Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Tax Governance Rating: cBrain vinder mid cap, North Media årets højdespringer

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 14. maj 2024 kl. 17:24

cBrain: Succes kan købes for dyrt på kort sigt

Med 12 point ud af 14 mulige stryger cBrain til tops i dette års udgave af Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating for mid cap-selskaberne. North Media er året højdespringer, med 8 point i år mod 3 point i 2023. I bunden af listen ligger biotekvirksomheden Gubra, med nul point. Generelt er der fremgang i mid cap-segmentets skattetransparens. Særligt når det gælder oplysninger omkring skattely og land-for-land rapportering, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen i denne gennemgang af rating-resultaterne for danske mid cap-selskaber.  

Softwarevirksomheden cBrain vinder Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating 2024 for mid cap-selskaber.

Som det eneste mid cap-selskab offentliggør cBrain en komplet liste over de skatteincitamenter, som virksomheden benytter sig af og i hvilke lande – skatteincitamenter består typisk af skatterabat for R&D. Samtidig er cBrain det eneste mid cap-selskab, der oplyser omkring virksomhedens samlede skatteaftryk, fordelt på afholdte og opkrævede skatte, altså også de ansattes skattebetalinger.

Ifølge Ejvind Jørgensen, CFO & Head of Investor Relations i cBrain, mener ledelsen, at det er forretningsmæssigt klogt for cBrain at være åben og transparent. Særligt fordi selskabet har den offentlige sektor som sit kundesegment:

”Som leverandør til den offentlige sektor i Danmark og udlandet er troværdighed og tillid helt afgørende. Derfor ligger vi vægt på åbenhed og transparens. Offentlige myndigheder køber ikke kun det bedste produkt til prisen. De ønsker også at handle med leverandører, som har orden i penalhuset og som opfører sig samfundsmæssigt ordentlig og fornuftigt.”

Arbejdet med at udvikle en skattepolitik i cBrain begyndte i 2018 i et bestyrelsesudvalg, oprettet til formålet. Politikken blev offentliggjort i 2019. Og de seneste år har cBrain udgivet en dedikeret skatterapport, hvor selskabet blandt andet oplyser om land-for-land skattebetalinger.

Ejvind Jørgensen understreger, at det for cBrain handler om bæredygtighed i bred forstand, hvilket også inkluderer en langsigtet økonomisk interesse i at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere: ”Man skal ikke overse medarbejderne. De har også en forventning om at arbejde i en virksomhed, som tager sit samfundsansvar alvorligt.”

Med 9 point ud af 14 mulige indtager Nilfisk andenpladsen i dette års skatte-rating for mid cap-selskaber. Støvsugergiganten, der har forbedret sin score med to point i forhold til sidste år, har for første gang offentliggjort oplysninger om selskabets land-for-land skattebetalinger. Desuden opnår Nilfisk som eneste mid cap-selskab ekstrapoint i målepunkt 1, fordi selskabet officielt har udpeget ét bestyrelsesmedlem som værende hovedansvarlig for skattepolitikken.

North Media og B&O deler tredjepladsen, begge med 8 point. Førstnævnte bevæger sig desuden fra en plads i bunden af sidste års liste, hvor North Media blot inkasserede 3 point, og bliver derved årets højdespringer.

I bunden af listen ligger biotekselskabet Gubra, der som eneste selskab slet ikke kommer på tavlen og ender med nul point.

Generelt er der dog fremgang at spore i mid cap-selskabernes skattetransparens. Eksempelvis rapporterer 60 procent af selskaberne i år om deres land-for-land skattebetalinger, mod 38 procent sidste år – altså en stigning på 58 procent.

Også når det gælder rapportering omkring aktiviteter i skattelylande, er der sket markante fremskridt i forhold til sidste år. I 2023 opnåede 38 procent af mid cap-selskaberne point i målepunkt 2, der omhandler skattely – i år opnår 56 procent af selskaberne point i dette målepunkt.

Mid cap-selskaberne haler derved i rapporteringskvalitet omkring tax ind på large cap-segmentet. For første gang er andelen af selskaber, der rapporterer om deres land-for-land skattebetalinger lige stor blandt de to grupper.

