Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn

Joachim Kattrup

mandag 18. januar 2021 kl. 17:40

ESG

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars KlimaBarometer viser en meget positiv tendens for fjerde kvartal 2020. Scoren på KlimaBarometeret  har vist jævn fremgang igennem hele 2020, viser denne opdatering for fjerde kvartal. Og det er også tilfældet selvom den økonomiske aktivitet i samfundet efter opbremsningen i foråret 2020, er kommet tilbage i omdrejninger. Det belaster alt andet lige klimaet.

KlimaBarometeret følger den kvartalsvise klimaudvikling på baggrund af tre underliggende indikatorer: 1: Bæredygtig Forbrugeradfærd, 2: Den Grønne Energiomstilling og 3: Klimainvesteringer. Hver indikatorer styres af tre målepunkter.

KlimaBarometeret er i fjerde kvartal tæt på at kulminere nær maksimumpoint. Scoren viser syv ud ni mulige point. Det eneste, der trækker ned er Den Grønne Energiomstilling, hvor det danske olieforbrug for fjerde kvartal er meget højt.  Øget olieforbrug er ofte et tegn på øget økonomisk aktivitet. Men i klimaperspektiv betyder dette målepunkt også øgede CO2-udledninger –  og det trækker ned på KlimaBarometeret.

 

 

 

Det er værd at bemærke, at olieforbruget for hele 2020 var mindre end i 2019. Tredje kvartals høje olieforbrug ligner derfor blot et bump på vejen mod målet om at reducere Danmarks olieforbrug – og dermed reducere CO2-udledningerne.

Det er blandt andet råolie og benzin, der er steget. Men også import af flybenzin er paradoksalt øget under nedlukninger. Lagertrækket på flybenzinen har dog været markant mindre, og derfor er stigning i olieforbruget af mere teknisk karakter.

Det ændrer dog ikke på, at den samlede score for “Grøn Energiomstilling” kun går frem et point (af tre mulige point), som følge af stigninger for de to øvrige målepunkter, nemlig:  CO2-kvotepriser og øget andel af brug vedvarende energi.

Indikatorerne “Klimainvesteringer” og “Bæredygtigt forbrugeradfærd” viser maksimal begge score på tre ud af tre mulige point.

Det er ikke overraskende, at den bæredygtige forbrugeradfærd ligger i top. Indikatoren har, med kun få undtagelser, scoret maksimumpoint i de sidste mange kvartaler. Danskerne køber kontinuerligt flere økologiske vare (COOP), genbruger mere (DBA) og elbilsalget fortsætter med at stige. Alle tre målepunkter under Bæredygtigt forbrugeradfærd” viser dermed fuld fremgang i klimamæssig forstand.

Omvendt er indikatoren ”Klimainvesteringer” generelt mere svingende, og kan skifte fra minus til plus fra kvartal til kvartal. For fjerde kvartal gælder dog, at in-flow i klimafonde (Nordea) er eksploderet til mere end det dobbelte. Desuden er den samlede værdi af klimafonde (Finans Danmark) er steget, og 19 ud af 20 klimafonde har givet plusafkast for året (YtD). Det er dermed også fuld pointhøst for indikatoren ”Klimainvesteringer” i alle tre undeliggende målepunkter.

Sådan er barometeret opbygget

“KlimaBarometeret” viser den bæredygtige udvikling i Danmark i forhold til erhvervstillidsindikatoren fra Danmarks Statistik.

KlimaBarometeret viser den kvartalsvise udvikling på baggrund af tre underliggende indikatorer: 1: Bæredygtig Forbrugeradfærd, 2: Den Grønne Energiomstilling og 3: Investeringer i Klima og Miljø.

Hver af de tre indikatorer tildeles point på baggrund af månedsdata fra tre underliggende dataset, som på hver sin måde afspejler en udvikling.  Samlet set bygges den samlede (klima)konjunktur udvikling op af i alt ni dataset – fordelt på tre dataset for hver indikator.

For hvert af de ni dataset gives et plus-, neutral- eller minuspoint, afhængig af udviklingen. Overordnet set kan den samlede score for hver indikator dermed tildeles i udfaldsrummet -3 til + 3. Alle scorer aggregeres for konjunkturudviklingen for det pågældende kvartal. Det samlede udfaldsrum for et kvartal kan derfor ligge i spændet mellem -9 til +9, hvor nul er neutral.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank