Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Danske pensionskasser finansierer selskaber på egen eksklusionsliste

Joachim Kattrup

tirsdag 22. juni 2021 kl. 16:49

En gennemgang afslører, at PensionDanmark, PFA, Danica og Velliv investerer i obligationer udstedt af selskaber, der optræder på pensionskassernes egen eksklusionsliste. Ansvarligheden gælder kun aktieinvesteringer men ikke for lånefinansiering via køb af virksomhedsobligationer. Den hullede ansvarlighed ser ud til at være et generelt problem i pensionssektoren, viser analyse af Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars redaktør, Joachim Kattrup.

Som Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar for nylig og senest også Børsen har beskrevet, fastholder AkademikerPension sine fossile obligationsinvesteringer trods pensionskassens budskab om, at ”vi siger nej til fossile selskaber.” Eksklusionen af fossile selskaber gælder kun for aktieinvesteringer – og ikke for køb af obligationer, hvilket AkademikerPension dog også åbent erkender.

AkademikerPensions selektive etik er langt fra enestående i den danske pensionssektor. Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har gennemgået fire af landets største pensionskassers eksklusionslister og screenet dem mod de bagvedliggende aktiver på pensionskassernes respektive obligationsinvesteringer.

Hos alle fire, PensionDanmark, PFA, Danica og Velliv, finder man obligationer udstedt af selskaber, der findes på pensionskassernes respektive eksklusionslister.  Eksklusionspolitikken er hos Danmarks største institutionelle investorer kun gældende for aktieinvesteringer –  og ikke for lånefinansiering via obligationsinvesteringer.

Der er muligvis et validt investerings- og risikoargument i den slingrende moralske tilgang til egne ansvarlighedspolitikker. Men etisk set er det inkonsekvent at håndhæve eksklusionsprincipper på kun udvalgte finansielle produkter. Det svarer nogenlunde til at følge færdselsreglerne til punkt og prikke i København, men køre over for rødt i Århus – og stadig hævde, at man ikke er til fare for andre.

 

Atomvåben, Olie fra tjæresand og krænkelse af rettigheder

Eksemplerne på obligationsinvesteringer i ”ekskluderede” selskaber er mange og rækker langt udover kun problematiske fossile selskaber.  Også egen ekskluderede selskaber som følge af involvering i produktion af atomvåben og tobak samt normbrud på menneskerettigheder og miljøforurening er på pensionsselskabernes obligationslister.

Obligationsinvesteringerne sker på trods af, at pensionsselskaberne jævnligt kommunikerer om eksklusioner med forklaringer om årsager til eksklusionen. Det er typisk forklaringer med henvisning til dårlig etik, brud på internationale normer og konventioner eller manglende klimaindsatser, som ikke lever op til Parisaftalen.

Pensionskasserne glemmer blot at fortælle, at eksklusionerne er betinget af, hvilken type af finansiering som pensionskassen forsyner selskaberne med.

For eksempel optræder energiselskabet Eskom Holding og flymotorproducenten Rolls-Royce på Danicas eksklusionsliste på grund af henholdsvis for store CO2-udledninger og leverancer til atomvåbenindustrien.  Men samme selskaber finder man på Danicas opgørelse over obligationsinvesteringer.  Selskaberne modtager altså fortsat finansiering fra Danica på trods af, at Danica har ekskluderet dem fra investeringsuniverset.

På Vellivs eksklusionsliste fremgår det bl.a., at pensionskassen ikke investerer i Airbus (Atomvåben), Babcock International (Kontroversielle våben), Honeywell International (Atomvåben), Meg Energy (Olie fra tjæresand), Swedish Match (Tobak), HeidelbergCement (CO2 udledninger) og Wal Mart (Krænkelse af menneskerettigheder). Alligevel investerer Velliv i selskaberne via virksomhedsobligationer. Investeringerne er endda hos Velliv placeret på flere obligationsudstedelser, og der er næppe tale om en enkelt svipser.  For eksempel har Velliv investeret i fem obligationer udstedt af Airbus, ni obligationer fra HeidelbergCement, tre fra Honeywell International og to fra Wall Mart.

