Samfundsansvar

Pensionskasser investerer i sanktioneret overvågningsfirma

Joachim Kattrup

søndag 05. juli 2020 kl. 21:17

Danske pensionskasser har investeret i det kinesiske overvågningsfirma Hikvision, som er sanktioneret af USA for overtrædelse af menneskerettigheder. Dagspressen har senest haft fokus på det kinesiske firma, fordi Aalborg Universitet samarbejder med Hikvision om en app, der kan spore folks politiske holdninger og meninger.

Sagen er et eksempel på risiko for systemisk racisme, som danske investorer og deres pensionskasser med stor sikkerhed kommer til at forholde sig mere til i fremtiden.

Dagbladet Politiken har i den seneste uge afdækket, at Aalborg Universitet samarbejder om en overvågnings-app med det kinesiske overvågningsfirma Hikvision, der er sat i tæt forbindelse med risiko for ulovlig masseovervågning af demonstrationer og krænkelse af privatlivets fred.

Blandt andet ved at varetage konstant overvågning af 22 millioner indbyggere tilhørende en muslimsk minoritetsgruppe i den kinesiske Xinjiang-provins.

Ifølge eksperter risikerer algoritmen bag appen, som Aalborg Universitet har været med til at udvikle, at bidrage til den kinesiske regerings undertrykkelse af minoritetsgrupper. Appen kan identificere folks holdninger og synspunkter.

Også danske pensionskasser har interesser i Hikvision. Både PFA, Danica eller Lærernes Pension, Velliv og P+ har investeringer i selskabet, og de er derfor eksponeret mod risikoen for at krænke menneskerettigheder gennem ulovlige masseovervågninger.

 

 

Vi vurderer løbende vores investering i Hikvision, og pt. har vi valgt at beholde investeringen på grund af den dialog, vi har med selskabet omkring deres forpligtelser i forhold til menneskerettigheder

 

 

”I P+ er vi meget opmærksomme på Hikvision, samt hvordan deres produkter kan anvendes. Vi vurderer løbende vores investering i Hikvision, og pt. har vi valgt at beholde investeringen på grund af den dialog, vi har med selskabet omkring deres forpligtelser i forhold til menneskerettigheder,” siger Kirstine Lund Christiansen, Head of ESG / Underdirektør hos P+.

Videre siger hun: “Jeg har senest selv deltaget i et telefonmøde med Hikvision i maj måned. Eksterne konsulenter, som arbejder for P+ og en række andre investorer har løbende dialog med Hikvision. Pt. ser vi, at Hikvision tager skridt mod øget hensyn til risici omkring menneskerettigheder”, siger Kirstine Lund Christiansen.

Kina har ifølge Human Rights Watch underskrevet “The International Covenant on Civil and Political Rights”, men Kina har aldrig ratificeret konventionen, og der er derfor ingen sanktioner eller kontrol i Kina med, hvorvidt aftalen bliver overholdt.

Også Danica henviser til det aktive ejerskab i relation til sin investering i Hikvision: “Vi screener vores investeringer i henhold til FN’s Global Compact (UNGC), der inkorporerer menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder. Det inkluderer forventninger til virksomheder om aldrig at diskriminere medarbejdere, kunder eller andre interessenter baseret på deres race, etnicitet, køn, seksuelle orientering eller religiøse tro, da virksomheder her spiller en væsentlig rolle for, at dette ikke sker. Vi er løbende i dialog med virksomheder om bl.a. sociale og miljømæssige emner, og vi advokerer i det hele taget for bæredygtig forretningspraksis, der leverer værdi til samfundet som helhed og investorer,” oplyser Kommunikationschef Tim Smidemann fra Danica.

Sporing af politiske holdninger

Problemet med algoritmen er, at den kan spore folks politiske holdninger og synspunkter, hvilket i sig selv er problematisk. Og hvis informationerne misbruges og gøres til genstand for politisk pression, er det i direkte konflikt med menneskerettigheder og FN’s konvention om borgelige og politiske rettigheder.

Sagen er et godt eksempel på, hvordan systemisk racisme er kommet i søgelyset på ESG-dagsordenen. Som nævnt i artiklen på forrige side har flere af de store danske institutionelle investorer investeringer i selskaber, der direkte eller indirekte tjener penge på aktiviteter, som kritiske aktionærer og NGO’er mener understøtter systemisk racisme.

Det gælder ikke kun overvågningsselskaber fra lande, der ikke ratificerer konventioner, men også selskaber, der arbejder indenfor det amerikanske fængselsvæsen, kautionsindustrien eller i de israelsk besatte områder i Palæstina.

Det er blot få temaer af mange, der rejser både konkrete spørgsmål til de enkelte virksomheder og til de kommercielle og finansielle værdikæder og strukturer, de indgår i.

Det er en ny problemstilling i den danske finansielle sektor, hvor ESG-screeningerne som regel kun fanger konkrete hændelser eller specifikke virksomheders brud på rettigheder. Systemer og samfundsstrukturer som medfølger, og som selskaberne lever af eller i, er noget andet.

Samarbejdet mellem Aalborg Universitet og Hikvision er derfor heller ikke ulovligt. Men ifølge eksperter på området er samarbejdet problematisk, fordi app’en kan bruges til at spore holdninger og meninger, som den kinesiske stat vil bekæmpe, oplyses det.

Maya Wang er seniorforsker i Human Rights Watch og følger Kinas undertrykkelse af etniske minoriteter, og hun oplyser, ifølge FinansWatch, at sagen er foruroligende. ”At et dansk universitet samarbejder med et selskab, hvis teknologi direkte bidrager til overvågning, kontrol og

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Samfundsansvar

Bo Foged er nyt medlem af Komitéen for god Selskabsledelse

Fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen har udpeget et nyt medlem til Komitéen for god Selskabsledelse, medlemmet er udpeget for en to-årig periode efter indstilling fra komitéen. Eric Christian Pedersen udtræder…
Finans
Danske institutionelle investorer leve op til ny hullet lov om aktivt ejerskab
Finans
IPO Rating: Dataproces Group over middel i første IPO Rating, kun få kiks
Samfundsansvar
Vismand: Grøn omstilling kan gøres billigere
Ledelse
Total nedsmeltning i Waturu: Sendt til tvangsopløsning, direktion og bestyrelse fratrådt, uden revisor
Finans
PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar
Download gratis ESG Controversial Report om ExxonMobil
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Fokus på virksomheders ESG risici og modstandsdygtighed overfor klimarisici, samt ESG effekter på obligationsmarkedet
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab

Seneste nyt

Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Finans

Temaer 2021: Her er årets temaer og brancheanalyser i ØU Finans

NR. DATO TEMA 1 Globale Megatrends: finans, markeder, kundeadfærd 2 3 Survey: Danmarks Bedste Pensionsselskab: Disciplin: kundesurvey 2020 4 Survey: Danmarks Bedste Pensionsselskab: Disciplin: kundesurvey 2020/ 2 5 Survey:…

Aktuel artikelserie

Formue

Tryg Q4 på tirsdag: Se konsensusestimater fra analytikere indsamlet af Tryg

Kommentar: Analytikerne forventer et “netto resultat” på 878 mio. kr. i Q4-20. Dette skal ses i forhold til et “netto resultat” på 705 mio. kr. i Q4-19. Tallet er forbedret på baggrund af en forventning om

Andre artikelserier

Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang

Seneste nyt

Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X