af den systemiske racisme. Hertil kommer underrepræsentation af farvede direktions- og bestyrelsesmedlemmer til etablering af et såkaldt ’Racial Justice Scorecard’ i virksomhederne.

Racial equity audit

Mest bemærkelsesværdigt er dog et aktionærforslag til et helt nyt initiativ i flere store amerikanske banker. På i alt syv amerikanske bankers generalforsamlinger har fagforeningerne Change to Win og Service Employees International Union (SEIU) fremsat forslag om såkaldte ”racial equity audit”. Bankerne opfordres altså til at oplyse, hvordan deres aktiviteter og produkttilbud påvirker den strukturelle racisme – herunder hvad bankerne gør for at bekæmpe konsekvenserne.

Forslaget bliver stillet på generalforsamlingerne i hhv. Bank of America, BlackRock, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, State Street og Wells Fargo. Dette er alle amerikanske banker, som danske institutionelle investorer finder attraktive at investere i, og hvor de således er rigt repræsenteret via massive aktieinvesteringer i bankerne.

For eksempel har Danica Pensions aktieinvesteringer i Bank of America for næsten 700 mio. kr., og PFA har investeret for mere end en milliard i Citigroup.

De amerikanske banker er, sammen med de store amerikanske tech-virksomheder, blandt de mest populære aktier blandt danske storinvestorer. Og det er blandt disse selskaber, at investorerne har deres største eksponeringer.

Forslagene om bekæmpelse af systemisk racisme er forsynet med beskrivelser, der mere konkret viser, hvilke aktiviteter bankernes bestyrelser skal forholde sig til og rapportere om, samt hvilke negative virkninger bankernes handlinger har på persons of color.

For eksempel viser forslaget hos Bank of America, at banken har ydet færre lån til mindretal i Philadelphia og lukket flere filialer i samfund, hvor sorte mennesker er repræsenteret mere, sammenlignet med andre geografiske lokaliteter.

Dette giver sorte og farvede færre økonomiske muligheder og viser, hvordan den strukturelle racisme materialiserer sig i statistikkerne. Bankerne anklages ikke for at være racistiske, men der stilles krav til, at bankerne rapporterer på, hvordan beslutninger manifesterer sig på forskellige befolkningsgrupper.

Andre konkrete begivenheder, indskrives også i argumentationen for forslagene. Hertil gælder bl.a. fastsættelse af bankgebyrer, der har store konsekvenser og kompromitterer nogle befolkningsgruppers økonomiske muligheder, såvel som politiets indkøbsprocesser og finansiering af overvågningsudstyr, der særligt rammer samfund, hvor sorte mennesker er overrepræsenterede.

ProxyPreviews gennemgang af aktionærforslag på amerikanske selskabers generalforsamlinger er den største af sin art. Den gennemgår mere end 400 forslag fra de største forslagsstillere.

I dansk investorregi får Nykredit, Velliv og Danica mest travlt med at forholde sig til forslagene. Velliv skal tage stilling til 195 ESG relaterede forslag, imens Nykredit og Danica er involveret i 163 ESG relaterede forslag.

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar vil over de næste måneder holde øje med, hvordan danske investorer forholder sig til de mange forslag.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank