Log ind
Log ind
Samfundsansvar

Syv C25 selskaber i verdenseliten på global ESG-sammenligning

Joachim Kattrup

tirsdag 15. december 2020 kl. 0:31

Danske C25 selskaber konkurrerer generelt med globale aktører, der set over en bred kam alle placerer sig højt på ESG-ratingbureauernes ranglister. Konkurrencen på ESG-indikatorer er hård, og den har stigende betydning for selskabernes muligheder for at tiltrække opmærksomhed, investeringer og gode kreditvurderinger.

Syv C25 selskaber skiller sig ud som de mest bæredygtige danske globale børsnoterede selskaber, målt efter ESG-ratingbureauernes vurderinger. Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har undersøgt samtlige C25 selskaber i forhold til deres største globale peers.

Blandt de i alt 120 selskaber i den samlede opgørelse, er syv danske selskaber at finde blandt verdens ti procent højst ESG-rangerede selskaber i verden. Resultatet fremgår af konsensus ESG-vurderinger fra CSRHUB, som er anvendt i denne analyse.

Novo Nordisk, Novozymes, Ørsted, Vestas Wind Systems, Carlsberg, Rockwool og Chr. Hansen placerer sig alle blandt de bedste i forhold til de beslægtede selskaber, de sammenlignes med.

De globale selskaber, som de danske virksomheder sammenlignes med, ligger altså blandt de allerhøjest vurderede selskaber ud fra en ESG-betragtning. Blandt de globale aktører, som de danske selskaber ligger i samme gruppe som, er blandt andet Heineken, Molson Coors og Anheuser-Busch (Carlsberg peers), Schneider Electric, Alstom SA og Xinjiang Goldwind (Vestas peers), Beijing Properties. Armstrong World Industries og Installed Building Products (Rockwool peers). .

De syv danske ESG-topperformere er velkendte navne udi bæredygtighed, hvor Novo Nordisks tredelte bundlinje, Ørsteds transformation og Carlsbergs Towards Zero strategier er nogle af de mest velkendte bæredygtige fortællinger.

”Vi arbejder målrettet på at være blandt de bedste indenfor bæredygtighed. Her er ESG-ratings jo til en vis grad en uvildig målestok for, hvor godt vi gør det. Bæredygtig finans er en agenda, vi gerne vil være med til at udvikle og fremme. Derfor er ESG-ratings også ét af de værktøjer, vi benytter internt til at definere investorrelevante indsatsområder, der yderligere kan forbedre vores bæredygtighedspraksis”, siger Christine Sobieski, Head of ESG Engagement hos Ørsted.

 

Høj ESG-rating giver adgang til kapital

Fortællinger om bæredygtige tiltag er dog ikke helt tilstrækkeligt i en ESG-vurdering, der først og fremmest bedømmer rapporteringskvalitet, etiske standarder og principper, CSR-strategier samt om governance systemer er velfungerende.

Forenklet sagt antager de professionelle investorer, at øget transparens og høj rapporteringskvalitet samt god governance på baggrund af principper og standarder alt andet lige afspejler de bæredygtige indsatser. Det minimerer risiko for værditab og ridser i omdømmet, lyder vurderingerne.

Selvom det ikke altid er tilfældet, er der efterhånden utallige analyser, der påviser, at der er en vis sandsynlig sammenhæng mellem høje ESG-vurderinger og værdiskabelse. Under alle omstændigheder er en høj ESG-rating adgangsbilletten til optagelse på et eller flere af de globale ESG baserede aktieindeks, som for eksempel Dow Jones Sustainability Index, MSCI ESG Leaders Index eller FTSE4Good Index.

Selskaber på ESG-indeks får alt andet lige større opmærksomhed, og dermed bedre muligheder for at tiltrække kapital, der kan øge markedsværdien. Desuden er både AuM og af ETF’er og investeringsfonde, der følger ESG-indeks, stigende, ligesom de førende kreditratingbureauer tillægger ESG stadig større betydning.

”Vi oplever, at gode ESG-ratings i mange tilfælde kan være med til at facilitere adgangen til bæredygtig kapital gennem især institutionelle investorer og bæredygtige investeringsfonde og -indekser”, siger Christine Sobieski, Head of ESG Engagement hos Ørsted.