På enkelte punkter halter mid cap dog stadig langt efter large cap. Eksempelvis i forhold til målepunkt 8, der omhandler oplysninger omkring selskabernes samlede skatteaftryk, fordelt på afholdte og opkrævede skatte. Her opnår næsten hver fjerde large cap-selskab point, for mid cap-segmentet er det kun cBrain, altså ét selskab ud af 25.

Mere om hvordan mid cap og large cap generelt klarer sig i Økonomisk Ugebrev Tax Governance Rating 2024 finder her.

Sådan har vi gjort

Med udgangspunkt i virksomhedsrapporter udgivet i 2024 har vi indsamlet data og uddelt point for hvert af ratingens otte målepunkter til 120 store og mellemstore danske selskaber (mere om målepunkterne nedenfor).

Alle virksomhederne har i god tid inden udgivelsen fået tilsendt undersøgelsens relevante data og vores umiddelbare pointtildeling. En del virksomheder har benyttet lejligheden til at komme med kommentarer – og vi har i enkelte tilfælde korrigeret data og point.

BENDIXEN Tax Governance har bidraget med input til analysen. Research er foretaget af Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar ved researchassistent Olivia Riber og redaktør Claus Strue Frederiksen.

8 målepunkter

1: Tax Governance: Har virksomheden offentliggjort en skattepolitik med oplysning om dens tilgang til governance og tax risk management? Mulighed for ekstrapoint: Er det oplyst hvem i bestyrelsen, som har ansvaret i forhold til udarbejdelse og efterlevelse af skattepolitikken?

En udførlig guide med forklarende eksempler til alle målepunkter findes her

2: Skattelylande: Er det eksplicit oplyst, hvorvidt selskabet har aktiviteter i skattelylande? Mulighed for ekstrapoint: Oplyser selskabet hvilke skattelylande, det har aktiviteter i, indenfor hvilke områder og hvorfor?

3: Skatteincitamenter: Er det tydeligt oplyst, hvordan selskabet forholder sig til skatteincitamenter og præsenteres mindst et eksempel på et område (f.eks. R&D) og et land (f.eks. Danmark), hvor selskabet benytter skatteincitament? Mulighed for ekstrapoint: Offentliggør selskabet en komplet liste over alle de skatteincitamenter, som selskabet benytter, samt de tilknyttede lande?

4: Land-for-land rapportering: Har virksomheden oplyst betaling af selskabsskat for de lande eller regioner, den opererer i? Mulighed for ekstra point: Har virksomheden fuldt oplyst selskabsskat for ALLE lande?

Bemærk: Virksomheder, der som tivoli udelukkende opererer i Danmark, kan ikke opnå point i dette målepunkt (læs mere her).

5: Dialog med stakeholders: Oplyser selskabet om tilgang til og indgåede samarbejder med skattemyndigheder i forhold til at sikre compliance og modvirke aggressiv skatteplanlægning? Mulighed for ekstrapoint: Oplyser selskabet om samarbejder med andre organisationer i forhold til at påvirke eller influere lovgivning, sikre compliance og modvirke aggressiv skatteplanlægning?

6: Verdensmål: Bliver skattepolitikken kædet sammen med et eller flere af FN’s 17 Verdensmål?

7: Offentliggørelse: Indgår skattepolitikken tydeligt som en del af virksomhedens politikker, som præsenteres i CSR-, ESG-, bæredygtigheds-, års, eller skatterapporten? Mulighed for ekstrapoint: Udarbejder selskabet en dedikeret årlig skatterapport.

8: Samlet skattebidrag: Oplyser og specificerer selskabet sit samlede skattebidrag også kaldet global tax footprint eller total tax contribution?

Transparency rating

Hensigten med Økonomisk Ugebrevs Tax Governance Rating er at give indblik i danske virksomheders tax governance rapportering set i forhold til 7 udvalgte målepunkter. Undersøgelsen siger således udelukkende noget om, hvordan store (og mellemstore) danske virksomheder rapporterer på området – altså, en transparency rating.

Eksempelvis, hvis en virksomhed ikke eksplicit oplyser, hvorvidt den har aktiviteter i skattelylande (f.eks. jævnfør OECD eller EU’s skattelylister), så tildeles virksomheden 0 point i målepunkt 2. Dette betyder dog på ingen måde, at den pågældende virksomhed har aktiviteter i skattelylande – det betyder udelukkende, at virksomheden ikke eksplicit oplyser herom.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank