Samfundsansvar

Virksomheder med kvinder i ledelsen har mere fokus på bæredygtighed

Joachim Kattrup

søndag 08. marts 2020 kl. 19:48

En ny analyse af kvinder i ledelse viser en klar tendens til, at virksomheder med kvinder i bestyrelsen oftere udarbejder bæredygtighedsrapporter. Analysen tyder også på, at virksomheder med kvinder i bestyrelsen klarer sig bedre økonomisk. Ledernes viceadministrerende direktør ser analysen som endnu et argument for, at det betaler sig at få flere kvinder i ledelse.

Bæredygtighed er i den grad kommet på dagsordenen hos danske virksomheder i de seneste år. En del virksomheder er også begyndt at udarbejde såkaldte ESG-rapporter, hvor de gennemgår og offentliggør virksomhedens bæredygtighed på en række parametre. Men der er en klar tendens til, at virksomheder med kvinder i bestyrelsen oftere udarbejder en ESG-rapport end firmaer uden kvinder i bestyrelsen.

46 procent af de større virksomheder med mindst én aktionærvalgt kvinde i bestyrelsen har udarbejdet en ESG-rapport mod kun det halve – 23 procent – af sammenlignelige virksomheder uden aktionærvalgte kvinder i bestyrelsen. Og mens den gennemsnitlige andel af kvinder i bestyrelsen er 24 procent i selskaber med ESG-rapport, er den kun 14 procent i selskaber uden ESG-rapport. Tendensen holder på tværs af virksomhedsstørrelser og brancher. Det viser en ny analyse om kvinder i ledelse, som konsulentbureauet Damvad Analytics har udarbejdet for Lederne på baggrund af virksomhedernes officielle registreringer i CVR-systemet.

Bodil Nordestgaard Ismiris, viceadministrerende direktør i Lederne, fremhæver, hvor væsentligt det er, at virksomheder tænker og handler bæredygtigt, som samtidig også er et udtryk for, at man tænker langsigtet. Og hun kalder det bemærkelsesværdigt, at virksomheder med kvinder i ledelsen har mere fokus på bæredygtighed.

– Jeg ser det som endnu et stærkt argument for diversitet i virksomheders ledelser. Vi kan ikke på baggrund af analysen sige, at det er kvinderne i bestyrelsen, som er udslagsgivende for, at virksomheden sætter fokus på bæredygtighed. Men jo flere forskellige baggrunde og kompetencer, der er repræsenteret i virksomhedens ledelse, des flere perspektiver kommer i spil, når der skal træffes beslutninger. Og det er ekstremt vigtigt, hvis vi skal løse de store globale udfordringer, som vi står overfor, siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Kun hvert sjette bestyrelsesmedlem er kvinde

Analysen viser også, at kun cirka hver sjette aktionærvalgte bestyrelsesmedlem i danske aktieselskaber med mindst 10 ansatte og en årlig omsætning på mindst 10 millioner kroner er en kvinde. Andelen er kun steget svagt siden 2014, og mere end hvert andet selskab har slet ingen aktionærvalgte kvinder i bestyrelsen. Det ser ikke bedre ud i direktionen, hvor kun ni procent af direktionsmedlemmerne er kvinder. Det ærgrer Bodil Nordestgaard Ismiris:

– Vi må desværre konstatere, at det går utrolig langsomt med at få flere kvinder i virksomhedernes ledelser. Og det er meget beklageligt, fordi erhvervslivet dermed slet ikke får det fulde udbytte af den talentmasse, vi har i det danske samfund. Det er jo et faktum, at vi har utrolig mange højtuddannede og talentfulde kvinder i Danmark, og kvinderne er i overtal på mange videregående uddannelser.

Hun mener derfor, at virksomhederne for deres egen skyld har en klar interesse i at opdyrke de kvindelige ledertalenter. Og de nuværende ledelser bør blive langt bedre til at spotte og udvikle de kvindelige ledertalenter og gøre op med mønstre i virksomheden, som bremser kvindernes vej til toppen.

Et andet mønster, som dag virker hæmmende på kvindernes karrierer, er det faktum, at kvinderne tager cirka 90 procent af barselsorloven, mens mændene kun tager 10 procent. Lederne mener derfor, det er på høje tid, at Folketinget ændrer reglerne, så fædrene tager mere orlov med børnene.

