Samfundsansvar

Tax Governance Rating 2021: 40 pct. uden politik for ansvarlig skat

Joachim Kattrup

torsdag 29. april 2021 kl. 14:10

På trods af stor fremgang i antallet af virksomheder, der får tildelt point i årets Tax Governance Rating fra Økonomisk Ugebrev, er det værd at bemærke, at lige godt 40 pct. af Danmarks 100 største virksomheder slet ikke har formuleret en skattepolitik, og dermed slet ikke får tildelt point i årets rating.

Selvom udviklingen på Tax Governance området går stærkt, er der stadig fodslæbende tilgange mange steder.

Eksperter undrer sig, men vurderer samtidig, at udviklingen fortsætter, og mange flere virksomheder vil gå i gang med at formulere skattepolitiker i det kommende år – ikke mindst efter at skat er indskrevet i anbefalingerne til god selskabsledelse.

Udviklingen inden for ansvarlig skattepraksis går stærkt i disse år, hvor fremgangen i både rapporteringskvalitet og omfang har udviklet sig positivt, viser Økonomisk Ugebrevs årlige Tax Governance Rating, hvor flere virksomheder end nogensinde før får point.

Partner hos KPMG Acor Tax, Søren Dalby, vurderer, at udviklingen vil fortsætte, og at mange flere selskaber vil komme med. Ikke mindst nu hvor etablering af en skattepolitik er indskrevet i de nye anbefalinger til god selskabsledelse.

 

Der er stadig mange større virksomheder, der endnu ikke har offentliggjort deres skattepolitik, men jeg forventer, at en del af disse vil komme på banen

 

”Der er stadig mange større virksomheder, der endnu ikke har offentliggjort deres skattepolitik, men jeg forventer, at en del af disse vil komme på banen i løbet af 2021 og under det første kvartal af 2022, blandt andet grundet de nye og opdaterede anbefalinger for god selskabsledelse,” vurderer Søren Dalby.

Fremgangen i årets rating dækker dog også over, at mere end 40 pct. af virksomhederne i top 100 stadig slet ikke har en politik for ansvarlig skatteadfærd. Og det undrer Ole Bendixen, Senior Adviser fra BENDIXEN Tax Governance.

”Selvom mange er kommet med, så kan det kun undre én, at der fortsat er en række større danske virksomheder, som ikke ser skattepolitikken som en del af deres ”license to operate”. Det er naturligvis et valg, virksomhedens ledelse tager. Men kigger man tilbage på de senere års skatteshitstorme, så er det forbundet med en ikke uvæsentlig risiko ikke at have udarbejdet en skattepolitik i dag,” siger Ole Bendixen.

Han peger samtidig på det seneste års mediestorm, hvor flere danske selskaber, bl.a. Lagkagehuset og Babysam, kom i modvind som følge af skatteforhold og -konstruktioner, der kunne stilles spørgsmål ved.

”Et omdømmetab kan være svært at gøre op i penge, men skaden er sket, når noget af det første, folk husker, er, at ”det var dem med skattesagen.” For er der noget, folk husker, så er det, hvis en virksomhed har været i vridemaskinen med påstande om, at de har snydt i skat,” siger Ole Bendixen.

Sagerne kom frem, da TV2 viste, at flere af de store modtagere af hjælpepakker fra COVID-19 krisen ikke har betalt skat igennem en årrække. Og selvom sagerne ikke viste konkret skattesnyd, afslørede det, at virksomheder, der ikke er forberedt på skattespørgsmål, kan få store ridser i omdømmet. Samtidig har hjælpepakkerne øget interessenternes opmærksomhed på, at virksomhederne er klar med tydelige positioner og politikker for ansvarlighed på skatteområdet.

”I betragtning af de hidtil usete beløb, som regeringerne bruger på COVID-19-redningspakker, er der mere pres end nogensinde før på, at virksomhederne overvejer gennemsigtighed i den offentlige skat strategisk og træffer passende foranstaltninger. Interessenterne ønsker at være overbevist om, at nødhjælp, herunder de relevante skatteforanstaltninger, er blevet krævet lovligt, og at virksomhederne bidrager forholdsmæssigt til genopretningen af de massive budgetunderskud, der udløses af covid-19-redningsforanstaltningerne,” siger Ole Bendixen.

Ifølge Søren Dalby står de virksomheder, der allerede er i gang, også overfor nye opgaver med at udvikle skatterapporteringen yderligere.

”De virksomheder, der allerede er transparente omkring deres skatteforhold, er ved at forholde sig til, hvad deres næste skridt i denne kontekst skal være. Umiddelbart oplever jeg, at fokus er på gennemsigtighed omkring skattebetalinger, og hvordan skattebetalingerne kan fremlægges på en meningsfuld måde. Det er klart, at når flere virksomheder bliver åbne omkring deres skattebetalinger, opstår de næste spørgsmål helt naturligt. Skattebetalinger er jo bare tal, der skal sættes i relation til noget andet for at give mening,” siger Søren Dalby.

Se oversigten og resultater her.

This entry is part 38 of 38 in the series Tax Governance

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Sparekassen Sjælland-Fyn søger filialsupporter med speciale i bolig og kreditsager
Holbæk
21-05-2021
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsynet med investeringsfonde & banker på investeringsområdet
København
18-05-2021
PensionDanmark
PensionDanmark søger medlemsrådgiver i Jylland
Jylland
01-06-2021
PenSam søger jurist i Farum – vikariat
Farum
07-06-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]