Samfundsansvar

Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA

Joachim Kattrup

mandag 12. april 2021 kl. 17:48

Aktivistiske aktionærer i de største amerikanske selskaber har i sinde at stille 435 ESG-relaterede forslag på generalforsamlingerne, der afholdes i de kommende måneder. Det er lidt færre end sidste år, men til gengæld er antallet af forslag om bekæmpelse af systemisk racisme steget markant. 

Dette gælder især i de store amerikanske banker, hvor danske institutionelle investorer har massive aktieinvesteringer. Som aktive ejere skal de således tage stilling til disse forslag. Se oversigten over alle ESG-forslagene i denne artikel.

Den amerikanske generalforsamlingssæson er skudt i gang, og flere steder har aktive aktionærer stillet forslag om selskabernes indflydelse på den systemiske racisme i USA. Forslagene stilles bl.a. i lyset af Black Lives Matter-bevægelsen, der har formået at sætte den systemiske racisme i USA på dagsordenen.

Dette afspejler sig nu i et stigende antal aktionærforslag på de største amerikanske selskabers generalforsamlinger. Racismedebatten presser sig på i en række amerikanske selskaber, hvilket betyder, at langt de fleste danske institutionelle investorer vil blive konfronteret med spørgsmålene og aktivt skal tage stilling til systemisk racisme – og mange andre ESG-relaterede forslag.

Disse forslag dækker over flere forskellige aspekter af den systemiske racisme. Hertil kommer underrepræsentation af farvede direktions- og bestyrelsesmedlemmer til etablering af et såkaldt ’Racial Justice Scorecard’ i virksomhederne.

Racial equity audit

Mest bemærkelsesværdigt er dog et aktionærforslag til et helt nyt initiativ i flere store amerikanske banker. På i alt syv amerikanske bankers generalforsamlinger har fagforeningerne Change to Win og Service Employees International Union (SEIU) fremsat forslag om såkaldte ”racial equity audit”. Bankerne opfordres altså til at oplyse, hvordan deres aktiviteter og produkttilbud påvirker den strukturelle racisme – herunder hvad bankerne gør for at bekæmpe konsekvenserne.

Forslaget bliver stillet på generalforsamlingerne i hhv. Bank of America, BlackRock, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, State Street og Wells Fargo. Dette er alle amerikanske banker, som danske institutionelle investorer finder attraktive at investere i, og hvor de således er rigt repræsenteret via massive aktieinvesteringer i bankerne.

For eksempel har Danica Pensions aktieinvesteringer i Bank of America for næsten 700 mio. kr., og PFA har investeret for mere end en milliard i Citigroup.

De amerikanske banker er, sammen med de store amerikanske tech-virksomheder, blandt de mest populære aktier blandt danske storinvestorer. Og det er blandt disse selskaber, at investorerne har deres største eksponeringer.

Forslagene om bekæmpelse af systemisk racisme er forsynet med beskrivelser, der mere konkret viser, hvilke aktiviteter bankernes bestyrelser skal forholde sig til og rapportere om, samt hvilke negative virkninger bankernes handlinger har på persons of color.

For eksempel viser forslaget hos Bank of America, at banken har ydet færre lån til mindretal i Philadelphia og lukket flere filialer i samfund, hvor sorte mennesker er repræsenteret mere, sammenlignet med andre geografiske lokaliteter.

Dette giver sorte og farvede færre økonomiske muligheder og viser, hvordan den strukturelle racisme materialiserer sig i statistikkerne. Bankerne anklages ikke for at være racistiske, men der stilles krav til, at bankerne rapporterer på, hvordan beslutninger manifesterer sig på forskellige befolkningsgrupper.

Andre konkrete begivenheder, indskrives også i argumentationen for forslagene. Hertil gælder bl.a. fastsættelse af bankgebyrer, der har store konsekvenser og kompromitterer nogle befolkningsgruppers økonomiske muligheder, såvel som politiets indkøbsprocesser og finansiering af overvågningsudstyr, der særligt rammer samfund, hvor sorte mennesker er overrepræsenterede.

ProxyPreviews gennemgang af aktionærforslag på amerikanske selskabers generalforsamlinger er den største af sin art. Den gennemgår mere end 400 forslag fra de største forslagsstillere.

I dansk investorregi får Nykredit, Velliv og Danica mest travlt med at forholde sig til forslagene. Velliv skal tage stilling til 195 ESG relaterede forslag, imens Nykredit og Danica er involveret i 163 ESG relaterede forslag.

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar vil over de næste måneder holde øje med, hvordan danske investorer forholder sig til de mange forslag.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Sparekassen Sjælland-Fyn søger filialsupporter med speciale i bolig og kreditsager
Holbæk
21-05-2021
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsynet med investeringsfonde & banker på investeringsområdet
København
18-05-2021
PensionDanmark
PensionDanmark søger medlemsrådgiver i Jylland
Jylland
01-06-2021
PenSam søger jurist i Farum – vikariat
Farum
07-06-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]