Samfundsansvar

GN og Ambu er årets højdespringere på CSR-Rating 2020

Joachim Kattrup

lørdag 30. maj 2020 kl. 15:15

GN Store Nord og Ambu rykker mest frem på Økonomisk Ugebrevs årlige rating af Top 100 CSR-rapportering. Selvom de to selskaber stadig har et stykke vej til den absolutte top er der store fremskridt at finde fra begge på CSR-kommunikationen til de finansielle markeder og omverdenen.

Nye målsætninger, investorefterspørgsel på ESG-nøgletal og et strategisk nyt sigte på bæredygtighed som konkurrenceparameter driver udviklingen bag de forbedrede CSR-rapporteringer, viser årets gennemgang af 100 CSR-rapporter.

GN Store Nord og Ambu er i Økonomisk Ugebrevs årlige rating af CSR-rapportering dem med den største fremgang i C25 og Large Cap segmentet. De henholdsvis fem og seks flere point, de tildeles mere i år, sker på baggrund af nye strategiske tilgange og reformulerede målsætninger.

Desuden er samfundsansvaret i 2019 integreret dybere i forretningen og forankret i driften. Begge selskaber har genbesøgt vurderingerne af hvilke ESG-risici og muligheder, der vedrører specifikke stakeholders, og det udløser også point.

”Vi prioriterer indsatserne, så vi får mest mulig effekt. Det gælder alle strategiske områder og derfor også på ESG-fronten. Vi har gjort en del fremskridt i året og integreret ESG dybere i forretningen, hvilket også betyder, at vores to CEO’s har bæredygtighed med i alle forretningsbeslutninger”, siger Morten P. Toft, VP og Head of Investor Relations & Treasury, CSR, Insurance hos GN Store Nord.

I et selskab som GN Store Nord får den nye tilgang og topchefernes ord konkret betydning i bl.a. udviklingen af nye produkter, oplyser Morten P. Toft.

”På et mere konkret plan har det for eksempel betydet, at vi tænker bæredygtighed ind i materialevalg og emballage i vores udvikling af nye produkter. Seneste eksempel er Jabra Evolve 2 headset serien, der er blevet tilført nye bæredygtige elementer.”

Udviklingen sker for GN Store Nord ikke bare i lyset af de seneste års generelle intensiverede fokus fra investorer på bæredygtighed. COVID-19 krisen har gjort ansvarlighed endnu mere relevant og aktuelt.

 

Bæredygtighed er en konkurrenceparameter på vores markeder

 

”Bæredygtighed er en konkurrenceparameter på vores markeder, bl.a. fordi det understøtter mindre rejseaktivitet. Det er blevet forstærket af coronakrisen, hvor både gode audio- og visuelle oplevelser er kommet i centrum, fordi mange ikke har haft mulighed for fysiske møder”, siger Morten P. Toft.

Som mange andre selskaber har GN Store Nord i år leveret flere ESG-nøgletal. Investorer og andre kan dermed fra nu af i tal følge med i GN’s CSR-resultaterne uden at blive ”forstyrret” af den omfavnende story-telling.

Denne nyhed fra GN er også et udtryk for globalisering, og at GN’s investorer er internationale.

”Vi benytter nu termen ESG bl.a. fordi vi er en international virksomhed. 70 procent af vores investorer er internationale, og vi må også tilpasse os de interessenter vi kommunikerer med”, forklarer Morten P. Toft.

GN måler på en række ikke-finansielle performanceindikatorer, og den nye CSR-tilgang betragtes som et element i governancestrukturen.

”Vi har bl.a. meget tydelige mål for diversitet, og stort alle af vores medarbejdere bliver også målt på andre ikke-finansielle indsatser. Generelt mener vi, at ESG er god governance, og det viser mange analyser også”, siger Morten P. Toft.

 

Se hele top 100 listen her

Ambu: Vi vil nedbringe CO2-udledningen med 50%

Fra Ambu, der går frem med fem point, er den nye CSR rapport også en konsekvens af nye målsætninger, samtidig med at efterspørgslen på mere gennemsigtighed generelt er stigende fra flere sider.

”Den opdaterede CSR-rapportering er en del af vores udvikling i forhold til at skabe mere transparens, og interessen for bæredygtighed og ansvarlighed kommer bredt fra vores stakeholders, det vil sige både fra investorer, kunder og medarbejdere”, oplyser Mikkel Trier Wagner, der er direktør for corporate communications i Ambu.

 

Den opdaterede CSR-rapportering er en del af vores udvikling i forhold til at skabe mere transparens

 

I tidligere år har Ambu navngivet sin CSR-rapport med overskriften ”Redegørelse for samfundsansvar jf. årsregnskabslovens §99a.” Men det er ikke længere tidssvarende, mener Mikkel Trier Wagner. Han afviser ikke endnu et navneskifte i fremtiden.

