Log ind
Log ind
Samfundsansvar

Nordea viser potentielt CO2-udslip fra ubrugte oliereserver

Joachim Kattrup

fredag 15. maj 2020 kl. 20:02

Nordea har i samarbejde med Nasdaq lanceret et nyt værktøj, der viser investorernes bæredygtige fodaftryk på 60 parametre. Et af dem er de potentielle CO2-udledninger fra olie-, gas- og kulreserver, der endnu ikke er udvundet.

Hidtil har beregninger på fremtidens potentielle CO2-udledninger været et af klimaaktivisternes stærkeste argumenter for at trække investeringer ud af fossile selskaber.

Nu præsenteres både private og professionelle investorkunder hos Nordea for klimakonsekvenser af fossilselskabers fremtidige planer for udvinding. Nordea udruller værktøjet i alle nordiske lande.

Nasdaq og Nordea har i samarbejde lanceret et nyt visuelt værktøj, der giver både private og professionelle investorer mulighed for at aflæse en investeringsporteføljes konsekvenser på 60 bæredygtige parametre.

Ifølge Anders Langworth, Head of Sustainable Finance i Nordea, har Nasdaq og Nordea i det seneste år arbejdet på lanceringen, der blev offentliggjort i går (torsdag den 14. maj).

Værktøjet skal gøre klimaaftryk mere gennemsigtigt for investorer og vise investeringers forskellige klimaaftryk helt tydeligt og visuelt.

Som det mest interessante og nyskabende i klima- og investorsammenhæng er fremvisningen af beregninger på potentielle CO2-udledninger fra endnu ikke udnyttede olie-, kul- og gasreserver fra fossile selskaber.

Et centralt spørgsmål i klimadebatten er nemlig hvilke reserver, som skal udnyttes i fremtiden, og hvor meget – især olie og kul – der må forblive i undergrunden for at holde CO2-udledninger i ave.

Den globale temperaturstigning må ikke overstige to grader, som er Parisaftalens målsætning, og som bekendt bidrager CO2-udledninger kraftigt til det varmere klima.

Med Nordeas nye værktøj kan investorer nu se niveaet af potentielle CO2-udledninger fra olie- gas- og kulreserver, såfremt de bliver udvundet og afbrændt.

 

Fremtidens CO2-udleninger skal nedbringes, og ved at vise investorer det potentielle niveau håber vi at skabe mere viden

”Det er vigtigt at vise investorer, hvad de potentielle CO2-udledinger i fremtiden er fra deres investeringer, hvis de kendte olie- gas- og kulreserver udvindes. Det er vigtigt at vide, hvilken impact ens investeringer kan få på fremtiden. Fremtidens CO2-udleninger skal nedbringes, og ved at vise investorer det potentielle niveau håber vi at skabe mere viden om muligheden for at kanalisere investeringer væk fra CO2-intensive energiselskaber”, siger Anders Langworth.

Vurderinger af CO2-udledninger fra reserver, der endnu ikke er udvundet af undergrunden, har hidtil primært været et slagkraftigt argument for NGO’er og klimaorganisationer.

Flere investorer og forvaltere er begyndt at vise CO2-aftryk for investeringsfonde og investeringsporteføljer, men de er typisk udelukkende baseret på historiske CO2-udledninger og ikke de potentielle udledninger fra uudnyttede reserver.

Også i diskussion om nye oliefelter i Nordsøen spiller uudnyttede reserver en rolle for især modstanderne af en eventuel kommende udbudsrunde, som regeringen p.t. har udsat at tage stilling til.

Hvor tilhængerne fokuserer på CO2-udledningerne fra udvindingen, slår modstanderne på, at der allerede findes godkendte reserver i verden, der langt overskrider ”tilladte” CO2-udledninger i forhold til Prisaftalen.

”Oversigten over bæredygtighedsfodaftryk hjælper vores kunder med at få en bedre forståelse af bæredygtighed i forhold til investeringer, så vigtigheden af at træffe bæredygtige valg bliver tydeligere.

Samarbejdet med Nasdaq er en vigtig milepæl i det igangværende arbejde med at blive mere gennemsigtig og bedre til at forklare sammenhængen mellem bæredygtighed og investeringer”, siger Anders Langworth.

Værktøjet vil blive benyttet af Nordeas rådgivere og benyttes kun i præsentationer med investorer. Nordea har derfor i længere tid uddannet medarbejdere i brugen, og værktøjet er ikke konkret i forretningsben, som kunderne kommer til at betale for.

Klimaaftrykket vil vise 60 parametre fordelt på fire hovedområder: nuværende CO2-udledninger, vandforbrug, affaldshåndtering og altså også potentielle udledninger fra olie-, kul- og gasreserver.

Det nye værktøj vil visuelt vise kunderne konkrete eksempler, som for eksempel hvor mange bilers emissioner en investering svarer til.

”Dette vil gøre det lettere for vores kunder at forstå, hvad det betyder at gøre en forskel ved at investere bæredygtigt”, oplyser Nordea ved lanceringen. Løsningen er lanceret for alle bæredygtige porteføljeløsninger i Norden samt på fonde og livs- og pensionsprodukter.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Dealer med analytisk sans og kommunikative evner
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Egmont søger M&A advisor
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Porteføljemanager til alternative investeringer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Business Controller til DLF Beet Seed
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]