Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

PFA´s Voting Records viser en “blød” aktiv investor

Morten W. Langer

mandag 08. marts 2021 kl. 23:27

PFA og BankInvest snydt for millionbeløb af spekulanter

De seneste års øgede åbenhed om det aktive ejerskab består typisk af voting records og eksklusionslister. Nu har PFA Pension introduceret en ny feature: En ”dialog log” hvor pensionskassen løbende opdaterer om fremdriften i dialogen med børsnoterede selskaber. PFA synes dog at være en ”blød” aktiv investor. Ikke en eneste gang er der stemt mod ledelsen på de danske generalforsamlinger, men har haft dialog med både Danske Bank og Mærsk.

Aktivt ejerskab hos danske institutionelle investorer består ikke kun af at stemme ja eller nej på generalforsamlinger. PFA´s ”dialog log”, som ikke ses hos andre danske institutionelle investorer, er en nyskabelse, som kan give investorens interessenter og offentligheden indsigt i arbejde med at skabe forandringer hos det pågældende selskab.

Det gør det også mere legitimt for en stor investor at holde aktier i problematiske børsnoterede selskaber, i det omfang, man tror på, at man kan medvirke til at skabe forandringer i selskabet. PFA´s dialog log kan være første skridt mod, at professionelle investorer faktisk står til regnskab for, at der udøves engagement, og at der skal kunne påvises fremdrift.

PFA oplyser i sin nye rapport for samfundsansvar, at pensionsselskabet har stemt på 33 danske generalforsamlinger i 2020. Det oplyses også, at ”i 2020 har vi fortsat vores konstruktive dialog med omverdenen – både NGO’er, kunder og politikere – og vi har styrket transparensen yderligere ved at lancere et nyt element på vores hjemmeside, så man kan følge med i vores stemmeafgivelser på generalforsamlinger.”

PFA forklarer sin ”dialog log” med, at ”Fremdrift af dialog med udvalgte selskaber. PFA har sat som mål at formidle om fremdriften i arbejdet med aktivt ejerskab uden at kompromittere den fortrolighed, der er brug for i dialogen med selskaberne. Derfor opdateres siden løbende.”

I PFA´s dialog log, som kan ses her, oplyses om aktuel dialog med to danske selskaber – Danske Bank og Mærsk.

Om dialogen med Danske Bank oplyses:

Årsag til dialog: ”Danske Bank har i perioden 2007-2015 foretaget ulovlige transaktioner i bankens østeuropæiske filialer.”

Indhold i dialog: ”Som sagen har udviklet sig, har PFA løbende spurgt ind til Danske Banks arbejde med at gennemgå tidligere risikofyldte transaktioner og ressourceallokeringen til bankens anti-money laundering processer. PFA har en klar forventning om, at banken forsat er transparent om sine indsatser. PFA anerkender, at banken har været igennem en transformation, og vi vil gerne forsat være med til at rykke Danske Bank i den rigtige retning. Derfor har PFA støttet op om, at der kommer en oprydning i bestyrelsen i Danske Bank med henblik på, at banken kan få etableret et nyt hold, som kan skabe fokus på forretningen og på de vigtige relationer til investorer, kunder og samfundet.”

Historik for dialogen og PFA’s vurderinger: ”PFA har siden marts 2017 været i dialog med Danske Bank. PFA har i forbindelse med afskedigelsen af flere ledende ansatte haft dialog med et medlem af direktionen. PFA er fortsat i dialog med Danske Bank og forventer, at banken vil øge transparensen yderligere og genskabe tilliden til banken. Senest i september 2020 har PFA spurgt Danske Bank om status på oprydning og etablering af nyt ledelseshold, implementering af anti-hvidvask foranstaltninger samt om sagen vedr. fejl i opkrævning af gæld fra bankens danske inkassokunder. Dialog er ikke afsluttet.”

 

PFA´s dialog med A.P. Møller-Mærsk

Der er også igangværende og uafsluttet dialog med A.P. Møller-Mærsk om ophugning af skibe:

Årsag til dialog: ”Ophugning af skibe og arbejde med Shree Ram værftet.”

Indhold i dialog: ”PFA har været i dialog med Mærsk om deres politik for ophugning af skibe og deres arbejde med Shree Ram værftet i Indien. Dialogen har fokuseret på arbejdet med at opgradere faciliteterne i Indien med henblik på at sikre, at skibene bliver ophugget på en ikke-miljøskadelig måde, bl.a. hvordan delene fra skibene ikke kommer i kontakt med tidevandszonen (intertidal zone). Dialogen har også omhandlet den standard, der benyttes, når Mærsk får ophugget deres skibe uden for EU. Vi vil fortsætte vores dialog med Mærsk med fokus på, at de lever op til gældende miljølovgivning, brugen af ekstern verifikation, Hong Kong-konventionen og EU’s liste af godkendte værfter til skibsophugning.”

For generalforsamlingsåret 2020 har PFA for første gang offentliggjort såkaldte voting records med oplysninger om stemmeafgivning på de enkelte selskabers generalforsamlinger. Økonomisk Ugebrevs gennemgang viser, at PFA ikke en eneste gang har stemt mod den siddende ledelse i de danske selskaber.

I processen for dialog med selskaber skriver PFA, at de ikke ønsker at ”bidrage til konventionsstridige eller ulovlige aktiviteter. PFA prioriterer som ansvarlig investor at have en dialog med selskaberne for at arbejde på, at selskabet ændrer adfærd. Under dialogforløbet med selskaberne er det PFA’s Responsible Investment Board, der løbende vurderer, om der fortsat er tillid til selskabet, eller om selskabet skal frasælges og ekskluderes. Nedenunder kan du se en oversigt over de selskaber, som PFA har indgået dialog med.”

 

Økonomisk Ugebrev har modtaget følgende kommentar fra PFA Pension:

”Vi har oftest en god dialog med selskaberne løbende og har derfor ikke set os nødsaget til at stemme imod ledelsen der. I 2020 intensiverede vi arbejdet med vores proaktive dialoger med selskaber, både alene og i samarbejde med andre investorer. Blandt andet gennem Nordic Engagement Cooperation, hvor dialog med selskabet Enbridge resulterede i en ændret praksis ift. oprindelige folks rettigheder og en god dialog med Danone ift. en tydeligere indarbejdelse af klima-risici i rapporteringen. Vi har endvidere fortsat haft dialog med Macquarie, som vi jo har valgt ikke at indgå nye samarbejder med, før vi er kommet til bunds i sagen vedr. snyd med udbytteskat.

I kan læse meget mere om vores aktiviteter i vores CR-rapport for 2020.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank