Samfundsansvar

GN og Ambu er årets højdespringere på CSR-Rating 2020

Joachim Kattrup

lørdag 30. maj 2020 kl. 15:15

GN Store Nord og Ambu rykker mest frem på Økonomisk Ugebrevs årlige rating af Top 100 CSR-rapportering. Selvom de to selskaber stadig har et stykke vej til den absolutte top er der store fremskridt at finde fra begge på CSR-kommunikationen til de finansielle markeder og omverdenen.

Nye målsætninger, investorefterspørgsel på ESG-nøgletal og et strategisk nyt sigte på bæredygtighed som konkurrenceparameter driver udviklingen bag de forbedrede CSR-rapporteringer, viser årets gennemgang af 100 CSR-rapporter.

GN Store Nord og Ambu er i Økonomisk Ugebrevs årlige rating af CSR-rapportering dem med den største fremgang i C25 og Large Cap segmentet. De henholdsvis fem og seks flere point, de tildeles mere i år, sker på baggrund af nye strategiske tilgange og reformulerede målsætninger.

Desuden er samfundsansvaret i 2019 integreret dybere i forretningen og forankret i driften. Begge selskaber har genbesøgt vurderingerne af hvilke ESG-risici og muligheder, der vedrører specifikke stakeholders, og det udløser også point.

”Vi prioriterer indsatserne, så vi får mest mulig effekt. Det gælder alle strategiske områder og derfor også på ESG-fronten. Vi har gjort en del fremskridt i året og integreret ESG dybere i forretningen, hvilket også betyder, at vores to CEO’s har bæredygtighed med i alle forretningsbeslutninger”, siger Morten P. Toft, VP og Head of Investor Relations & Treasury, CSR, Insurance hos GN Store Nord.

I et selskab som GN Store Nord får den nye tilgang og topchefernes ord konkret betydning i bl.a. udviklingen af nye produkter, oplyser Morten P. Toft.

”På et mere konkret plan har det for eksempel betydet, at vi tænker bæredygtighed ind i materialevalg og emballage i vores udvikling af nye produkter. Seneste eksempel er Jabra Evolve 2 headset serien, der er blevet tilført nye bæredygtige elementer.”

Udviklingen sker for GN Store Nord ikke bare i lyset af de seneste års generelle intensiverede fokus fra investorer på bæredygtighed. COVID-19 krisen har gjort ansvarlighed endnu mere relevant og aktuelt.

 

Bæredygtighed er en konkurrenceparameter på vores markeder

 

”Bæredygtighed er en konkurrenceparameter på vores markeder, bl.a. fordi det understøtter mindre rejseaktivitet. Det er blevet forstærket af coronakrisen, hvor både gode audio- og visuelle oplevelser er kommet i centrum, fordi mange ikke har haft mulighed for fysiske møder”, siger Morten P. Toft.

Som mange andre selskaber har GN Store Nord i år leveret flere ESG-nøgletal. Investorer og andre kan dermed fra nu af i tal følge med i GN’s CSR-resultaterne uden at blive ”forstyrret” af den omfavnende story-telling.

Denne nyhed fra GN er også et udtryk for globalisering, og at GN’s investorer er internationale.

”Vi benytter nu termen ESG bl.a. fordi vi er en international virksomhed. 70 procent af vores investorer er internationale, og vi må også tilpasse os de interessenter vi kommunikerer med”, forklarer Morten P. Toft.

GN måler på en række ikke-finansielle performanceindikatorer, og den nye CSR-tilgang betragtes som et element i governancestrukturen.

”Vi har bl.a. meget tydelige mål for diversitet, og stort alle af vores medarbejdere bliver også målt på andre ikke-finansielle indsatser. Generelt mener vi, at ESG er god governance, og det viser mange analyser også”, siger Morten P. Toft.

 

Se hele top 100 listen her

Ambu: Vi vil nedbringe CO2-udledningen med 50%

Fra Ambu, der går frem med fem point, er den nye CSR rapport også en konsekvens af nye målsætninger, samtidig med at efterspørgslen på mere gennemsigtighed generelt er stigende fra flere sider.

”Den opdaterede CSR-rapportering er en del af vores udvikling i forhold til at skabe mere transparens, og interessen for bæredygtighed og ansvarlighed kommer bredt fra vores stakeholders, det vil sige både fra investorer, kunder og medarbejdere”, oplyser Mikkel Trier Wagner, der er direktør for corporate communications i Ambu.

 

Den opdaterede CSR-rapportering er en del af vores udvikling i forhold til at skabe mere transparens

 

I tidligere år har Ambu navngivet sin CSR-rapport med overskriften ”Redegørelse for samfundsansvar jf. årsregnskabslovens §99a.” Men det er ikke længere tidssvarende, mener Mikkel Trier Wagner. Han afviser ikke endnu et navneskifte i fremtiden.

”Hvis du ser tilbage til vores forrige årsrapport, så var overskriften på kapitlet ”Redegørelse for samfundsansvar jf. årsregnskabslovens §99a”, og det syntes vi egentlig var en unødigt tung formulering. Derfor valgte vi i den seneste årsrapport at skrive ”ESG-rapport,” siger Mikkel Trier Wagner.

“Jeg kan godt forestille mig, at vi skifter til det mere overordnede begreb bæredygtighed/sustainability og derunder formidler både måltal og aktiviteter,” tilføjer Mikkel Trier Wagner.

På målepunkt tre vedrørende Global Compact tildeles Ambu de maksimale to point. Ambu har nemlig i 2019 meldt sig til FN’s rapporteringsinitiativ. Den officielle tilslutning til Global Compact principperne lægger i forlængelse af selskabets historik og værdier, som selskabet har ønsket at cementere.

”Da Ambu blev stiftet i 1937, var det med et ønske om at skabe positive forandringer i verden. Både inden for sundhedsområdet og i måden at drive forretning på. Det har været kaldt anstændighed, moral, professionel stolthed, socialt ansvar og så videre, men det har altid været en del af Ambu. Nu har vi valgt at forpligte os ved at deltage i UN Global Compact, og det ser vi som en naturlig del af Ambus udvikling”, siger Mikkel Trier Wagner.

Han peger på, at Ambu gerne vil dokumentere indsatserne og strømline rapporteringen på tværs af selskabets markeder som bevæggrunde for tilslutningen til Global Compact.

”Vi driver allerede vores forretning i tråd med UN Global Compact-principperne, men vi skal forbedre dokumentationen af vores handlinger, og vi skal bringe os på samme niveau i vores rapportering på tværs af vores lokationer rundt omkring i verden”, siger han.

De fremadrettede initiativer for rapporteringen er koncentreret om en række bæredygtige mål, der skal afspejles i de nye ESG nøgletal som er blevet tilføjet til rapporteringen.

”Vi har fire mål på miljø- og klimaområdet: At nedbringe CO2-udledningen med 50% i 2025 i forhold til 2019. At opnå at 95% af nye produkter fra 2025 er PVC-fri. At vores produkter er 100% fri for skadelige ftalater i 2020. At vores emballage er 100% genanvendelig eller komposterbar i 2025”, oplyser Mikkel Trier Wagner.

Se hele top 100 listen her

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Dansk Sygeplejeråd søger en erfaren økonomimedarbejder
København
18-04-2021
Forretningsudvikler med erfaring indenfor fonds- og investeringsområdet
Ringkøbing
30-04-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
30-04-2021
Totalbanken A/S søger en Pensionsspecialist
Aarup
30-04-2021
Frøs Sparekasse søger en ny skarp hvidvaskansvarlig
Syd- og Sønderjylland
30-04-2021
Finans

Mystik om Nationalbankens aktieafkast: Uklarhed om investeringer, strategi og mandat

