Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Investors dilemma: Grønne obligationer kan overhales af ny innovation

Sten Thorup Kristensen

mandag 25. januar 2021 kl. 16:11

Udstedelse af EU-certificerede grønne obligationer ventes at stige igen i år. Selv om der i vidt omfang er tale om – næsten – almindelige statsobligationer, kræver det en ekstra indsats fra investorerne at bedømme de grønne elementers levetid. Herhjemme pointerer både Danica og PFA, at grønne hensyn ikke får lov at gå ud over afkastet.

Når statsobligationer og sikre erhvervsobligationer over tid giver et lavere afkast end andre aktivklasser, er det fordi risikoen ofte er lavere, og betalingsstrømmene mere forudsigelige: Under forudsætning af, at udstederen bevarer sin betalingsevne, får investoren faste aftalte rentebeløb over obligationens levetid. Det er det, der ligger i den engelsksprogede betegnelse for obligationsinvesteringer – fixed income.

Men på grønne obligationer er det ikke så enkelt: Betalingsstrømmene er stadig fikserede, mens det grønne element er ikke. Den samfundsansvarlige investor skal derfor vurdere hver enkelt obligation, eller i hvert fald hver enkelt udsteder, ud fra sine egne prioriteringer om grøn profil.

De grønne obligationer er blevet kritiseret for, at pengene i sidste ende blot går ned i udstederens store kasse, hvorfra man finansierer alskens tiltag. Men den kritik er, påpeger ny EU-rapport, baseret på en misforståelse af, hvordan obligationer fungerer i praksis.

Ofte bliver obligationer udstedt for at refinansiere eksisterende gæld. Med den grønne certificering kan investoren sikre sig, at udstederen holder næsen i det grønne spor. Man kan ikke blot udstede grønne obligationer for nogle projekter, man gennemførte for ti år siden. Projekterne skal fortsætte og leve op til de stadigt strammere krav.

Faste krav til den grønne profil har dog også en ulempe, fordi de grønne elementer vil ændre sig over tid. Eksempelvis kan man godt finansiere ejendomme, der er energieffektive efter tidens standard, med grønne obligationer. Men som teknologien udvikler sig, og man opfinder mere energieffektive løsninger til byggeriet, til det grønne element tabe værdi.

De ejendomme, som var fremmelige ved opførelsen, er det måske ikke i forhold til nyere ejendomme, og så udløber det grønne certifikat på obligationen. På den måde kan f.eks. en pensionskasse, der har forpligtet sig til at have grønne investeringer i et vist omfang, blive nødt til at udskifte grønne obligationer, som over tid er famlet.

Ifølge Poul Kobberup, investeringsdirektør i Danica, er det ofte ikke muligt at knytte den enkelte udstedelse op på et konkret projekt. I stedet kigger man nøje på, hvem udstederen er.

”Det, der har fyldt meget for os, er stater og statslige organisationer, som vi ved tager det her (grøn omstilling, red.) seriøst. Som inden for alle andre områder søger vi de samarbejdspartnere med stor fokus på bæredygtighed,” siger Poul Kobberup, som f.eks. udtrykker tillid til de grønne statsobligationer, der er udstedt af den tyske stat.

”Der er sket rigtigt meget på obligationssiden. Jeg har flere hensyn at tage. Jeg skal sikre mig, at vi opnår det bedst mulige afkast. Men er pris og vilkår i orden, og hvis det ESG-mæssige er på plads, så investerer vi hellere i grønne obligationer end i andre obligationer,” siger Poul Kobberup.

Tilsvarende understreger PFA’s pressechef Kristian Lund Pedersen over for Økonomisk Ugebrev, at det grønne hensyn ikke trumfer afkastet, som skal betale kundernes pensioner.

”Helt generelt er vores fokus på bæredygtige investeringer centreret omkring afkastpotentialet, hvor f.eks. obligationer øremærket et særligt fokus på bæredygtighed, herunder klima eller sociale hensyn, er et positivt element,” skriver han.

PFA har investeret i franske og belgiske grønne obligationer, og har desuden investeret i udstedelser fra den europæiske investeringsbank, EIB.

”Det er et led i den løbende aktivitet. Vi følger de udstedelser, der kommer, og rigtigt mange af dem har dette element i sig, så de er certificerede som green bonds (statsobligationer): Eksempelvis søger vi den højeste bæredygtighedscertificering i de byggerier, vi deltager i. Tilsvarende søger vi inden for andre investeringer de samarbejdspartnere, som vi ved er impliceret i bæredygtighed,” skriver Kristian Lund Pedersen.

COVID-19 har givet grønne obligationer et boost

EU påbegyndte arbejdet med certificerede grønne obligationer tilbage i 2018, hvor klimaet var højest på dagsordenen. I 2020 blev COVID-19 så det store tema. Men det har faktisk blot givet de grønne obligationer et yderligere boost, fordi staterne bruger grønne investeringer som midlet til at puste aktivitet ind i økonomien.

Størstedelen af de certificerede grønne obligationer er således statsobligationer fra bl.a. Tyskland, Frankrig og Belgien. Danmark er endnu ikke kommet med på vognen. Men også private har foretaget store udstedelser af grønne obligationer i 2020. Ifølge ING Bank Outlook 2021 forventes denne trafik yderligere at stige i år. Private udstedelser handler for en stor del om finansiering af bæredygtigt byggeri, f.eks. fra danske realkreditobligationer.

Det grønne element i obligationer består ofte af følgende typer af initiativer: Afbødning af klimaforandringer, tilpasning til klimaforandringer, bæredygtig brug af vand og marine ressourcer, omstilling til cirkulær økonomi, inddæmning af forurening og beskyttelse af arter og biosystemer. Selv om initiativet ikke må være væsentlig skadeligt inden for nogen af de seks felter, kan investoren have prioriteret sine grønne investeringer anderledes.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank