Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Aktive ejere ekskluderer sjældent på skatteforhold

Joachim Kattrup

søndag 12. maj 2019 kl. 18:37

Milliardgevinst til guldfugle: ATP tvunget til tavshed

Danske pensionsselskaber er relativt handledygtige i det aktive ejerskab på skatteområdet, viser rundspørge Økonomisk Ugebrev har fortaget blandt større pensionsselskaber. Rundspørget viser bl.a., at ATP er i dialog med 46 selskaber og PBU med 16 selskaber om kritisable skatteforhold. Men det er kun hos PKA, hvor det aktive ejerskab i skattespørgsmål har ført til konkrete eksklusioner.

ATP er det pensionsselskab i Danmark, der er i aktiv dialog med flest internationale virksomheder om deres aggressive skatteadfærd. ATP oplyser til Økonomisk Ugebrev, at selskabet i øjeblikket har aktive dialoger med 46 selskaber som ATP har investeret i.

Dialogen om skattespekulation i de 46 selskaber i ATP’s portefølje har dog endnu ikke ført til konkrete eksklusioner. Det fremgår af ATP’s eksklusionsliste pr. februar 2019, hvor ingen af eksklusionerne begrundes i manglende dialog eller aggressiv skatteadfærd.

ATP’s aktive ejerskab på skatteområdet sker via PRI’s fælles arbejdsgruppe på området. ATP ønsker ikke at oplyse navne på de 46 selskaber.

”Som en del af samarbejdet har vi skrevet under på terms of engagement, der ikke giver os mulighed for at gå i detaljer om dialogen med selskaberne. Dialogen foregår ikke kun som en skriftlig dialog, så der er ikke et fast spørgekatalog. Dialogen handler blandt andet om selskabernes strategiske tilgang til skatteområdet, om øget transparens om skatteforhold hos selskaber,” siger Head of ESG hos ATP, Ole Buhl.

PKA ekskluderer Credit Suisse og UBS
Eksklusion på baggrund af aktivt ejerskab i forhold til aggressiv skatteplanlægning er omvendt ført konkret ud i livet hos social- og sundhedssektorens pensionskasse PKA.

”Siden efteråret 2018 har vi været i kritisk dialog med vores modparter og samarbejdspartnere, der potentielt er involveret i udbytteskattesagerne. Vi har været i dialog med bankerne om deres potentielle involvering i udbytteskat samt deres værn herom (skattepolitik, whistleblower etc.). Vi har primært selv ført dialogen. Men vores samarbejdspartner Hermes EOS er også sideløbende i dialog med en række af bankerne. Vi har på den baggrund valgt at ekskludere Credit Suisse og UBS fra vores investeringsunivers, fordi de ikke gik i dialog med os,” oplyser pressechef Nicholas Rindahl.

PBU er transparente
Hos PBU, der er velkendt for sin særlige strenge skattepolitik, formuleret i pensionsselskabets skattedoktrin, er aktuelt i dialog med i alt 16 selskaber. PBU vil i modsætning til mange andre gerne oplyse navnene på flere af selskaberne, der bl.a. tæller Unilever, Tate & Lyle, Apple, Alphabet, Facebook, Microsoft, Telefonice og Vodafone samt AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Novartis og Sanofi.

”Vi har sendt spørgsmål omkring fem temaer om offentliggørelse og indhold af skattepolitikken, bestyrelsestilsyn i forhold til skat, niveau af effektiv skatteprocent, brug af ”aggressive tax strategies” og offentliggørelse af landerapportering – altså country-by-country reporting,” oplyser Rasmus Juhl Pedersen, Head of ESG hos PBU.

Alm. Brand vil ikke oplyse noget som helst
Stik imod normen i pensionssektoren ønsker Alm. Brand slet ikke at oplyse noget konkret om deres engagement.

”Alm. Brand arbejder med aktivt ejerskab gennem såkaldt pooled engagement, hvor vi indgår i en pulje med andre investorer. Vi tror på, at vi opnår størst mulig indflydelse på denne måde. ” oplyser pressechef i Alm. Brand, Kristjan Jørgensen.

P+ kigger også på forvalterne
P+, administrationsfællesskab for Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP) og Ingeniørernes Pensionskasse (DIP) oplyser, at de er dialog med 13 porteføljeselskaber om ansvarlig skat. Selskaberne er primært fra banksektoren og medicinalbranchen.

Selskabernes dialoger har generelt ofte fokus på politikker, processer og kultur, samt om selskabet varetager deres risici i forbindelse med skatteområdet. Desuden forventer investorerne, at selskaberne agerer efter lovens intention og internationale retningslinjer fra OECD og PRI.

I alt har mere end ti pensionskasser besvaret spørgsmål om deres aktive ejerskab i relation til aggressiv skatteplanlægning. Økonomisk Ugebrev vil i de følgende udgaver udfolde flere af svarene og gå i dybden med, hvordan Pensionskasser og andre investorer agerer i forhold til aggressiv skatteplanlægning.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Direktør for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Region Hovedstaden
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet regnskabskonsulent med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region hovedstaden
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank