Novozymes har delvist afvist ESG-ratingbureauerne og har for eksempel ikke længere ambitioner om at opnår guldmedalje hos RobecoSAM, der bl.a. leverer data bag Dow Jones Sustainable World Indeks.
Men målt på ESG ratingscoren er det mere Novozymes, der svinger taktstokken på den bæredygtige agenda på de finansielle markeder, end der er ESG-ratingbureauerne.
Målt på ESG indikatorer er Novozymes Danmarks eneste reelle globale topperformer, der gennem flere år har været lokomotivet for andre i peergruppen. Med også Novo Nordisk tilbage i ”ESG topform” synes alt ved det gamle, nemlig at ”Novo-familien” stadigvæk er i særklasse når det handler om at score point efter ESG-ratingbureauernes metodikker.
Novozymes har endda delvist afvist ESG-ratingbureauerne og har for eksempel ikke længere ambitioner om at opnår guldmedalje hos RobecoSAM, der bl.a. er vurderingsgrundlaget for Dow Jones Sustainable Index.
Novozymes mener ikke at RobecoSAM indfanger et tilstrækkeligt billede af selskabets bæredygtighedsniveau. Afvisningen kan betragtes i to perspektiver. Det ene handler om en generel øget utilfredshed med brugbarheden af ESG-ratingbureauernes vurderinger. Det andet handler om modenheden i Novozymes tilgang til CSR.
Det er måske mere Novozymes der svinger taktstokken på den bæredygtige agenda på de finansielle markeder end der er ESG-ratingbureauerne.
Novozymes er i øvrigt efter bruddet med RobecoSam i øvrigt ikke længere at finde på Dow Jones Sustainable Index. Det synes som om, at det nager RobecoSAM mere end det nager Novozymes.
Novozymes har seneste nedskrevet de finansielle forventninger til året, men oplyser at de holder fast i de bæredygtige mål. Novozymes placerer sig i 99 percentilen efterfulgt af Givaudan, Koninklijke og Johnson Matthey i henholdsvis 98, 96 og 95 percentilen.
I peergruppen finder vi også Chr. Hansen, der de senere år har markeret sig stærkt bl.a. med fortællingen om bidraget til Verdensmålene. Chr. Hansen går 15 procentpoint frem i forhold til sidste år og placerer i 91 percentilen – altså med helt fremme blandt de 10 procent bedste til bæredygtighed.
CSRHUB databasen rummer også informationer om hvor mange ESG-datakilder, der har indlemmet selskaberne i deres vurderinger. Antallet er ikke nødvendigvis udtryk for højere rating, idet datakilderne vægtes efter betydning efter samme logik som man ser hos kredit rating bureauerne.
Men det afspejler moden, strategiske tilgang til ESG-data markedet og den generelle opmærksomhed selskaberne kan opnå blandt ESG analytikerne. Der er data på Novozymes fra i alt 93 kilder imens Chr. Hansen kun samlet set gennem tiden er blevet vurderet af 41 datakilder.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.