Samfundsansvar

Investors dilemma: Grønne obligationer kan overhales af ny innovation

Sten Kristensen

mandag 25. januar 2021 kl. 16:11

Udstedelse af EU-certificerede grønne obligationer ventes at stige igen i år. Selv om der i vidt omfang er tale om – næsten – almindelige statsobligationer, kræver det en ekstra indsats fra investorerne at bedømme de grønne elementers levetid. Herhjemme pointerer både Danica og PFA, at grønne hensyn ikke får lov at gå ud over afkastet.

Når statsobligationer og sikre erhvervsobligationer over tid giver et lavere afkast end andre aktivklasser, er det fordi risikoen ofte er lavere, og betalingsstrømmene mere forudsigelige: Under forudsætning af, at udstederen bevarer sin betalingsevne, får investoren faste aftalte rentebeløb over obligationens levetid. Det er det, der ligger i den engelsksprogede betegnelse for obligationsinvesteringer – fixed income.

Men på grønne obligationer er det ikke så enkelt: Betalingsstrømmene er stadig fikserede, mens det grønne element er ikke. Den samfundsansvarlige investor skal derfor vurdere hver enkelt obligation, eller i hvert fald hver enkelt udsteder, ud fra sine egne prioriteringer om grøn profil.

De grønne obligationer er blevet kritiseret for, at pengene i sidste ende blot går ned i udstederens store kasse, hvorfra man finansierer alskens tiltag. Men den kritik er, påpeger ny EU-rapport, baseret på en misforståelse af, hvordan obligationer fungerer i praksis.

Ofte bliver obligationer udstedt for at refinansiere eksisterende gæld. Med den grønne certificering kan investoren sikre sig, at udstederen holder næsen i det grønne spor. Man kan ikke blot udstede grønne obligationer for nogle projekter, man gennemførte for ti år siden. Projekterne skal fortsætte og leve op til de stadigt strammere krav.

Faste krav til den grønne profil har dog også en ulempe, fordi de grønne elementer vil ændre sig over tid. Eksempelvis kan man godt finansiere ejendomme, der er energieffektive efter tidens standard, med grønne obligationer. Men som teknologien udvikler sig, og man opfinder mere energieffektive løsninger til byggeriet, til det grønne element tabe værdi.

De ejendomme, som var fremmelige ved opførelsen, er det måske ikke i forhold til nyere ejendomme, og så udløber det grønne certifikat på obligationen. På den måde kan f.eks. en pensionskasse, der har forpligtet sig til at have grønne investeringer i et vist omfang, blive nødt til at udskifte grønne obligationer, som over tid er famlet.

Ifølge Poul Kobberup, investeringsdirektør i Danica, er det ofte ikke muligt at knytte den enkelte udstedelse op på et konkret projekt. I stedet kigger man nøje på, hvem udstederen er.

”Det, der har fyldt meget for os, er stater og statslige organisationer, som vi ved tager det her (grøn omstilling, red.) seriøst. Som inden for alle andre områder søger vi de samarbejdspartnere med stor fokus på bæredygtighed,” siger Poul Kobberup, som f.eks. udtrykker tillid til de grønne statsobligationer, der er udstedt af den tyske stat.

”Der er sket rigtigt meget på obligationssiden. Jeg har flere hensyn at tage. Jeg skal sikre mig, at vi opnår det bedst mulige afkast. Men er pris og vilkår i orden, og hvis det ESG-mæssige er på plads, så investerer vi hellere i grønne obligationer end i andre obligationer,” siger Poul Kobberup.

Tilsvarende understreger PFA’s pressechef Kristian Lund Pedersen over for Økonomisk Ugebrev, at det grønne hensyn ikke trumfer afkastet, som skal betale kundernes pensioner.

”Helt generelt er vores fokus på bæredygtige investeringer centreret omkring afkastpotentialet, hvor f.eks. obligationer øremærket et særligt fokus på bæredygtighed, herunder klima eller sociale hensyn, er et positivt element,” skriver han.

PFA har investeret i franske og belgiske grønne obligationer, og har desuden investeret i udstedelser fra den europæiske investeringsbank, EIB.

