Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

KlimaBarometer Q4-2019: Investorerne er for alvor tilbage i klimainvesteringer

Joachim Kattrup

tirsdag 25. februar 2020 kl. 12:52

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar Klimabarometer for 4. kvartal viser stor styrke. Der er fremgang på alle tre indikatorer – ”Bæredygtig Forbrugeradfærd,” ”Den Grønne Energiomstilling” og ”Investeringer i Klima og Miljø.”

Samlet set går barometret frem med seks ud af ni mulige point i forhold til kvartalet før.  Investorerne er for alvor tilbage i klimainvesteringer, energiforbruget fra vedvarende energikilder sætter rekord og elbiler udgør nu 3 procent af alle indregistreringer.

Efter et decideret fald i 3. kvartal og et tøvende 2. kvartal sidste år kom investorerne for alvor tilbage i klimainvesteringer i 4. kvartal 2019, viser Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars KlimaBarometer. Samlet set går barometret frem med seks point i forhold til kvartalet før.

Både nettokøb i Klima og Miljø investeringsfonde fra Nordea Asset Management og Finans Danmarks markedsstatistik over den samlede formue i Klima & Miljø viser fremgang. Eneste hår i suppen var tilbagegang i det samlede afkast i forhold til benchmark i barometerets tyve udvalgte fossilefrie fonde.

Det faldt, som følge af en meget svag oktober måned, med minusafkast på lige over 6 procent for måneden. November og decembers positive afkast kunne samlet set ikke kompensere tabet for kvartalet trods positive afkast i årets sidste to måneder.

“Interessen for at investere i bl.a. klimaløsninger har været tydelig i nogen tid, men 2019 var året, hvor det virkelig tog fart. Vi så samlet nettosalg i vore Klima & Miljø-fonde mere end firedoble fra 4.kvartal 2018 til 4.kvartal 2019, hvor nettosalget var over 5 mia. kr., siger   Eric Christian Pedersen, Head of Responsible Investments hos Nordea Asset Management.

Langt størstedelen af nettokøbene i klima & miljø fokuserede fonde kommer fra kunder udenfor Danmark. Men også den danske Nordea Invest fond har set stærk stigning, oplyser Eric Christian Pedersen, der forventer at interessen fortsætter i 2020.

”Vi forventer, at dette fortsætter og forhandler p.t. om et par store institutionelle mandater til klimastrategien. Klima er ikke nogen døgnflue, så problemet kunne på et tidspunkt snarere blive at finde de rigtige investeringsobjekter end ønsket om at placere penge her. Der er et pænt stykke vej endnu, før det sker, men vi er faktisk allerede begyndt at udvikle nye strategier, der tager højde for dette, og som vi kommer til at lancere i de kommende år,” siger Eric Christian Pedersen.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Årets højeste forbrug af vedvarende energi

Den samlede indikator for ”Grøn Energiomstilling” går også frem på to af i alt tre målepunkter. Andelen af vedvarende energi i det samlede energiforbrug for 4. kvartal var 34 procent.

Det er den højeste andel for året, hvor andelen i de forrige kvartaler lå på 30 procent for 1. kvartal og 32 procent for både 2. og 3. kvartal.  Det sker samtidig med, at olieforbruget fra energiforbruget faldt, hvilket også udløser et point.

Kun CO2-kvoteprisen bidrager ikke til den samlede score, idet vi placerer den i neutral fordi kvoteprisen i kvartalet stort set er den samme og inden for den satte fem procentgrænse, vi har sat for at have effekt.

 

Elbiler udgør 3 procent af nye indregistreringer

På barometrets indikator ”Bæredygtige Forbrugeradfærd” er der igen fuldt hus med point på alle tre underliggende målestokke. Siden barometerets start i 2018 har villigheden blandt forbrugernes vist sig at være umættelig for bæredygtige produkter.

Man kan diskutere hvorvidt tre procent indregistrerede elbiler i forhold til alle registreringer i sig selv udgør et imponerende niveau eller ej. Men under alle omstændigheder er det en fremgang fra de godt 1 procent, som var tallet i samme kvartal sidst år.

Og det kan diskuteres om Coops omsætning fra økologiske fødevare på 13,8 procent er et højt tal. Men det har været i fremgang i flere år og kun i julemåneden december fladede udviklingen. Også genbrugs annoncer på Den Blå Avis stiger igen. Samlet set er der fuld pointhøst på indikatoren ”Bæredygtige Forbrugeradfærd.”


Sådan er barometeret opbygget

“KlimaBarometeret” viser den bæredygtige udvikling i Danmark.  Konjunkturbarometeret viser den kvartalsvise udvikling på baggrund af tre underliggende indikatorer: 1: Bæredygtig Forbrugeradfærd, 2: Den Grønne Energiomstilling og 3: Investeringer i Klima og Miljø.

Hver af de tre indikatorer tildeles point på baggrund af månedsdata fra tre underliggende dataset, som på hver sin måde afspejler en udvikling for indikatoren.  Samlet set bygges den samlede bæredygtige konjunkturudvikling derfor op af i alt ni dataset fordelt på tre dataset for hver indikator.

For hvert af de ni dataset gives et plus- eller minuspoint, afhængig af udviklingen. Samlet set kan den samlede score for hver  indikator dermed tildeles i udfaldsrummet -3 til + 3.  Alle scorer aggregeres for den bæredygtige konjunkturudvikling for det pågældende kvartal. Det samlede udfaldsrum et kvartal kan derfor ligge i spændet mellem -9 til +9.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank