Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Voting Records: Her er de mest kritiske danske storinvestorer

Morten W. Langer

søndag 07. april 2019 kl. 16:28

På papiret er ATP den mest kritiske af de hjemlige storinvestorer med afgivne nej-stemmer til 21 procent af forslagene på de børsnoterede selskabers generalforsamlinger. Undtagelsen er danske selskaber, hvor ATP altid stemmer ”ja”. PKA stemmer nej til 11 procent af forslagene. Danske Bank stemmer kun nej til tre pro- cent af forslagene. Banken er umiddelbart den mindst kritiske investor, viser Økonomisk Ugebrevs gennemgang af de store investorers såkaldte Voting Records.

Ifølge ATP’s voting records stemte lønmodtagerfonden sammen med topledelsen i 79 procent af de forslag, der var til afstemning, og altså mod den siddende ledelse i 21 procent af forslagene på generalforsamlingerne i de selskaber, hvor ATP ejer aktier. ATP oplyser på sin hjemmeside kategorier for det samlede antal forslag, der er stemt om.

Og det fremgår, at langt de fleste forslag handler om valg af bestyrelsesmed- lemmer, med næstflest forslag relateret til forretning og strategi, mens spørgsmål relateret til toplederløn kommer ind på en tredjeplads. ATP oplyser ikke konkret, hvor fonden som investor har lagt flest nej-stemmer mod ledelsen, geografisk og på kategorier.

Økonomisk Ugebrev har i en tidligere artikel konstateret, at ATP ikke overfor danske selskaber stemmer nej mod den siddende ledelse, næsten af princip. Man kan dog i ATP’s voting record selv gennemgå de 490 selskaber i oversigten, og finde ud af om fonden har stemt ja eller nej på de enkelte selskabers generalforsamlinger. Eksem- pelvis fremgår det af voting records, at ATP ved Apples generalforsamling sidste år stemte mod to af ledelsens forslag om aktieløn til eksterne bestyrelsesmedlemmer og aflønning af topledelsen. ATP stemte også mod et eksternt forslag om at etablere en Human Rights Komité.

 

ATP erklærer sig med særstandpunkter

ATP oplyser i sin CSR-rapport, at ”ATP har ofte særstand- punkter på generalforsamlinger. Det er beslutninger, der ikke kan sættes på en formel og automatiseres uden kontinuert vedligehold og konkret stillingtagen.(…) Det gælder eksempelvis spørgsmål om direktionslønninger. Her stiller stemmepolitikken blandt andet krav til rimelighed, at lønnen tilpasses selskabets særlige forhold, at interessesammenfaldet mellem direktion og aktionærer styrkes, samt at virksomheden kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft.”

Ifølge CSR rapporten stemmer ATP generelt mod løn- pakker til ledelsen i 29 procent af de stillede forslag, mens andelen i USA er helt oppe på 53 procent. I CSR-rapporten fremlægger ATP en liste over samtlige selskaber, hvor ATP har forvarslet såkaldte voting intensions i forbindelse med engagement.

Ifølge PKA’s voting records stemte pensionskassen mod den siddende ledelse i 13 procent af de stillede for- slag. Heller ikke PKA oplyser, hvilke temaer, der særligt er blevet stemt nej på. Af øvrige store investorer, der offentliggør voting records, er Danske Bank, Nordea Invest, Ska- gen Fondene, Pædagogernes Pensionskasse, Magistrenes Pensionskasse og pensionskassen P+.

Nordea Invest stemte imod ledelserne i syv procent af samtlige fremstillede forslag, og ifølge voting records blev der sidste år stemt nej til tre procent af forslagene på de danske selskabers generalforsamlinger, svarende til i alt 16 nej-stemmer på 14 generalforsamlinger.

Danske Bank stemte sidste år på 314 generalforsamlinger, heraf på 37 danske selskabers generalforsamlinger. Ud af 4628 forslag på generalforsamlingerne stem- te Danske Bank altså nej ca. 130 gange, men det fremgår ikke af bankens voting records, om det var forslag fra den siddende ledelse eller fra eksterne aktionærer. I en ownership report oplyses det, at der har været engagement overfor 422 selskaber fordelt på 59 ESG emner med hovedvægten inden for olie & gas selskaber, finansielle virksomheder og fødevarevirksomheder. Men generelt vurderet er Danske Bank altså den mindst kritiske aktionær på generalforsamlingerne, blandt dem, der offentliggør voting records.

Senior Executive Vice President og Head of Group Sustainability, Jeanette Fangel Løgstrup har i en tidligere ud- gave af Økonomisk Ugebrev Ledelse forklaret: ”Arbejdet med at forbedre selskabernes ESG-performance foregår igennem hele året og altså ikke kun på generalforsamlingen. I dialogen kalibrerer vi forventningerne til selskaberne, og det kan afspejle sig i vores stemmeafgivelser,” oplyste hun.

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank