Samfundsansvar

Danske erfaringer med TCFD rapportering af klimarelaterede risici og muligheder

Joachim Kattrup

onsdag 16. oktober 2019 kl. 11:42

Tirsdag den 8. oktober var FSR – danske revisorers CSR-udvalg værter ved et dialogmøde i Revisorernes Hus. Denne gang var fokus på, hvordan virksomhederne arbejder med klimarelaterede risici og muligheder. Investoren ATP og energivirksomheden Ørsted gav et indblik i deres arbejde med TCFD’s anbefalinger, heriblandt konkrete tips til at komme i gang med arbejdet.

FSR skriver om mødet:

TCFD’s anbefalinger har fået voksende fokus siden offentliggørelsen i 2017, og både danske virksomheder og investorer har i høj grad styrket arbejdet med anbefalingerne i løbet af det seneste år. Anbefalingerne har til hensigt at øge virksomheders forståelse for, hvordan klimarelaterede risici og muligheder kan påvirke deres forretning, samt at styrke kommunikationen af dette til investorer og andre eksterne interessenter.

Hvad er klimarelaterede risici?

Formand for CSR-udvalget, Birgitte Mogensen bød velkommen til mødet, og gav derefter ordet til dagens mødeleder, Carina Ohm fra EY. Carina gav deltagerne en god introduktion til, hvad klimarelaterede risici og muligheder er, og hvordan virksomheder kan arbejde med at tænke dem ind i virksomhedsledelse, strategi, risikostyring og data/målsætninger.

Når virksomheder arbejder med TCFD, er det nyttigt at dele klimarisici op i fysiske risici og risici forbundet med overgange (eller mangel på overgang) til en lavemissionsøkonomi – også benævnt overgangsrisici. En fysisk risiko kan være akut eller kronisk, eksempelvis en akut opstået oversvømmelse eller en kronisk mangel på rent vand. Overgangsrisici kan for eksempel være forbundet med udvikling af ny teknologi, ændrede markedsforhold, øget regulering såsom for eksempel CO2-beskatning, eller hvordan klimaforandringer kan påvirke virksomheders omdømme.

TCFD er ved at vinde frem som rapporteringsramme. Det er det, fordi investorer i høj grad efterspørger det, og at det i højere grad bliver indarbejdet i internationale anbefalinger (fx fra EU) og måske fremadrettet vil blive indarbejdet i lovgivning, og fordi andre initiativer har taget anbefalingerne til sig – eksempelvis CDP og PRI.


ATP – helt sin egen størrelse

ATP er i sandhed en spiller med sin helt egen størrelse blandt de danske institutionelle investorer. ATP har mange forpligtelser, men vigtigst af alt er den at skabe afkast, så danskerne har råd til at på pension. Det skal man ikke glemme, selvom snakken falder på bæredygtighed. Det gjorde Johan Mellerup, senioranalytiker i ATP’s afdeling for ESG, klart. Han kunne dog også indvie deltagerne i, at ESG er et voksende hensyn man tager i ATP, og fortælle hvordan ATP’s fire overordnede principper for arbejdet med ESG passer med TCFD.

 1. ESG som investment belief à ATP er overbevist om, at klimaforandringer har en betydning for virksomheders fremtidige værdiskabelse, og dermed også det risiko-justerede afkast.
 2. Effektiv integration af ESG sker gennem stærke processer skræddersyet til konkrete investeringsprocesser à derfor arbejder ATP på, at arbejdet med klimarisici tilpasses de enkelte konkrete investeringsprocesser.
 3. Reel ESG-integration kræver opbygning og udvikling af investeringsorganisationens ESG-kompetencer à derfor foretrækker ATP at bygge intern viden op om klimaforandringers betydning for investeringsforretningen.
 4. Præference for aktivt kapitalejerskab à og klima er en central del af ATP’s aktive ejerskab på tværs af aktivklasser.

ATP har endnu ikke solide data der viser, at rapportering om klimarisici og -muligheder giver et øget afkast. Johan Mellerup kunne dog forklare, at ATP vælger at investere i virksomheder der arbejder seriøst med klimarisici og -muligheder, da det, højst sandsynligt, vil være de selv samme virksomheder der fortsat eksisterer om 10-20 år. Og de vil gerne investere i virksomheder der tager alle sine risici og muligheder i betragtning.

Syv guldkorn fra Ørsted – skatten kan du finde i rapporteringen for 2019

Over det seneste årti har Ørsted været på en rejse for at blive en mere grøn virksomhed. Ørsteds vision er at skabe en verden der udelukkende kører på grøn energi. Senior Sustainability Advisor, Christine Sobieski fra Ørsted kunne på dialogmødet give et indblik i, hvordan de arbejder med TCFD og scenarieanalyser.

Arbejdet påbegyndtes tilbage i starten af 2018, hvor de kortlagde hvor stor forskel der var på den klimarapportering, de allerede udførte, og den de ville skulle udarbejde for at kunne leve op til TCFD-anbefalingerne. En såkaldt gap-analyse. Det viste sig, at de allerede var rigtig langt med at leve op til TCFD-anbefalingerne.

Næste skridt på vejen var at udarbejde scenarieanalyser. Her arbejdede de med et lavemissions-scenarie, hvor verdenssamfundet formår at imødekomme de globale klimamålsætninger og temperaturstigningen ikke er mere end 1,5-2 grader Celsius i 2100, og med et højemissions-scenarie der indebærer, at de enkelte lande ikke formår at tage de nødvendige klimatiltag og temperaturen derfor vil stige med 3-4 grader Celsius. Christine gav et grundigt indblik i processen for arbejdet med inkorporering af TCFD i Ørsted, og ikke mindst gav hun syv guldkorn, som forhåbentligt kan virke som inspiration for andre.

 1. Brug scenarieanalyser til at udfordre intern tænkning i organisationen og forbedre ekstern rapportering.
 2. Realistisk og relevant afgrænsning af analysen er centralt.
 3. Saml eksperterne fra virksomheden og skab en kvalitativ forståelse og overblik over dine klimarelaterede risici (og muligheder).
 4. Kvantitative analyser behøver ikke at være det første du gør – måske er de end ikke nødvendige afhængigt af resultaterne af dine første undersøgelser.
 5. Acceptér, at eksisterende videnskabelig forskning om klimaforandringer ikke altid peger i samme retning, og gør dit bedste for at arbejde konstruktivt med den bedst tilgængelige videnskab.
 6. Vent ikke på perfektion. Kom i gang. Handling er bedre end passivitet.
 7. Undersøg, om der er nogen måde, hvorpå I som organisation kan påvirke andre til at handle på klimaforandringer.

http://m.fsr.dk/Faglige_informationer/CSR/Faglige%20notater%20og%20artikler/TCFDmoede

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four

Selvom de store revisionshuses basale revisionsforretning de seneste år har udviklet sig fladt, formår selskaberne at fastholde en solid vækst i den samlede aktivitet. En stadig større andel af…
Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel

Seneste nyt

Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Finans

Ny CEO udstikker ny vej: Her er ISS’ nye strategiske retning

Jacob Aarup-Andersen vil fastholde ISS’ rolle som en udbyder af et bredt spektrum af serviceydelser til store internationale kunder. Men han vil sandsynligvis satse hårdt på strammere styring af…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Jens F. Kofoed
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv

Seneste nyt

Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde
Ledelse
COVID-19: Sverige har nu dobbelt så mange smittede som Danmark, per million

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X