– Vi kom allerede 8. marts sidste år med et helt konkret forslag om at dele perioden med offentligt betalte barselsdagpenge under forældreorloven ligeligt mellem forældrene. Siden da har flere fremtrædende topledere og erhvervsorganisationer bakket op om at ændre reglerne, så nu håber vi bare, at der også snart kommer et politisk flertal på Christiansborg, siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Ingen problemer på bundlinjen

Analysen, som Damvad Analytics har gennemført for Lederne, zoomer også ind på virksomhedernes økonomiske præstationer, og hvorvidt kvinder i bestyrelsen har nogen effekt for bundlinjen. Hvis man udelukkende ser på de nøgne tal, har virksomheder med kvinder i bestyrelsen klart bedre økonomiske resultater end virksomheder med kun mænd i bestyrelsen. Virksomheder med aktionærvalgte kvinder i bestyrelsen har en bruttofortjeneste pr. ansat, som er halvanden gang så høj som virksomheder uden kvinder i bestyrelsen, og deres gennemsnitlige resultat før skat er næsten fire gange så godt.

Når Damvad Analytics renser for forskelle i blandt andet virksomhedernes størrelse, branche og geografiske placering, har virksomheder med aktionærvalgte kvinder i bestyrelsen stadig bedre resultater end virksomheder uden. Men forskellen er betydeligt mindre, og den statistiske usikkerhed er for stor til, at man med sikkerhed kan konkludere, at der er en reel forskel.

– Men vi kan i hvert fald sige så meget, at meget tyder på, at det også økonomisk kan betale sig at have kvinder i bestyrelsen. Og økonomien kan derfor på ingen måde være en undskyldning for de virksomheder, som endnu ikke har fået kvinder i ledelsen. Tværtimod siger al logik, at hvis man ikke i tilstrækkelig grad udnytter talentmassen i halvdelen af befolkningen, får man ikke de bedste folk i ledelsen, siger Bodil Nordestgaard Ismiris, viceadministrerende direktør i Lederne.

https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/virksomheder-med-kvinder-i-ledelsen-har-mere-fokus-pa-baeredygtighed?publisherId=4827139&releaseId=13589591

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Samfundsansvar

Nykredit Invests klimastrategi accepterer kul og olie fra tjæresand

Det fremgår af Nykredit Invests klimastrategi, at alle aktier og obligationer bliver screenet fire gange om året. De børsnoterede selskaber skal leve op til Parisaftalen, hedder det. Men alverdens…
Samfundsansvar
Genmab og Lundbeck indfører ESG i ledelsens bonusordninger
Samfundsansvar
Danske Bank lægger op til hård kurs i aktivt ejerskab i 2021
Samfundsansvar
Her er de største institutionelle globale investorer i kulindustrien
Formue
Langers Skarpe: Magtopgør mellem marked og centralbanker forude
Finans
Sydbank befæster førsteplads i obligationsmægler-rating
Formue
Analyse: Valuers per money værdi på 300 mio. halveret på en uge
Ledelse
Vokseværk i Vestas: Forringet kvalitet og øgede garantier presser resultatet
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til i denne uge
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier

Seneste nyt

Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue

Expres2ion/ Bavarian: COVID vaccineudvikling ses starte forsøg i mennesker i februar

Ifølge en arikel i dagens udgave af Kristeligt Dagblad forventer ledende forskere fra KU, som udvikler COVID vaccinen sammen med børsnoterede Expres2ion (der har aftale med Bavarian), at der…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været

Andre artikelserier

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen
Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder
Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år
Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Ledelse
In 2020, Danish Large caps laid building blocks for new strategies
Finans
IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership
Finans
Nationalbanken har aldrig kontrolleret den danske guldbeholdning: Er alle 66 tons der?
Samfundsansvar
ATP har flest klimafokuserede selskaber i porteføljen
Samfundsansvar
Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger
Samfundsansvar
Klimahensyn bliver varmt emne på de kommende generalforsamlinger
Finans
Skjulte milliardværdier: TDC er nu mere pensionskasse end televirksomhed

Seneste nyt

Formue
Vi åbner for nytegning: Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020
Life Science
Corona Nyt: Masker, medicin og patientudgifter

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

ESG & Impact: Investment Process and Portfolio Management
COVID-19: Solnedgangs­klausul udskudt i forhold til sager med baggrund i corona­epidemien
Nye regler om stigning i grundskylden på jorder med vindmøller og solcelleanlæg lempes under de afsluttende forhandlinger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X