Samfundsansvar

Inkompetent formand skal finde kompetent CEO

Joachim Kattrup

fredag 21. september 2018 kl. 14:46

Undersøgelsesleder Ole Spiermann konkluderede, at det var inkompetence i alle led – også i ledelsen – der var forklaringen på svigtene i Danske Bank. Ekspert i etik i den finansielle sektor vurderer i dette interview, at symbolikken i, at det er en siddende ”inkompetente formand” der nu skal finde en ny kompetent CEO, illustrerer finanssektorens store problem med at bryde den sociale ledelsesarv, hvor en svag etisk organisationskultur ofte tavst accepteres.

Undersøgelsesleder Ole Spiermann fra advokatfirmaet Bruun & Hjejle konkludede på det velbesøgte pressemøde i Danske Bank, at inkompetence skal ses som hovedforklaringen på den omfattende hvidvask, der er foregået siden 2007. Det er altså en inkompetent bestyrelsesformand, der nu skal finde en ny mere kompetent topchef til at reetablere bankens position som samfundsansvarlig bank. Symbolikken illustrerer problemet om en svag etisk organisationskultur, der har meget svært ved at slippe af med sin egen skygge.

 

Man lærer af kriser, men bankerne ser ud til at have svært ved at bryde den sociale og kulturelle organisationsarv. Og det illustreres af, at Ole Andersen er manden, der skal stå i spidsen for at finde den næste CEO

 

”Jeg har forståelse for, at det kan være en operationel udfordring, hvis både CEO og formand går på samme tid. Omvendt symboliserer det et meget grundlæggende problem, som handler om at den finansielle sektor ofte fokuserer på etik gennem compliance og processer frem for på lederskab og kulturelle størrelser”, siger docent i praktisk filosofi fra Gøteborg Universitet, Joakim Sandberg, der har speciale i etik i den finansielle sektor.

Problemstillingen italesættes tillige af Danske Banks egen undersøgelse, hvor Ole Spiermann konkluderer, at der i 2014 stadigvæk herskede en kultur med utilstrækkelige handlinger. ”For det første blev de påstande, som whistlebloweren var fremkommet med, ikke ordentligt undersøgt. Mere generelt var fokus hovedsagelig på procedurer i modsætning til imødegåelse af reelle og konkrete risici relateret til den stadig aktive non-resident portefølje,” hedder det i rapporten.

”Jeg synes det ser ud til, at Danske Bank oprigtigt gør hvad de kan for at forberede sig på, at myndighederne træder ind i sagen. Men jeg er mere kritisk overfor det etiske eget-ansvar, som ledelsen forsøger at formulere. Ansvaret placeres konkret lokalt hos individuelle personer, og hænges op på, at processerne tilsyneladende var i orden, men man skulle have engageret sig mere. Men processer virker kun, hvis det rigtige mind-set vurderer dem”, siger Joakim Sandberg.

Joakim Sandberg mener også, at det er kontradiktatorisk, når Danske Bank-ledelsen argumenterer for, at det ikke var et grundlæggende kulturelt problem, men at individuelle brister lokalt i systemet var den primære årsag – og derfor styrker man nu kulturen.

”Det er er modstridende at konkludere, at der ikke generelt er et kulturproblem, men kun enkelte brodne kar i organisationen, og så samtidig præsentere en række compliance initiativer, der skal styrke kulturen. Så siger man vel indirekte også, at det er et kulturelt problem. Og det er ledelsens ansvar at tegne kulturen”, siger Joakim Sandberg.

Joakim Sandberg hæfter sig også ved, at det blev opgivet at integrere den estiske filial i koncernens samlede it-platform. Beslutningen blev godt nok taget før både Ole Andersens og Thomas Borgens tid, men det besværliggjorde jo netop, at topledelsen havde samme indsigt i den etniske filial som i den øvrige del af forretningen.

