Samfundsansvar

Dansk equity investor med verdensmålsucces i Ethiopien

John de Summer-Brason

tirsdag 25. februar 2020 kl. 13:39

Alting vokser i Ethiopien, Afrikas næstfolkerigeste land. Blandt de største equity investorer er danske Zoscales Partners, der med fokuserede investeringer har FNs verdensmål med i ligningen.

John de Summer-Brason har mødt de to stiftere Jacop B. Rentschler og Ashenafi Alemu.

Da Nanna med Lis Sørensen og Sanne Salomonsen i 1985 fik kæmpehittet ”Giv en hånd til Afrika” herskede hungersnøden blandt Ethiopiens 40 millioner indbyggere. I dag er befolkningstallet tredoblet og erhvervsklimaet lovende.

Hovedstaden Addis Ababa boomer med hastigt opførte højhuse, myriader af mennesker, uendelige ringveje og Chinese Friendship Avenue betalt af Kina. Ind imellem findes små slumkvartere klemt inde på ubebyggede grunde.

Men der også en populær premierminister i form af Nobel-prismodtageren dr. Ibiy Ahmed, der har åbnet for store udenlandske investeringer, herunder danske investeringer som følger FN’s verdensmål. ”Nogle af vore investorer sætter virkelig pris på denne tilgang,” forklarer Jacop Rentschler, der sammen Ashenafi Alemu leder Zoscales Partners.

First mover inden for equity

De to venner har med en stab på 14 rådgivere fundet hovedkvarter i et højhus downtown. På spørgsmålet – hvorfor Østafrika? – forklarer Jacop Rentschler, cand.merc. fra Copenhagen Business School, at de to stiftere, der har truffet hinanden på Arhus Universitet, helt fra starten har set et potentiale i Afrika.

Dog fandt de Nordafrika for politisk ustabilt, Sydafrika for fyldt med konkurrenter og Vestafrika for commoditydrevet i sin vækst: ”Hvis olieprisen falder, falder det hele.” Til gengæld har Østafrika opnået stabilitet, en vækst på 5-10% i BNP – og forholdsvis få konkurrenter inden for private equity.

Udvælgelsen

”Efter at vi har fastlagt vores potentielle investeringer på makroniveau, bevæger vi os mere og mere ned på microniveau, som er meget vigtigere” forklarer Ashenafi Alemu, der er cand.oecon. fra Aarhus Universitet.

”Her kigger vi på forretningsområde og branche. Vi ser efter, om en virksomhed er i vækst? Har den et godt management? Er den finansielt velkonsolideret,” siger Ashenafi Alemu.

Videre siger han: “Alt dette kan man i princippet også finde ud af fra et skrivebord i Danmark. Hvad man ikke kan finde ud af fra Danmark, er, om vi kan samarbejde med en partner. Hvad enten vi er majoritetsejer eller minoritetsejer i et partnerskab er den tidligere ejer en uhyre vigtig del af ligningen. Den værditilvækst vi tilbyder er i en nøddeskal at finde de rette mennesker, vi kan levere resultater sammen med. Dernæst leverer vi værditilvækst gennem netværk af rådgivere. Hvem er den rigtige advokat på en given opgave etc.”

Flere og flere sektorer liberaliseres

”Ulempen ved at være first mover,” supplerer Jacop Rentsler, ”er, at ecosystemet ikke er så udviklet. Nogen gange må vi forklare rådgivere, offentlige beslutningstager, men også virksomhedsejere, hvad er private equity, hvad er vækstkapital.”

Når Zoscales nogen gange skal ud og forklare forskellige forretningsmodeller, skyldes det forudgående årtier med planøkonomisk tænkning.

Da danskerne gav en hånd til Afrika, var Ethiopien underlagt et restriktivt kommunistisk styre, og selv om reformviljen er stor, hersker der stadig – selv om dr. Abiy Ahmed liberaliserer flere og flere sektorer – vanemæssige forventninger i retning af at regeringen fortæller, hvad der skal gøres.

Drastisk stigende efterspørgsel på beverage og health care

Da ny velstand og utallige unge konsumenter – 44% af befolkningen på 114 millioner er under 15 år – er et indiskutabelt faktum, har Zoscales med en pulje på 75 millioner dollars valgt at fokusere på små og mellemstore virksomheder inden for Fast Moving Consumer Goods, healthcare og financial services.

”På grund af de mange unge er en masse producenter af juice, mineralvand og øl, herunder Heineken og Coca-Cola, kommet på banen,” forklarer Ashenafi Alemu.

