Samfundsansvar

Ny ansvarlighedschef i Nordea: ”Vi intensiverer aktivt ejerskab

Joachim Kattrup

fredag 10. januar 2020 kl. 15:14

Ny chef for ansvarlige investeringer i Nordea Asset Management, Eric Christian Pedersen, vil intensivere det aktive ejerskab overfor børsnoterede selskaber. Han tror ikke på, at eksklusion i fremtiden vil være den dominerende strategi.

I dette interview med Økonomisk Ugebrev siger han også, at Nordeas position indenfor bæredygtige investeringer skal sikres ved at være et skridt foran kunderne og helt tæt på virksomhederne. Men grænserne er hårfine. Afkastet på bæredygtige investeringer er stadigvæk helt centralt for at sikre troværdighed.

Eric Christian Pedersen er ny chef for ansvarlige investeringer i Nordea Asset Management. Han vil sikre Nordeas førende position indenfor ansvarlige investeringer ved fortsat at være et skridt foran kunderne med produkter og en intensiveret indsats på det aktive ejerskab, hvor banken går tættere på virksomhederne.

”Hvis vi skal blive ved med at være førende på bæredygtige investeringer og et skridt foran markedet skal vores team være skarpest til at udvikle nye tilgange til, hvordan bæredygtighed kan bruges i en investeringsteknisk sammenhæng. Dertil skal vi tæt følge med i, hvad der sker blandt kunder og i markedet generelt. Grundlæggende handler det om at vurdere, hvad kundeefterspørgslen kan bære,” siger Eric Christian Pedersen om sine nye opgave.

Men Eric Christian Pedersen erkender, at kommercielle hensyn gør, at banken ikke bare kan galoppere alt for langt frem på den ansvarlige dagsorden.

 

Hvis jeg nu fuldstændig ekskluderede alle olieselskaber, og olieprisen stiger, så vil jeg måske komme fem procent bagud på afkast i forhold til markedet

 

”Hvis jeg nu fuldstændig ekskluderede alle olieselskaber, og olieprisen stiger, så vil jeg måske komme fem procent bagud på afkast i forhold til markedet. Her vil jeg være for langt fremme på den ansvarlige dagsorden, fordi investorerne simpelthen ville fyre mig. Jeg bliver også nødsaget til at beskytte min forretning.”

Eric Christian Pedersen ser det derfor også som en opgave at påvirke investorerne gennem kommunikation.

”Vi vil gerne flytte barren, men vi skal have vores kunder med. Derfor bruger vi meget tid på at tale bæredygtighed med dem. Og interessen er stærkt voksende,” siger han.

Nordea har haft stor succes med bankens STAR-fonde, der har leveret meget høje afkast, og i dag står stærkt i investorernes bevidsthed, når der skal vælges bæredygtige investeringer. Den position tager tid at opbygge og skal forsvares i fremtiden.

”Vores erfaring er, at den kommercielle succes er meget afhængig af en trackrecord i nogle år, således at produktet er i kundernes bevidsthed, når behovet for bæredygtige investeringer opstår. En ESG-fond, der ingen historik har, og er bagefter markedet, har langt sværere betingelser for at blive en succes,” vurderer han.

Også andre ESG relaterede fonde i Nordea har performet godt.

”Vores Klima & Miljø investeringsfond, der nu er over ti år gammel, har de seneste tre år tiltrukket mange nye investorer. Fonden har leveret gode afkast. Det hjælper selvfølgelig på opmærksomheden, men lige så afgørende er det, at vi kan fremvise en historik,” siger Eric Christian Pedersen.

Aktivt ejerskab er også støtte til gode initiativer

Med investeringsansvaret for over 1.500 mia. kr. under forvaltning (AuM) følger også et stort arbejde med at indgå dialoger med selskaber. Eric Christian Pedersen forventer at øge indsatsen på det aktive ejerskab. Han tror ikke, at udviklingen peger mod rene etiske eksklusionsstrategier.

