Samfundsansvar

Investorer mangler politikker mod ulovlig skovrydning

Joachim Kattrup

mandag 14. juni 2021 kl. 12:05

I 2020 mistede verden 12,2 millioner hektar tropiske skove – svarerende til omkring 20 mio. fodboldbaner. Ny data viser, at globale institutionelle investorer er i betydelig risiko for at medfinansiere ulovlige skovrydninger i både Sydamerika og Asien. Også danske investorer har svage ansvarlighedspolitiker, ligesom råvareselskaberne bag afskovningen har mangelfulde rapporteringer, viser en gennemgang (se oversigten). 

Mange af verdens største banker, og også danske investorer, er i stor risiko for at understøtte ulovlig skovrydning. Risikoen udløses af kombinationen af svage ansvarlighedspolitikker og store investeringer i råvareselskaber, der er knyttet til afskovning og ødelæggelse af tropisk regnskov.

Jyske Bank og BankInvest har ikke specifikke politikker mod ulovlig skovrydning, og de vurderer, at problemet ”har stået lidt i skyggen af spørgsmålet om fossile brændsler.”

Det gælder særligt investeringer i selskaber, der producerer palmeolie, papir, tømmer, kød og gummi i Sydamerika eller Sydøstasien.

Oplysningerne stammer fra Forests & Finance, der er en koalition af forsknings- og civilsamfundsorganisationer fra USA, Indonesien, Holland, Brasilien og Malaysia. Forests & Finance har opgjort omfanget af investeringer og lån til verdens største globale råvareselskaber, hvor skovrydning er et centralt element i jagten på øget produktion.

Også flere danske investorer og banker er på listen over investeringer i selskaber, der er beskyldt for ulovlige skovrydninger og tilhørende svage rapporteringer.

Alene i 2020 mistede verden 12,2 millioner hektar tropiske skove. Sammenlignet med 2020 er den samlede værdi af investeringer i virksomheder med risiko for ulovlig afskovning steget fra 37,2 mia. dollars i 2020 (april) til 45,3 mia. dollars i 2021 (april).

Ifølge Forests & Finance har verdens 50 største banker givet kreditter eller garantier for 128 mia. dollars til råvareselskaber, der er involveret i skovrydning.  Ikke alle 128 mia. dollars er givet til aktiviteter med ulovlige skovrydninger. Men Forests & Finance har samtidig vurderet bankernes poltikker for området. Og det er dyster læsning.

50 banker og investeringsselskaber, bl.a. BlackRock, BNY Mellon, T. Rowe Price, State Street, BNP, Deutche Bank og mange flere, tildeles af Forests & Finance en score på en skala for 0-10 for deres investeringspolitik vedrørende skovrydning. Og gennemsnittet er blot 2,5, altså tæt på en bundkarakter.

 

Beskyttelse af verdens tropiske skove har bogstaveligt talt aldrig været vigtigere for alt liv på Jorden. Alligevel skriver disse finansielle institutioner en blankocheck

 

Ifølge Forests & Finance indikerer det, at størstedelen af ​​finansieringen til råvareselskaber, der er afhængige af skovrydning, ikke er underlagt grundlæggende kontrol eller verifikation af certificeringer og industristandarder for bæredygtig skovrydning. Råvareselskabernes rapporteringer om afskovning er ligeledes ofte mangelfuld eller uigennemsigtige.

”Beskyttelse af verdens tropiske skove har bogstaveligt talt aldrig været vigtigere for alt liv på Jorden. Alligevel skriver disse finansielle institutioner en blankocheck til virksomheder, der begår skovdestruktion og menneskerettighedskrænkelser. I stedet for at give disse virksomheder carte blanche til at ødelægge skove skal finansielle institutioner være i stand til at identificere, vurdere og styre disse risici i deres porteføljer,” siger Merel van der Mark, koordinator for koalitionen Forests & Finance.

Danske investorer rapporterer meget lidt

Også danske investorer rapporterer meget lidt om råvareselskaber, de finansierer eller investerer i. Desuden viser en gennemgang, Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har foretaget, at det er meget svært at finde konkrete formuleringer for området i investorenes og bankernes politikker for ansvarlige investeringer.

Forests & Finance har ikke vurderet de danske finansielle aktøres politikker. Men en gennemgang af flere danske bankers og investorers politikker for skovrydning viser det samme billede.