”Da vi har vurderet det fremtidige behov for drikkevareemballage som stort, har vi senest investeret i den største lokale kapselproducent. Med vores investering på 7,2 millioner dollars har vi fået lov at udskifte direktionen, som ejeren varetog deltids, med en professionel ledelse. Siden vi investerede, er salget gået op med 100%. På sigt er det målet at nedsætte fabrikkens klimabelastning gennem implementering af solenergi,” siger han.

Dansk forankring

Halvdelen af Zoscale Partners midler stammer fra velkonsoliderede, officiøse investorer som IFU, Investerings Fonden for Udviklingslande, FMO, den særlige hollandske udviklingsbank og Verdensbanken.

Hertil kommer en række familieejede danske fonde og navne som Peter Korsholm fra EQT Denmark og Christian Mariager, senior partner i McKinsey & Company.

Ud fra de retningslinjer som FNs Verdensmål giver, stræber Zoscales med deres investeringer efter en dobbelt bundlinje-impact. En bæredygtig investering skal først og fremmest indfri risikokorrigerede afkastmål, og når de er nået: et socialt og miljømæssigt afkast i henhold til FN verdensmål, også kaldet Sustainable Development Goals (SDG).

Zoscales stræber navnlig efter at forbedre SDG’ere som (3) Sundhed og trivsel, (4) Uddannelse og læring, (6), Rent vand og sanitet, (7) Bæredygtig og billig energi og (8) Forbedrede arbejdsvilkår.

Konkret giver det sig udtryk i solpaneler til nævnte kapselfirma CGF Crown Cork, men også en opgradering af arbejdsvilkårene i forbindelse med automation.

Hos vaskemiddelproducenten Ethio-Asian Industries, hvor Zoscales er majoritetsaktionær, arbejder man med at udvikle nye produkter og trimme distributionskanalerne.

Her stræber man efter at indfri SDG 6 gennem brøndboringer, som også kommer lokalsamfundet til gode. Ved at tillade medarbejderne at organisere sig og indføre et anerkendt tillidsmandssystem imødekommer man SDG 8.

John de Summer-Brason er cand.comm. og har i Ethiopien rejst på et stipendiat fra Danidas Oplysningsbevilling.  

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Life Science

ALKabello: Et stærkt selskab med en ren spilleplade foran sig

Allergi-selskabet ALK leverede endnu engang et pænt regnskab trods udfordringer på corona-fronten. Aktien har gjort det godt gennem længere tid, og vi begynder at skulle kigge hen forbi 2025…
Formue
S&P Future: Her er vores basis scenarie for de kommende uger
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen
Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder

Seneste nyt

Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år
Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Ledelse
In 2020, Danish Large caps laid building blocks for new strategies
Finans

Stop for privat strandhugst: Finanstilsynets topfolk ”indhegnes” nu af karensperiode

Finanstilsynets topfolk er nu blevet tvunget til at skrive under på, at de ikke bare fra den ene dag til den næste kan hoppe over til nye job i…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været

Andre artikelserier

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Finans
IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership
Finans
Nationalbanken har aldrig kontrolleret den danske guldbeholdning: Er alle 66 tons der?
Samfundsansvar
ATP har flest klimafokuserede selskaber i porteføljen
Samfundsansvar
Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger
Samfundsansvar
Klimahensyn bliver varmt emne på de kommende generalforsamlinger
Finans
Skjulte milliardværdier: TDC er nu mere pensionskasse end televirksomhed
Formue
Vi åbner for nytegning: Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020
Life Science
Corona Nyt: Masker, medicin og patientudgifter
Finans
Norwegian svigter gode kunder: Løber fra tilgodehavender fra tidligere aflyste flyrejser
Formue
Expres2ion/ Bavarian: COVID vaccineudvikling ses starte forsøg i mennesker i februar
Ledelse
Transportgiganter viruskrisens overraskende Large Cap-vindere
Formue
Lys for enden af tunnelen for fremtidig Novozymes-vækst?
Formue
Q4-regnskab: Pandora-ledelse overforsigtig i 2021-udmelding

Seneste nyt

Samfundsansvar
Globalt ratingbureau opjusterer ESG risiko for Danske Bank
Ledelse
Genåbningen af Danmark 4: Her er kommunerne, der holder Danmark lukket. Mette: Nu skal der forklares

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

ESG & Impact: Investment Process and Portfolio Management
COVID-19: Solnedgangs­klausul udskudt i forhold til sager med baggrund i corona­epidemien
Nye regler om stigning i grundskylden på jorder med vindmøller og solcelleanlæg lempes under de afsluttende forhandlinger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X