”Jeg tror ikke på, at eksklusionsstrategierne vil dominere markedet, fordi der er en naturlig grænse for, hvor meget du kan screene fra i porteføljerne. Vi har i vores konventionelle produkter stadigvæk positioner i fx olieselskaber. Men vi tror mest på de selskaber, der har udvist et seriøst engagement i den grønne omstilling ved at fremlægge konkrete planer for, hvordan de vil transformere sig i forhold til Parisaftalen. Et konkret eksempel er Equinor. Men det er en svær dialog og ikke mindst en svær kommunikativ opgave at forklare til de kunder, der efterspørger det bæredygtige.”

Eric Christian Pedersen ser det aktive ejerskab som et værktøj til ikke kun at håndtere virksomhedernes ageren i dårlige sager. Men også som en støtte, når der faktisk bliver foretaget bæredygtige skridt i den rigtige retning.

”Vi varetager selv det aktive ejerskab, og det er ressourcekrævende. Det er godt at være en stor aktør, fordi vi kan lægge større pres og komme dybere i researchen. Det nye er, at vi ikke kun tager dialogerne, når vi opdager, at der er noget galt. Vi prøver i stigende grad også at hjælpe til med de gode initiativer. Det er også ressourcekrævende, men vi har besluttet os for at øge antallet og dybden af engagement, fordi vi tror på denne agenda,” siger Eric Christian Pedersen.

Han mener også, at det er og vil blive stadigt mere besværligt i fremtiden at være olieselskab uden en åben og konkret plan for grøn omstilling. Men det er ikke nogen let øvelse at udvikle konkrete screeningskriterier for fossile selskaber, idet rigide afgræsninger også kan være problematiske for, hvad man gerne vil støtte.

”Vi står midt i diskussionen om nye screeningkriterier for en række fonde. Men det er en svær øvelse. Er man for streng kan det for eksempel betyde, at vi er nødsaget til at ekskludere Ørsted på grund af deres nuværende kulbaserede energi. Og det er jo meningsløst, når vi samtidig ved, at de er blandt de allermest progressive energiselskaber og udfaser kul helt i de kommende år. Men der vil der være kunder med rigide eksklusionskriterier, hvor det er op ad bakke at forklare, hvorfor man bliver i et selskab, der opererer i fossilindustri.”

Han håber derfor heller ikke, at EU’s vedtagede lovgivning om bæredygtige investeringer udformes alt for kategorisk og firkantet.

”Det er en problemstilling, der måske bliver forstærket når EU’s Sustainable Finance program er indfaset. Det må tiden vise. Grundlæggende mener jeg, at det er ekstremt positivt, at vi får mere gennemsigtighed. Og det er vigtigt for mig ikke at blive forstået, som om jeg prøver at forhale den nødvendige omstilling, som Kommissionen har sat sig i spidsen for. Men hvis det betyder, at grænserne for hvad man må kalde bæredygtigt bliver alt for firkantede, kan der opstå nogle dilemmaer. Der er mange faktorer i spil når man vurderer bæredygtighed. Hvad er investeringsuniverset, hvilke data anvender man og hvordan tolker man virksomhedens planer for fremtiden samt hvor tæt dialog har du via det aktive ejerskab med selskabet,” siger han.

I Star-fondene har Nordea ikke fossile selskaber. Men Star-fondene har under 50 aktier i porteføljen, og det udløser en finansiel risiko, da spredningen er smal. Derfor tilbyder Nordea også andre fonde under bæredygtige aktier, hvor screeningen ikke er helt så streng som for STAR-fondene.