Hos PensionDanmark hedder det i investeringspolitikken, at ”Kulproduktion er fravalgt i PensionDanmarks investeringsunivers,” og at ”PensionDanmark ikke ønsker at købe virksomhedsobligationer udstedt af selskaber, der er udelukket fra det børsnoterede aktieunivers.”  Alligevel investerer PensionDanmark i obligationer udstedt af kulselskaber som Eskom Holdings, First Quantum Minerals, FirstEnergy, NRG Energy, Perusahaan Listrik Negara PT, RWE AG og Sasol.

PensionDanmarks politik om at ikke at købe virksomhedsobligationer udstedt af selskaber, der er udelukket fra det børsnoterede aktieunivers, holder altså ikke vand i den virkelige verden.

Af de fire pensionsselskaber, som er inddraget i gennemgangen, er det kun PFA, hvor man kan lade tvivlen om en fejl komme pensionskassen til gode. PFA investerer nemlig blot i en enkelt obligation, der tillige fremgår af PFA´s eksklusionsliste.  Der er tale om HeidelbergCement.

Pensionskasserne har i de seneste år markedsført sig som helt centrale aktører for den grønne omstilling. Når anledningen har budt sig, har de højlydt fremført, at ansvarlighed er nøglen til bedre afkast, og at etik og profit sagtens kan gå hånd i hånd. Eksklusionslister benyttes ofte som det synlige bevis på, at der er handling bag ordene.

Den åbenlyse inkonsekvens i investeringsstrategierne, hvor krænkelser af menneskerettigheder, store CO2-udledninger og produktion af kontroversielle våben accepteres, blot fordi der er tale om lånefinansiering, udstiller pensionssektorens selektive etik.

Det er klart, at etik og afkast kan gå hånd i hånd, hvis blot man selv bestemmer, hvad der indgår i vurderingen. Det sidste glemmer pensionskasserne at fortælle om.

 

[postviewcount]

Jobannoncer

Erfaren økonom til analyser af boligmarkedet og den finansielle stabilitet
Region Hovedstaden
Financial controller til mellemstort advokatkontor centralt placeret i Aarhus
Region Midt
Investeringschef til Ringkjøbing Landbobank
Region Midt
Ringkjøbing Landbobank søger privatrådgiver til København
Hovedstaden
Energinet søger afdelingsleder – Analyse & rapportering
Region Syddanmark
Dygtig økonom med interesse for sundhed til Strategisk Analyse
Region Hovedstaden
Clipper Bulk A/S søger Finance Controller
Region Hovedstaden
Senior Regnskabschef i CM Biomass
Region Hovedstaden
Finansiel Controller til Økonomifunktionen i Facit Bank
Region Hovedstaden
Financial Controller til Business Support i Pensions & Investments
Region Hovedstaden
Energinet søger en senior commercial manager
Region Syd
Nyt job
Studentermedhjælper til Dansk Sygeplejeråds Økonomiafdeling
Region Hovedstaden
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Grant Thornton Denmark søger erfaren revisor
Region Hovedstaden
Hvidvaskmedarbejder til Danske Andelskassers Bank
Region Midt
Jurist med speciale i hvidvask (AML) til Danske Andelskassers Bank
Region Midt
Møns Bank i Næstved søger erhvervsrådgiver – er det dig?
Region Sjælland
Udløber snart
Selvstændig finance business partner med solid forretningsforståelse
Region Syddanmark
Clipper Bulk A/S søger Accountant Assistant – Creditor & Payment Team
Region Hovedstaden
Energinet søger en kommunikativ stærk finance business partner
Region Syd
Fagligt stærke revisorer med fokus på risikostyring til Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse
Region Nordjylland
Plesner søger økonom til ambitiøs økonomisk analyseenhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]