”Det lyder underligt, at ledelsen ikke skulle have kompetencer til at arbejde med en høj risikoportefølje, som man jo vidste eksisterede. Så inkompetencen må vedrøre det forhold at undlade at handle. Banken vælger ikke at integrere filialen i it-systemet, og stoler så alligevel blindt på compliancesystemet og handler ikke på advarsler. Jeg siger ikke, at der aktivt er taget urene ledelsesbeslutninger, men i en kultur, hvor bonusordninger udbetales udelukkende på, hvor mange penge man kan tjene, kan en tavs accept af ikke at vide noget meget let opstå,” siger Joakim Sandberg.

Et andet problem, som Joakim Sandberg peger på, er at mange ansatte i den finansielle sektor grundlæggende kan have svært ved at se det samfundsansvarlige formål med at arbejde i den finansielle sektor.

”Det er svært for myndighederne at pålægge ret mange flere krav til den finansielle sektor, og det betyder, at bankerne selv må finde deres samfundsansvarlige rolle og etiske dømmekraft. Man lærer af kriser, men bankerne ser ud til at have svært ved at bryde den sociale og kulturelle organisationsarv. Og det illustreres af, at Ole Andersen er manden, der skal stå i spidsen for at finde den næste CEO.”


Danske Bank-aktionærer raser over hvidvaskmelding

Danske Banks aktionærer og andre private investorer finder bankens rapportering og dragne konsekvenser helt utilstrækkelige, viser et survey med knap 600 svar fra erfarne privatinvestorer. Blandt andet vurderer 75 procent, at bankens bestyrelse burde have fyret Thomas Borgen på gråt papir, og 63 procent mener, at sagen langt fra er lukket. Hele 24 procent af kunderne overvejer at droppe banken.

Læse alle resultater af survey på www.ugebrev.dk

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Life Science

Genmab ramte kursmål og faldt pladask tilbage

Efter en fantastisk kursudvikling oven på vores seneste analyse i december ramte Genmab en foreløbig top på 2.786 DKK den 18. januar og indfriede dermed vores 6 måneders kursmål…
Formue
Nasdaq; Nu falder de amerikanske teknologiaktier helt sammen
Finans
Ex-formænd kritiske over for regelstramning: Risiko for svag bestyrelse for Finanstilsynet
Samfundsansvar
Sampension udvider ledelsesberetningen med flere ESG nøgletal
Ledelse
Rating af Etik & Moral i C25: Novo Nordisk ligger i en klasse for sig
Finans
Kapitalfonde rydder op i selskaber baseret på ”den gamle økonomi”
Finans
Pres på Lars Rohde: Kræver redegørelse om den “hemmelige” guldbeholdning
Samfundsansvar
Genmab og Lundbeck indfører ESG i ledelsens bonusordninger
Samfundsansvar
Nykredit Invests klimastrategi accepterer kul og olie fra tjæresand
Samfundsansvar
Danske Bank lægger op til hård kurs i aktivt ejerskab i 2021
Samfundsansvar
Her er de største institutionelle globale investorer i kulindustrien
Finans
Sydbank befæster førsteplads i obligationsmægler-rating
Formue
Langers Skarpe: Magtopgør mellem marked og centralbanker forude
Ledelse
Vokseværk i Vestas: Forringet kvalitet og øgede garantier presser resultatet
Formue
Analyse: Valuers per money værdi på 300 mio. halveret på en uge

Seneste nyt

Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til i denne uge
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Samfundsansvar

Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger

To af Danmarks største og mest prestigefulde virksomheder – Novo Nordisk og A.P. Møller Mærsk – har lempet deres åbenhed om skattebetalinger. Begge selskaber offentliggør nu skattebetalinger for hver…

Aktuel artikelserie

ESG analyser

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar bringer løbende ESG-analyser af C25 selsakber. Analyserne er datadrevet og perspektiverer selskabernes bæredygtige strategier til markeder, konkurrenter og finansielle eller forretningsmæssige forhold.

Andre artikelserier

ESG analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen
Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder
Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år
Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership

Seneste nyt

Ledelse
In 2020, Danish Large caps laid building blocks for new strategies
Finans
IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Nu bliver det et krav at registrere sine overvågnings­kameraer
Er du og din virksomhed klar til besøg fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen – både på kontoret og i private hjem?
Få overblik: Ændring af konkurrenceloven
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]