”Vi har haft en kæmpe diskussion om, hvorvidt der kan være olieselskaber i porteføljen. Vi er endt med en positivliste, der accepterer olieselskaber, hvis de lever op til en række strenge kriterier for GRØN transformation. Og det gør i øjeblikket kun Equinor. Men selvom vi vurderer, at de tager situationen meget alvorligt, og faktisk er en spiller, der har fortjent støtte i den omstilling de foretager, kan vi godt ende med at udelukke dem i de pågældende produkter, fordi normen i offentligheden ikke tilsiger at have traditionelle energiselskaber under bæredygtige aktier. Det viser lidt om kompleksiteten, når vi taler ansvarlige investeringer.”

Stærk kommunikation om ansvarlighed

”Kommunikationen er vigtig, fordi den giver et yderligere pres på virksomhederne. Men det er også en måde at være kommerciel omkring det vi laver, og være i stand til at give markederne en ordentlig forklaring på, hvorfor vi ikke bare ekskluderer et givent selskab.” siger han.

Videre siger han: “Her er dokumentation for, at man faktisk har gjort noget, særdeles vigtig. Og det er også derfor vi hvert kvartal udgiver engagementsrapporter og har produceret film om vores aktive ejerskab.”

Nordea ønsker fortsat at være agendasættende inden for bæredygtige investeringer.

”Det er vigtigt for os at være stærke på ansvarlige investeringer. Det har vi besluttet, og vi fortsætter med at prioritere området. Vi er ofte placeret i toppen af rangeringer af bæredygtige investeringer. Det skyldes, at vi har været i gang længe og har opbygget troværdighed. Og så bruger vi mange ressourcer på at kommunikere og være skarpe på området. Dertil kommer, at vi har skabt rigtig gode afkast på vores bæredygtige produkter og det er naturligvis helt afgørende.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Kapitalfonde rydder op i selskaber baseret på ”den gamle økonomi”

Månedsstatus på de danske kapitalfonde: Store kapitalfonde som EQT og IK har brugt årets første måneder til at skille sig af med portefølje-virksomheder i ”den gamle økonomi”. Kræfterne og…
Finans
Pres på Lars Rohde: Kræver redegørelse om den “hemmelige” guldbeholdning
Samfundsansvar
Genmab og Lundbeck indfører ESG i ledelsens bonusordninger
Samfundsansvar
Danske Bank lægger op til hård kurs i aktivt ejerskab i 2021
Samfundsansvar
Nykredit Invests klimastrategi accepterer kul og olie fra tjæresand
Samfundsansvar
Her er de største institutionelle globale investorer i kulindustrien
Formue
Langers Skarpe: Magtopgør mellem marked og centralbanker forude
Finans
Sydbank befæster førsteplads i obligationsmægler-rating
Ledelse
Vokseværk i Vestas: Forringet kvalitet og øgede garantier presser resultatet
Formue
Analyse: Valuers per money værdi på 300 mio. halveret på en uge
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til i denne uge
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter

Seneste nyt

Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Life Science

Corona Nyt: Masker, medicin og patientudgifter

Disclaimeren for Corona-nyt er den samme som altid, hvilket vil sige, at vi kort vil opdatere på udvalgte nyheder med forbindelse til corona. Ikke nødvendigvis toneangivende eller repræsentative nyheder,…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været

Andre artikelserier

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen
Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder
Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år
Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Ledelse
In 2020, Danish Large caps laid building blocks for new strategies
Finans
IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership
Finans
Nationalbanken har aldrig kontrolleret den danske guldbeholdning: Er alle 66 tons der?
Samfundsansvar
ATP har flest klimafokuserede selskaber i porteføljen
Samfundsansvar
Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger

Seneste nyt

Samfundsansvar
Klimahensyn bliver varmt emne på de kommende generalforsamlinger
Finans
Skjulte milliardværdier: TDC er nu mere pensionskasse end televirksomhed

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

ESG & Impact: Investment Process and Portfolio Management
COVID-19: Solnedgangs­klausul udskudt i forhold til sager med baggrund i corona­epidemien
Nye regler om stigning i grundskylden på jorder med vindmøller og solcelleanlæg lempes under de afsluttende forhandlinger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X