Samfundsansvar

Klimapartnerskab-formand i vildrede: Investerer både sort og grønt

Joachim Kattrup

tirsdag 01. juni 2021 kl. 21:50

PensionDanmarks direktør Torben Möger Pedersen, som er formand for Klimapartnerskabet med regeringen, spiller på alle heste, både de sorte og de grønne: Pensionskassen har netop investeret ”et pænt trecifret millionbeløb” i den grønne teknologivirksomhed Stiesdal, som udvikler anlæg til CO2-fangst og -lagring. En screening af porteføljen viser, at PensionDanmark gennem obligationer også investerer et stort trecifret millionbeløb i globale kul- og olieselskaber, der ekspanderer den fossile kapacitet, blandt andet i olieproduktion fra tjæresand. Hvad er pensionskassens strategi med hensyn til grønne investeringer, spørger redaktør Joachim Kattrup i denne gennemgang af pensionskassens sorte investeringer.

Finanssektorens formand for regeringens klimapartnerskaber og adm. dir. for PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, har ansvaret for trecifrede millioner obligationsinvesteringer i en række olieselskaber, der fortsætter jagten på nye oliefelter. Obligationsinvesteringerne i fossile kapacitetsudvidelser omfatter også olieproduktion fra tjæresand, der er en af de mest miljøskadelige udvindingsformer med store konsekvenser for landområder, kulturelle værdier og lokalbefolkningers levevilkår.

På PensionDanmarks oversigt over obligationsinvesteringer finder man for eksempel flere obligationer udstedt af canadiske Cenovus Energy, der investerer i nye oliefelter baseret på tjæresand. Cenovus er et selskab, der er ekskluderet i flere andre pensionsselskaber. Selskabet har i januar opkøbt et andet tjæresandsolieselskab, Husky Energy, og er nu blandt verdens allerstørste olieselskaber med fokus på olieudvinding fra tjæresand.

På trods af investeringerne i tjæresand mener PensionDanmark, ifølge et svar fra pensionskassens ESG-ansvarlige, at olie fra tjæresand ikke er en del af fremtidens energimix i verden.

”PensionDanmark har bl.a. engageret en ekstern forvalter til at bistå os med eksponering mod det nordamerikanske marked for virksomhedsobligationer. Da PensionDanmark ikke har foretaget en formel eksklusion af selskaber involveret i tjæresand, har forvalteren ikke set bort fra de tre nævnte selskaber, men PensionDanmark ser ikke tjæresand som en del af fremtidens energimix,” siger Jan Kæraa Rasmussen.

Investeringerne i de mest sorte fossile kapacitetsudvidelser fastholdes altså samtidig med, at Pensionskassen tillige øger sine investeringer i ny grøn teknologi, der skal opfange CO2-udledningerne. Det seneste grønne eksempel er en trecifret millioninvestering i virksomheden Stiesdal, som arbejder inden for teknologier til den grønne omstilling. Stiedal udvikler bl.a. anlæg til fangst og lagring af CO2 fra atmosfæren.

Pension Danmarks investering i fremtidens grønne teknologier sker altså parallelt med, at pensionskassen fortsat har investeret stort i selskaber, der har fossile kapacitetsudvidelser på forretningsmenuen flere steder i verden. Tankesættet ligner unægtelig den berygtede ”hockeystavs-model”, som regeringen også arbejder ud fra.

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har screenet PensionDanmarks obligationsliste, og den nævnte investering i Cenovus er langt fra undtagelsen i forhold til fossile selskaber, der ekspanderer deres kapacitet i fossilproduktion baseret på tjæresand. Også canadiske Meg Energy og Vermilion Energy optræder på listen. Meg Energy er blandt de ti største olie-tjæresands selskaber i verden, ligesom Vermillion Energy er et geografisk centralt placeret olieselskab i et canadisk område, hvor olien især produceres fra tjæresand.

Obligationslisten viser, at PensionDanmark har for et trecifret millionbeløb investereret i obligationer, udstedt af olieselskaber mange steder i verden. Blandt dem også de mere velkendte Total, Occidental Petroleum og Lukeoil, hvoraf de to sidstnævnte bl.a. af det PRI-støttede (Principles for Responsible Investment) initiativ, Transition Pathway, langt fra lever op til Parisaftale-målet om maksimalt to-graders global temperaturstigning.

På PensionDanmarks obligationsliste finder man også en lang række statsejede olieselskaber fra lande som Rusland, Kina, Venezuela, Mexico og Indonesien og Aserbajdsjan. PensionsDanmark stiller altså også kapital til rådighed for mange staters olieselskaber alt imens de investerer i nye virksomheder, der skal opsamle udledningerne.

”Vi har en bred investeringsportefølje, hvor vi tilstræber en betydelig risikospredning, og har derfor investeringer inden for mange sektorer,” siger Jan Kæraa Rasmussen om de mange fossile investeringer.

Udvalgte fossile obligations investeringer i PensionDanmark

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Økonomichef til Lolland Kommune
Maribo
11-08-2021
Maribo
11-08-2021
ESG Investment Specialist til BankInvests obligationsafdeling
København
30-06-2021
København
30-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]