”Det er et led i den løbende aktivitet. Vi følger de udstedelser, der kommer, og rigtigt mange af dem har dette element i sig, så de er certificerede som green bonds (statsobligationer): Eksempelvis søger vi den højeste bæredygtighedscertificering i de byggerier, vi deltager i. Tilsvarende søger vi inden for andre investeringer de samarbejdspartnere, som vi ved er impliceret i bæredygtighed,” skriver Kristian Lund Pedersen.

COVID-19 har givet grønne obligationer et boost

EU påbegyndte arbejdet med certificerede grønne obligationer tilbage i 2018, hvor klimaet var højest på dagsordenen. I 2020 blev COVID-19 så det store tema. Men det har faktisk blot givet de grønne obligationer et yderligere boost, fordi staterne bruger grønne investeringer som midlet til at puste aktivitet ind i økonomien.

Størstedelen af de certificerede grønne obligationer er således statsobligationer fra bl.a. Tyskland, Frankrig og Belgien. Danmark er endnu ikke kommet med på vognen. Men også private har foretaget store udstedelser af grønne obligationer i 2020. Ifølge ING Bank Outlook 2021 forventes denne trafik yderligere at stige i år. Private udstedelser handler for en stor del om finansiering af bæredygtigt byggeri, f.eks. fra danske realkreditobligationer.

Det grønne element i obligationer består ofte af følgende typer af initiativer: Afbødning af klimaforandringer, tilpasning til klimaforandringer, bæredygtig brug af vand og marine ressourcer, omstilling til cirkulær økonomi, inddæmning af forurening og beskyttelse af arter og biosystemer. Selv om initiativet ikke må være væsentlig skadeligt inden for nogen af de seks felter, kan investoren have prioriteret sine grønne investeringer anderledes.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Formue

Langers Skarpe: Her er forklaringen på ugens blodbad i danske aktier

 Vi har netop været igennem en højst usædvanlig uge for det danske aktiemarked. Hovedparten af de store danske kvalitetsaktier blev sat voldsomt ned. Og det er sket samtidig med,…
Life Science
Genmab ramte kursmål og faldt pladask tilbage
Formue
Ugeslut: Danske aktier dykkede historisk meget i forhold til europæiske aktier, hvorfor?
Formue
Nasdaq; Nu falder de amerikanske teknologiaktier helt sammen
Finans
Ex-formænd kritiske over for regelstramning: Risiko for svag bestyrelse for Finanstilsynet
Samfundsansvar
Sampension udvider ledelsesberetningen med flere ESG nøgletal
Ledelse
Rating af Etik & Moral i C25: Novo Nordisk ligger i en klasse for sig
Finans
Kapitalfonde rydder op i selskaber baseret på ”den gamle økonomi”
Finans
Pres på Lars Rohde: Kræver redegørelse om den “hemmelige” guldbeholdning
Samfundsansvar
Genmab og Lundbeck indfører ESG i ledelsens bonusordninger
Samfundsansvar
Nykredit Invests klimastrategi accepterer kul og olie fra tjæresand
Samfundsansvar
Danske Bank lægger op til hård kurs i aktivt ejerskab i 2021
Samfundsansvar
Her er de største institutionelle globale investorer i kulindustrien
Formue
Langers Skarpe: Magtopgør mellem marked og centralbanker forude
Finans
Sydbank befæster førsteplads i obligationsmægler-rating

Seneste nyt

Formue
Analyse: Valuers per money værdi på 300 mio. halveret på en uge
Ledelse
Vokseværk i Vestas: Forringet kvalitet og øgede garantier presser resultatet
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til i denne uge
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Finans

IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder

IPO Rating: Det nye First North selskab, Valuer, lukker fredag tegningen før tid efter stor tegningsinteresse. Serieiværksætter Michael Moesgaard Andersen er blevet storleverandør til First North, efter også at…

Aktuel artikelserie

ESG analyser

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar bringer løbende ESG-analyser af C25 selsakber. Analyserne er datadrevet og perspektiverer selskabernes bæredygtige strategier til markeder, konkurrenter og finansielle eller forretningsmæssige forhold.

Andre artikelserier

ESG analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen
Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder
Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år

Seneste nyt

Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Nu bliver det et krav at registrere sine overvågnings­kameraer
Er du og din virksomhed klar til besøg fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen – både på kontoret og i private hjem?
Få overblik: Ændring af konkurrenceloven
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]