Det gælder for eksempel BankInvest og Jyske Bank, der ligesom stort set alle andre har investeringer i råvareselskaber, hvor skovrydning er involveret. Hverken BankInvest eller Jyske Bank har formuleret konkrete politikker for råvareselskaber, men har det med i det generelle aktive ejerskab.

Jyske Bank investerer for eksempel i japanske Itochu og Marubeni. Det er selskaber, som Forests & Finance vurderer ”makes no commitment to no deforestation for its procurement, (Itochu)” eller “has no policies specific to forest-risk commodities and fails to disclose relevant supply chain ESG risks or due diligence measures (Marubeni.)”

”Vi samarbejder her med ca. 60 institutionelle investorer om at udøve aktivt ejerskab gennem dialog, stemmeafgivelse etc. Skovrydning fremgår ikke specifikt af vores politikker, men er en inkluderet del af vores politik for ansvarlig og bæredygtig investering. Vi har gennem samarbejdet med Sustainalytics været i dialog med begge selskaber (Posco og Itochu, Red.) om netop udfordringer relateret til skovrydning, og i begge cases har det været med fokus på aktiviteter i Indonesien,” siger Flemming Larsen, Senior Director & Head of Clients fra Jyske Bank, der oplyser, at de har afsluttet dialogen med selskaberne.

Fra BankInvest oplyser Mads Berendt Søndergaard, Head of Responsible Investments, at de også arbejder gennem samarbejdspartnere for at sætte fokus på problemet.

”Vi har ikke konkrete politikker imod skovrydning udover vores generelle politik for ansvarlige investeringer, men er med i initiativet, ”Investors Policy Dialogue on Deforestation in Brazil (IPDD Brazil),” som er målrettet skovrydningen i Amazonas. Det er Storebrand, der har startet initiativet, og der er flere globale investorer med.  Ulovlig skovrydning er ikke et nyt problem. Men det har måske siden Parisaftalen stået lidt i skyggen af spørgsmålet om fossile brændsler. Det er blandt andet derfor vi nu sidste år gik med i IPDD,” siger Mads Berendt Søndergaard, Head of Responsible Investments hos BankInvest.

Oversigt: danske banker og investorer i råvareselskaber med risiko for ulovlig skovrydning

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Andel søger financial controller til ledende energi- og fibernetkoncern med grønne visioner
Andel søger erfaren financial controller til ledende energi- og fibernetkoncern med grønne visioner
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til produktion vedr. erhvervskundesager
Ambitiøs & digitalt interesseret medarbejder søges til Erhvervsministeriets departement i området for Samfundsøkonomi, konkurrenceevne & digitalisering
Vil du være med til at sikre fortsat tillid til års- og delårsrapporter fra de børsnoterede virksomheder og være en del af et knivskarpt fagligt miljø hos Erhvervsstyrelsen?
Analytikere til modeludvikling i Sydbank
Sparekassen Sjælland-Fynsøger IT-sikkerhedsansvarlig
Erhvervsministeriet søger Kontorchef til at sætte rammerne for fremtidens finansielle sektor (Genopslag)
Energinet søger Commercial Manager – Bred profil med international forhandlingserfaring
Energinet søger økonomer til elmarkedsudvikling og markedsdesign for energiøer
Portefølje Manager og Market Intelligence specialist, der kan skabe overblik
Økonomisk konsulent til spændende stilling i den centrale økonomifunktion i Stevns Kommune
Ringkjøbing Landbobank søger Producent til bankens Engrosafdeling
Forretningsudvikler med erfaring inden for fonds- og investeringsområdet til Ringkjøbing Landbobank
Fagligt stærk medarbejder til Økonomistyring i Skatteministeriet
Research Analyst hos Økonomisk Ugebrev
Redaktør søges til Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til Back Office Fonds på hovedkontoret i Ringkøbing
HORTEN søger ansvarsfuld og serviceminded sagsadministrator med flair for tal og proces
Trafikstyrelsen søger jurist til personcertificering indenfor luftfart
Administrativ medarbejder med speciale i erhverv til Sparekassen Sjælland-Fyn
Bls Capital Fondsmæglerselskab A/S søger Trader
Regnskabsmedarbejderer til nyoprettede stillinger i internt kontrolmiljø
ESG Investment Specialist til BankInvests obligationsafdeling
Økonomichef til Lolland Kommune

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]