Log ind
Log ind
Samfundsansvar

Danske Bank CEO: Samfundet vægter lige så højt som aktionærer

Joachim Kattrup

fredag 07. februar 2020 kl. 14:39

Danske Bank vil på den ene side være en bank med store klimaambitioner og bæredygtige investeringsprodukter på hylderne, der skal medvirke til at løfte afkastet.

På den anden side ser banken sig selv som den samfundsansvarlige ”nationalbank”, der holder hånden under både små grønne iværksættere og klimabekymrede private, viser bankens nye ESG-rapport. Er der plads til begge dele?

Danske Bank har med 2019-årsregnskabet reformuleret nye bæredygtige målsætninger. De nye indsatser og mål skal løfte banken fra de nuværende ringe placeringer på forskellige ESG-ranglister til nye højder og måske endda topplaceringer.

Bankens store projekt hedder ”Better Bank 2023,” og planen skal gøre banken mere indbydende for bevidste investorer og aktionærer.

Samtidig vil Danske Bank også spille en central rolle som ansvarlig samfundsaktør for både iværksættere med grønne ambitioner og for helt almindelige danskere med klimabekymringer i hverdagen. Det kan blive svært for Danske Bank at være begge dele fuldt ud.

Udviklingen indenfor klimainvesteringer og produkter går stærkt. Og Danske Bank ligner på det område lige nu mere en forvokset provinsbank, der først lige har opdaget de nye tider, end en førende aktør.

Direkte adspurgt er det da også kunderne og det nære samfund, der har topchefens fokus og ikke nye innovative investeringsprodukter.

 

Hensynet til samfundet skal kort sagt vægte lige så højt som hensynet til aktionærer

 

”Vi har fremlagt en række nye målsætninger frem mod 2023, hvor vi har fokus på at forbedre kundetilfredsheden markant, ligesom banken skal drives på en etisk og bæredygtig måde. Hensynet til samfundet skal kort sagt vægte lige så højt som hensynet til aktionærer,” siger CEO for Danske Bank, Chris Vogelzang.

Danske Bank er i dag langt fra de førende banker indenfor ansvarlige investeringer. Og nærlæser man strategien er der da heller ikke mange nye ideer i år, men primært blot mere af det samme som tidligere.

 

Det mest opsigtvækkende er måske, at Danske Bank siden 2015 har været CO2-neutral i forhold til egen drift

 

Det mest opsigtvækkende er måske, at Danske Bank siden 2015 har været CO2-neutral i forhold til egen drift. Desuden har banken præsenteret de finansielle markeder for en af branchens bedste fact-books om bæredygtige data og resultater.

Det er to solide delresultater, der er værd at nævne i en strategi, der ikke rigtig lugter af store ambitioner endnu.

Danske Bank agter dog at øge de grønne investeringer i de kommende år på et område. Det gælder grønne obligationer, som Danske Bank i 2019 for første gang selv udstedte.

Danske Bank er sent ude, men de ved godt, at markedet vokser med 180 procent om året. Danske Bank har indtil nu udstedt grønne obligationer for 4,5 mia. kr. Til sammenligning udstedte Nordea i 2018 grønne obligationer for 18 milliarder kroner.

På investeringssiden er Danske Banks investeringsforeninger (via Danske Invest) slet ikke positioneret på samme niveau som Nordeas Star-fonde. Danske Banks pensionsselskab, Danica, er heller ikke ret kendt for at være førende i grønne eller ansvarlige investeringer.

Muligheden ligger derfor måske i grønne lån, hvor Danske Bank via Realkredit Danmark i 2019, udstedte sine første grønne realkreditobligationer og lån til en værdi af 46 mia. kr.

Det tal ønsker Danske Bank at fordoble til 100 mia. kroner allerede i 2023. Det er ganske ambitiøst, og viser, hvor Danske Bank sætter ind med grøn forretning og ikke blot med ord og gode ansvarlige intentioner.

Hvidvasksagen står stadig i vejen

Hvidvasksagen er langt fra et overstået kapital for Danske Bank, når investorer orienterer sig i globale bankaktier for potentielle bæredygtige værdier.

Det er helt afgørende for forståelsen af Danske Banks nye tiltag, fordi ny bindende EU-lovgivning og generel vækst i ”bæredygtige produkter” kræver, at banken nu retter fokus mod udvikling og ikke fastholder sig i afvikling væk fra et dårligt omdømme, selvom det er meget svært at slippe af med.

Danske Bank optræder stadig på RepRisk Top 100-listen over verdens mest kontroversielle virksomheder. Listen, der kan ses her, er leveret af LGT Capital og viser en såkaldt kontroversielscore, der afspejler den aktuelle negative medie-opmærksomhed.

Kontroversielscoren læses typisk som et perspektiv på et selskabs generelle ESG-ratingscore. Og netop Danske Banks ESG-rating er hos flere ESG-ratingbureauer langt fra prangende. De magre ESG-vurderinger kan man konstatere i Danske Banks Sustainabilty Fact-book .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Nyt job
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nyt job
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Økonomichef til en vild kommune
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]