Samfundsansvar

Pensionskasser investerer i sanktioneret overvågningsfirma

Joachim Kattrup

søndag 05. juli 2020 kl. 21:17

Danske pensionskasser har investeret i det kinesiske overvågningsfirma Hikvision, som er sanktioneret af USA for overtrædelse af menneskerettigheder. Dagspressen har senest haft fokus på det kinesiske firma, fordi Aalborg Universitet samarbejder med Hikvision om en app, der kan spore folks politiske holdninger og meninger.

Sagen er et eksempel på risiko for systemisk racisme, som danske investorer og deres pensionskasser med stor sikkerhed kommer til at forholde sig mere til i fremtiden.

Dagbladet Politiken har i den seneste uge afdækket, at Aalborg Universitet samarbejder om en overvågnings-app med det kinesiske overvågningsfirma Hikvision, der er sat i tæt forbindelse med risiko for ulovlig masseovervågning af demonstrationer og krænkelse af privatlivets fred.

Blandt andet ved at varetage konstant overvågning af 22 millioner indbyggere tilhørende en muslimsk minoritetsgruppe i den kinesiske Xinjiang-provins.

Ifølge eksperter risikerer algoritmen bag appen, som Aalborg Universitet har været med til at udvikle, at bidrage til den kinesiske regerings undertrykkelse af minoritetsgrupper. Appen kan identificere folks holdninger og synspunkter.

Også danske pensionskasser har interesser i Hikvision. Både PFA, Danica eller Lærernes Pension, Velliv og P+ har investeringer i selskabet, og de er derfor eksponeret mod risikoen for at krænke menneskerettigheder gennem ulovlige masseovervågninger.

 

 

Vi vurderer løbende vores investering i Hikvision, og pt. har vi valgt at beholde investeringen på grund af den dialog, vi har med selskabet omkring deres forpligtelser i forhold til menneskerettigheder

 

 

”I P+ er vi meget opmærksomme på Hikvision, samt hvordan deres produkter kan anvendes. Vi vurderer løbende vores investering i Hikvision, og pt. har vi valgt at beholde investeringen på grund af den dialog, vi har med selskabet omkring deres forpligtelser i forhold til menneskerettigheder,” siger Kirstine Lund Christiansen, Head of ESG / Underdirektør hos P+.

Videre siger hun: “Jeg har senest selv deltaget i et telefonmøde med Hikvision i maj måned. Eksterne konsulenter, som arbejder for P+ og en række andre investorer har løbende dialog med Hikvision. Pt. ser vi, at Hikvision tager skridt mod øget hensyn til risici omkring menneskerettigheder”, siger Kirstine Lund Christiansen.

Kina har ifølge Human Rights Watch underskrevet “The International Covenant on Civil and Political Rights”, men Kina har aldrig ratificeret konventionen, og der er derfor ingen sanktioner eller kontrol i Kina med, hvorvidt aftalen bliver overholdt.

Også Danica henviser til det aktive ejerskab i relation til sin investering i Hikvision: “Vi screener vores investeringer i henhold til FN’s Global Compact (UNGC), der inkorporerer menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder. Det inkluderer forventninger til virksomheder om aldrig at diskriminere medarbejdere, kunder eller andre interessenter baseret på deres race, etnicitet, køn, seksuelle orientering eller religiøse tro, da virksomheder her spiller en væsentlig rolle for, at dette ikke sker. Vi er løbende i dialog med virksomheder om bl.a. sociale og miljømæssige emner, og vi advokerer i det hele taget for bæredygtig forretningspraksis, der leverer værdi til samfundet som helhed og investorer,” oplyser Kommunikationschef Tim Smidemann fra Danica.

Sporing af politiske holdninger

Problemet med algoritmen er, at den kan spore folks politiske holdninger og synspunkter, hvilket i sig selv er problematisk. Og hvis informationerne misbruges og gøres til genstand for politisk pression, er det i direkte konflikt med menneskerettigheder og FN’s konvention om borgelige og politiske rettigheder.