”Hvis du ser tilbage til vores forrige årsrapport, så var overskriften på kapitlet ”Redegørelse for samfundsansvar jf. årsregnskabslovens §99a”, og det syntes vi egentlig var en unødigt tung formulering. Derfor valgte vi i den seneste årsrapport at skrive ”ESG-rapport,” siger Mikkel Trier Wagner.

“Jeg kan godt forestille mig, at vi skifter til det mere overordnede begreb bæredygtighed/sustainability og derunder formidler både måltal og aktiviteter,” tilføjer Mikkel Trier Wagner.

På målepunkt tre vedrørende Global Compact tildeles Ambu de maksimale to point. Ambu har nemlig i 2019 meldt sig til FN’s rapporteringsinitiativ. Den officielle tilslutning til Global Compact principperne lægger i forlængelse af selskabets historik og værdier, som selskabet har ønsket at cementere.

”Da Ambu blev stiftet i 1937, var det med et ønske om at skabe positive forandringer i verden. Både inden for sundhedsområdet og i måden at drive forretning på. Det har været kaldt anstændighed, moral, professionel stolthed, socialt ansvar og så videre, men det har altid været en del af Ambu. Nu har vi valgt at forpligte os ved at deltage i UN Global Compact, og det ser vi som en naturlig del af Ambus udvikling”, siger Mikkel Trier Wagner.

Han peger på, at Ambu gerne vil dokumentere indsatserne og strømline rapporteringen på tværs af selskabets markeder som bevæggrunde for tilslutningen til Global Compact.

”Vi driver allerede vores forretning i tråd med UN Global Compact-principperne, men vi skal forbedre dokumentationen af vores handlinger, og vi skal bringe os på samme niveau i vores rapportering på tværs af vores lokationer rundt omkring i verden”, siger han.

De fremadrettede initiativer for rapporteringen er koncentreret om en række bæredygtige mål, der skal afspejles i de nye ESG nøgletal som er blevet tilføjet til rapporteringen.

”Vi har fire mål på miljø- og klimaområdet: At nedbringe CO2-udledningen med 50% i 2025 i forhold til 2019. At opnå at 95% af nye produkter fra 2025 er PVC-fri. At vores produkter er 100% fri for skadelige ftalater i 2020. At vores emballage er 100% genanvendelig eller komposterbar i 2025”, oplyser Mikkel Trier Wagner.

Se hele top 100 listen her

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Formue

Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål

Økonomisk Ugebrev har i tidligere analyser på baggrund af de summariske oplysninger, som ledelsen tidligere har fremlagt, givet  skøn for en fremtidig fair værdi på aktier i Norwegian. Nu…
Ledelse
Norsk Legemiddelverket: 23 døde efter COVID-19 vacciner, advarer mod brug til ældre
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Formue
Hvad er investeringsfonden AktieUgebrevet Invest?
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima

Seneste nyt

Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Life Science

GENMAB – mod nye højder i det nye år!

Forventningerne til dette års ASH-konference var skyhøje, men der blev leveret som ventet, og der er nu linet op til et kapløb mellem Genmab og Roche indenfor de bi-specifikke…

Aktuel artikelserie

Ny artikelserie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce quis lectus quis sem lacinia nonummy. Proin mollis lorem non dolor. In hac habitasse platea dictumst. Nulla ultrices odio. Donec augue. Phasellus dui. Maecenas facilisis nisl

Andre artikelserier

Ny artikelserie
ESG analyser
Sustainable Finance
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020
Ledelse
2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse
Finans
Temaer 2021: Her er årets temaer og brancheanalyser i ØU Finans
Samfundsansvar
2020 blev rekordår for bæredygtige fonde
Finans
Provinsbanker i fusionsspillet fik aktieplusser i 2020, stort set resten dykkede
Finans
Tema: Store skadesforsikrings selskaber smadrer de fleste mindre selskaber
Finans
Bagmænd bag store forsikringskonkurser i gang med nyt forsikringseventyr
Finans
Månedsstatus: Kapitalfonde køber op i højt tempo trods corona
Formue
ØU Trader: Økonomisk Ugebrevs Portefølje slutter 2020 med +44%, 7%-point bedre end markedet
Samfundsansvar
Ny rapport: Aktuel oversigt over kontroversielle investeringer fra Xklude

Seneste nyt

Formue
Matas’ muligheder som vækstaktie undervurderes
Formue
cBrain: Børsens dyreste aktie og et godt køb

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Ny lov og nye bekendtgørelser om klimatilpasning
Hårde straffe for misbrug af COVID-19-hjælpepakker
COVID-19: Mulighed for afholdelse af elektronisk generalforsamling i 2021
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X