Desuden er EU er i gang med at reformere de finansielle rammebetingelser med henblik på at kanalisere flere investeringer mod bæredygtige aktiver. ESG-vurderinger er derfor ikke helt ligegyldige og må antageligt få større betydning i de kommende år.

”Det er værd at bemærke, at det fremadrettet må forventes ikke blot at være ESG-ratings, men også andelen af grøn omsætning i tråd med EU-taksonomien, CO2-neutralitet og en bæredygtig forsyningskæde, der kommer til at fungere som adgangsbillet til bæredygtig kapital”, vurderer Christine Sobieski.

Novo Nordisk bedst i peergruppe
Blandt de syv danske globale ESG-frontløbere er det kun Novo Nordisk, der i den aktuelle ESG konsensusvurdering placerer sig foran sine globale peers, der bl.a. tæller Roche, AstraZeneca, Sanofi, Novartis og Glaxo Smith Kline samt Lundbeck og Genmab.

Selvom ESG-vurderingerne i denne analyse udelukkende omhandler virksomheder, der generelt har meget høje ESG-ratings, og derfor ”konkurrerer på ESG marginaler”, er det en flot placering, der viser, at Novo Nordisk holder fast i høje ESG-ambitioner.

Novozymes, en anden af Danmarks bedst ESG-ratede selskaber, placerer sig på andenpladsen i sin peergruppe – kun overgået af schweiziske Givaudan i den aktuelle vurdering. Blandt peergruppe selskaberne til Novozymes finder vi bl.a. også Koninklijke DSM, KERRY GROUP, Tate & Lyle og danske Chr. Hansen.

Det er her værd at bemærke, at Chr. Hansen tidligere i 2019 af Corporate Knights blev kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed. En placering, der i 2020 er overtaget af Ørsted. Både Ørsted og Chr. Hansen er i ESG verdenseliten men i en bredere ESG-konsensus sammenligning er der altså andre, der render med titlen.

Blandt de danske selskaber, der taber ESG terræn i forhold til konkurrenterne og går tilbage på listen i forhold til sidste år, er Jyske Bank, ISS, FLSmidth og DFDS. ISS er i øvrigt eneste danske islæt på førnævnte prestigefulde Dow Jones Sustainability Index.

Overordnet set er danske C25 selskaber dog rigtig godt scorende på ESG-indikatorer, hvor kun to selskaber, Jyske Bank og DFDS, ikke placerer sig i den bedre halvdel af alle 18.000 vurderede selskaber i den aktuelle ESG konsensusratingen fra CSRhub.

Rockwool, FLSmidth og Novozymes tildeles de højeste ratings blandt C25 selskaberne på Governance – altså selskabsledelse – imens Novo Nordisk, Ørsted og Vestas er C25 indeksets højst rangerende i Klima og Miljø kategorien. Analysen bygger på CSRHUBS konsensus ESG-rating, hvor der trækkes på mere end 600 vægtede kilder – herunder flere væsentlige ESG-ratingbureauer som bl.a. Thomson Reuter, MSCI, RepRisk, TruCost, IdealRating, Arabesque X-Ray og Vigeo EIRIS samt en række internationale rapporteringsorganer, bl.a. Global Compact og Carbon Disclosure Project.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Porteføljemanager til alternative investeringer
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
Strategi- og udviklingskonsulenter: Vær med til at bygge verdens første energiøer
To Controllere til Nature Energy
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Egmont søger M&A advisor
ROCKWOOL Fondens forskningsenhed søger metodestærk økonom
Nysgerrig og relationsskabende økonom til Danmarks største el-projekter
Regnskabschef til Banedanmark
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Business Controller til DLF Beet Seed
Finanstilsynet søger erfaren økonom til tilsynet med investorbeskyttelse
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
EXPERIENCED ACCOUNTANT FOR NORDIC COMPANY IN TRANSITION
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nordjyske Bank søger en erfaren privatrådgiver til Sæby

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

Modernisering af Nationalbanken?

Økonomisk Ugebrev går i en række artikler tæt på Nationalbankens praksis på forskellige områder, hvor den adskiller sig ...

Andre artikelserier

Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English
Tax Governance
Den Danske Pensionssektor

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]