Nationalbanken har fået en hård medfart på de 11 mia. samfundskroner, den har investeret i store europæiske og amerikanske aktier. Det er nemlig lykkedes Nationalbanken at komme bagud på…
Finans
Survey med 700 svar: Nykredit bedst til realkredit, Jyske Realkredit dumper
Finans
Q1-regnskaber: Bankerne foran rekordfremgang i førstekvartalsregnskaber
Samfundsansvar
GF: GN Store Nords ledelse blev nedstemt om skattepolitik
Samfundsansvar
Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA
Formue
Teknisk analyse af C25: Demant nærmer sig højeste kurs i 2½ år
Finans
Efter rivegilde: Pensionssektoren enig om regler for værdiansættelse af alternativer, offentliggøres om få dage
Formue
ØU Trader: Sådan investerer vi 50 mio. kr. Følg investeringsfondens handler på SMS realtime
Finans
Den danske solidariske realkredit-model ved at krakelere
Formue
Langers Skarpe: Nu kommer 1. kvartalsregnskaberne, og de bliver gode
Finans
Survey med 700 svar: Massivt ønske om elektroniske valg hos Forenet Kredit
Kultur
Boganmeldelse: Tag opgøret med den ufattelige rigdom til én procent
Kultur
Medieanmeldelse: Coronaen og de moderne mose-ofringer
Samfundsansvar
Finanssektoren gør samlet status over bidrag til grøn omstilling
Finans
Nationalbankens enegang: Alle andre gør det. Pres for at støtte danske papirer i kriseperioder

Seneste nyt

Samfundsansvar
ESG-krav fra investorer giver analytikere mere arbejde
Ledelse
Analyse. Scandinavian Tobacco vil være modigere: Det er der brug for
Formue
Langers Skarpe. Aktierne boomer: For godt til at være sandt?
Samfundsansvar
Stor krise i ekspert gruppe om taksonomi (Sustainable Finance)
Samfundsansvar

Fremme af erhvervsdemokratiske virksomheder er en skelsættende beslutning

Regeringen og dens støttepartier har aftalt at nedsætte udvalg om fremme af erhvervsdemokratiske virksomheder. Der en skelsættende beslutning, der kan medvirke til at styrke dansk økonomi, fordi medarbejdernes deltagelse…

Aktuel artikelserie

Den Danske Pensionssektor

Hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd? Når danskerne sparer op til pension gennem en aftale i ansættelsen eller

Andre artikelserier

Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Finans
Eksperter: Pensionssektorens unoterede aktier virker oppustede, hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd?
Life Science
Analyse: En kindhest fra FDA; men også en mulig opjustering til Novo Nordisk
Finans
Polacks direktørstol i PFA varmere end nogensinde før jubilæum
Finans
Topholm: Grønt industrieventyr kan blive ufatteligt stort
Formue
Langers Skarpe: Så er der dømt aktierally
Formue
Stor analyse: Overvurderes Bavarian Nordics vaccinepotentiale?
Ledelse
CEO-skifte i Top 100 2021: Overraskende mange CEO-skift i turbulent coronaår, se oversigten
Ledelse
Her er Ugens overskrifter i ØU Ledelse Kasketforvirring: Formandens og CEO’ens roller flyder sammen
Samfundsansvar
Udkast til Taksonomi lækket – læs gennemgang her (Sustainable Finance)
Formue
Lav-vækst Rockwool værdiansættes som høj vækst
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020, i plus for 2021
Finans
Rating: Danske Bank generobrer position som bedst til Private Banking
Ledelse
Analyse Hartmann: Nu skal transformationen til vækstvirksomhed lykkes
Finans
Saxo Bank bider Nordnet i haserne – vil være størst i Danmark

Seneste nyt

Samfundsansvar
Akademikere fastholder milliardinvestering i oliesektoren
Finans
Pensionssektorens ESG-produkter bunder, investorer utålmodige

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Medhold i familieoverdragelse til offentlig ejendomsvurdering +/- 15%
Denmark will establish two energy islands and windfarms
Onlinekursus: Offentligt ansat A-Z
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]