Sagen er et godt eksempel på, hvordan systemisk racisme er kommet i søgelyset på ESG-dagsordenen. Som nævnt i artiklen på forrige side har flere af de store danske institutionelle investorer investeringer i selskaber, der direkte eller indirekte tjener penge på aktiviteter, som kritiske aktionærer og NGO’er mener understøtter systemisk racisme.

Det gælder ikke kun overvågningsselskaber fra lande, der ikke ratificerer konventioner, men også selskaber, der arbejder indenfor det amerikanske fængselsvæsen, kautionsindustrien eller i de israelsk besatte områder i Palæstina.

Det er blot få temaer af mange, der rejser både konkrete spørgsmål til de enkelte virksomheder og til de kommercielle og finansielle værdikæder og strukturer, de indgår i.

Det er en ny problemstilling i den danske finansielle sektor, hvor ESG-screeningerne som regel kun fanger konkrete hændelser eller specifikke virksomheders brud på rettigheder. Systemer og samfundsstrukturer som medfølger, og som selskaberne lever af eller i, er noget andet.

Samarbejdet mellem Aalborg Universitet og Hikvision er derfor heller ikke ulovligt. Men ifølge eksperter på området er samarbejdet problematisk, fordi app’en kan bruges til at spore holdninger og meninger, som den kinesiske stat vil bekæmpe, oplyses det.

Maya Wang er seniorforsker i Human Rights Watch og følger Kinas undertrykkelse af etniske minoriteter, og hun oplyser, ifølge FinansWatch, at sagen er foruroligende. ”At et dansk universitet samarbejder med et selskab, hvis teknologi direkte bidrager til overvågning, kontrol og

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Ledelse

Rating af Etik & Moral i C25: Novo Nordisk ligger i en klasse for sig

I dette års survey af Etik & Moral i erhvervslivet har vi også spurgt til de private investorers opfattelse af de enkelte C25-selskaber og deres ledelser. Generelt scorer de…
Finans
Kapitalfonde rydder op i selskaber baseret på ”den gamle økonomi”
Finans
Pres på Lars Rohde: Kræver redegørelse om den “hemmelige” guldbeholdning
Samfundsansvar
Genmab og Lundbeck indfører ESG i ledelsens bonusordninger
Samfundsansvar
Nykredit Invests klimastrategi accepterer kul og olie fra tjæresand
Samfundsansvar
Danske Bank lægger op til hård kurs i aktivt ejerskab i 2021
Samfundsansvar
Her er de største institutionelle globale investorer i kulindustrien
Finans
Sydbank befæster førsteplads i obligationsmægler-rating
Formue
Langers Skarpe: Magtopgør mellem marked og centralbanker forude
Formue
Analyse: Valuers per money værdi på 300 mio. halveret på en uge
Ledelse
Vokseværk i Vestas: Forringet kvalitet og øgede garantier presser resultatet
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til i denne uge
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget

Seneste nyt

Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Aktieugebrevet Invest Logo
Formue

Vi åbner for nytegning: Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020

AktieUgebrevet Invest er en anderledes investeringsfond, der grundlæggende følger porteføljen i Økonomisk Ugebrev Formue. Fonden gav i 2020 et afkast på 32 procent. Udgangspunktet er en meget forsigtig investeringsstrategi:…

Aktuel artikelserie

ESG analyser

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar bringer løbende ESG-analyser af C25 selsakber. Analyserne er datadrevet og perspektiverer selskabernes bæredygtige strategier til markeder, konkurrenter og finansielle eller forretningsmæssige forhold.

Andre artikelserier

ESG analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen
Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder
Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år
Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership
Ledelse
In 2020, Danish Large caps laid building blocks for new strategies
Finans
IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder
Finans
Nationalbanken har aldrig kontrolleret den danske guldbeholdning: Er alle 66 tons der?
Samfundsansvar
ATP har flest klimafokuserede selskaber i porteføljen

Seneste nyt

Samfundsansvar
Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger
Samfundsansvar
Klimahensyn bliver varmt emne på de kommende generalforsamlinger

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Nu bliver det et krav at registrere sine overvågnings­kameraer
Er du og din virksomhed klar til besøg fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen – både på kontoret og i private hjem?
Få overblik: Ændring af konkurrenceloven
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]