Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Danske pensionskasser tungt investeret i globale hvidvaskbanker

Joachim Kattrup

fredag 02. oktober 2020 kl. 13:23

Danske pensionskasser har investeret tungt i en stor del af de internationale storbanker, som for nylig blev afsløret for involvering i hvidvask for milliarder.

Afsløringen kommer fra de såkaldte FinCEN filer fra International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). De samme banker er i forvejen forbundet til en lang række andre kontroversielle og etiske betændte temaer, som for eksempel finansiering af fossilselskaber.

Redaktør Joachim Kattrup reflekterer her over de danske pensionskassers støtte til problembankerne.

De største nordiske institutionelle investorer har store aktie- og obligationsinvesteringer i stort set alle internationale banker, som medio september af ICIJ blev afsløret for at hvidvaske kriminelles penge for milliarder.

Det fremgår af en kortlægning, Økonomisk Ugebrev har foretaget på baggrund af den nye database Xklude.com udviklet af Økonomisk Ugebrev, som er baseret på internationale kilder. Databasen kan tilgås i en gratis version på www.xklude.com .

De hvidvaskmistænkte banker er også internationale børsnoterede selskaber, der optræder på flest lister over andre kontroversielle temaer, viser databasen.

De globale banker bliver oftere end andre sektorer, bortset fra olieselskaber, kædet sammen med uetisk eller kontroversiel forretningsadfærd om bl.a. skattely, systemisk racisme samt finansiering af fossilenergi. Alligevel optræder de globale banker på aktielister hos stort set alle store danske investorer.

Som centrum for den globale finansielle værdikæde og qua deres globale størrelser er bankerne naturligvis finansielt involveret i meget. Men på en forretningsetisk målestok er det ikke en gyldig undskyldning, at man er en finansiel virksomhed af stor størrelse, og derfor kan sætte andre etiske grænser, når det gælder hvidvask, finansiering af fossilsektoren eller brug af skattelylande.

 

 

Hvad forskellen er på at investere i et olieselskab, og på at investere i en bank, der investerer i et olieselskab?

 

 

Kontroversielle temaer er ofte ikke i juridisk forstand ulovlige. Men de kan anskues som uetiske i forhold til verdenssamfundets bæredygtige målsætninger, formuleret i for eksempel Parisaftalen eller verdensmålene, samt i forhold til god forretningsetik og offentlig moral.

De mange og ofte komplekse finansielle regler kan måske forklare, hvorfor en lang række af de store internationale banker for eksempel er at finde blandt de 100 mest bødestraffede virksomheder i USA.

Men heller ikke kompleksitet er et argument for, at man kan bøje regler og lovgivningen mere end andre. Og det er heller ikke en sund plausibel forklaring, der holder vand for investorer for at fastholde investeringer i de mistænkte banker.

Et eksempel er amerikanske Bank of America Corporation. Banken er blandt de 100 mest bødestraffede virksomheder i verden. De benytter sig af underbetalt arbejdskraft fra amerikanske fængsler.

De er blandt de virksomheder i verden, som har flest jurisdiktioner i skattelylande. Og de har både investeringer i og udlån til store fossile energiselskaber, som mange danske pensionskasser ekskluderer. Det er etiske minefelter uanset størrelse og magt.

Brug af skattelylande og finansiering af fossile selskaber er i flere danske institutionelle investorers ansvarlighedspolitikker årsag til direkte eksklusion fra investeringsuniverset. Men eksklusionspolitikkerne omfatter ikke den finansielle værdikæde.

Og man kan spørge, hvad forskellen er på at investere i et olieselskab, og på at investere i en bank, der investerer i et olieselskab?

Hvidvaskafsløringerne, som Politiken, DR og Berlingske via International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) har foretaget, er nye kontroversielle sager, blandt utallige andre, der tilsyneladende følger med, når man er global bank eller olieselskab.

Økonomisk Ugebrev har via databasen Xklude.com kortlagt i alt 28 kontroversielle temaer forbundet til mere end 2000 selskaber, som en række troværdige kilder har frembragt til offentligheden. Blandt de 50 selskaber, der er sat i forbindelse med flest kontroversielle temaer, er 20 internationale banker, mens resten er fossile energiselskaber, herunder særligt olieselskaber.

Internationale banker forbundet til flest kontroversielle temaer og mistænkt for hvidvask i stor skala

Bank of America Barclays
Citigroup
Deutsche Bank
HSBC holding
Habib Bank
JP Morgan chase
Northern Trust
Societe Generale
Standard Chartered
The Bank of New York Mellon
The Royal Bank of Scotland
Wells Fargo
Danske Bank

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank