Samfundsansvar

Dansk equity investor med verdensmålsucces i Ethiopien

John de Summer-Brason

tirsdag 25. februar 2020 kl. 13:39

Alting vokser i Ethiopien, Afrikas næstfolkerigeste land. Blandt de største equity investorer er danske Zoscales Partners, der med fokuserede investeringer har FNs verdensmål med i ligningen.

John de Summer-Brason har mødt de to stiftere Jacop B. Rentschler og Ashenafi Alemu.

Da Nanna med Lis Sørensen og Sanne Salomonsen i 1985 fik kæmpehittet ”Giv en hånd til Afrika” herskede hungersnøden blandt Ethiopiens 40 millioner indbyggere. I dag er befolkningstallet tredoblet og erhvervsklimaet lovende.

Hovedstaden Addis Ababa boomer med hastigt opførte højhuse, myriader af mennesker, uendelige ringveje og Chinese Friendship Avenue betalt af Kina. Ind imellem findes små slumkvartere klemt inde på ubebyggede grunde.

Men der også en populær premierminister i form af Nobel-prismodtageren dr. Ibiy Ahmed, der har åbnet for store udenlandske investeringer, herunder danske investeringer som følger FN’s verdensmål. ”Nogle af vore investorer sætter virkelig pris på denne tilgang,” forklarer Jacop Rentschler, der sammen Ashenafi Alemu leder Zoscales Partners.

First mover inden for equity

De to venner har med en stab på 14 rådgivere fundet hovedkvarter i et højhus downtown. På spørgsmålet – hvorfor Østafrika? – forklarer Jacop Rentschler, cand.merc. fra Copenhagen Business School, at de to stiftere, der har truffet hinanden på Arhus Universitet, helt fra starten har set et potentiale i Afrika.

Dog fandt de Nordafrika for politisk ustabilt, Sydafrika for fyldt med konkurrenter og Vestafrika for commoditydrevet i sin vækst: ”Hvis olieprisen falder, falder det hele.” Til gengæld har Østafrika opnået stabilitet, en vækst på 5-10% i BNP – og forholdsvis få konkurrenter inden for private equity.

Udvælgelsen

”Efter at vi har fastlagt vores potentielle investeringer på makroniveau, bevæger vi os mere og mere ned på microniveau, som er meget vigtigere” forklarer Ashenafi Alemu, der er cand.oecon. fra Aarhus Universitet.

”Her kigger vi på forretningsområde og branche. Vi ser efter, om en virksomhed er i vækst? Har den et godt management? Er den finansielt velkonsolideret,” siger Ashenafi Alemu.

Videre siger han: “Alt dette kan man i princippet også finde ud af fra et skrivebord i Danmark. Hvad man ikke kan finde ud af fra Danmark, er, om vi kan samarbejde med en partner. Hvad enten vi er majoritetsejer eller minoritetsejer i et partnerskab er den tidligere ejer en uhyre vigtig del af ligningen. Den værditilvækst vi tilbyder er i en nøddeskal at finde de rette mennesker, vi kan levere resultater sammen med. Dernæst leverer vi værditilvækst gennem netværk af rådgivere. Hvem er den rigtige advokat på en given opgave etc.”

Flere og flere sektorer liberaliseres

”Ulempen ved at være first mover,” supplerer Jacop Rentsler, ”er, at ecosystemet ikke er så udviklet. Nogen gange må vi forklare rådgivere, offentlige beslutningstager, men også virksomhedsejere, hvad er private equity, hvad er vækstkapital.”

Når Zoscales nogen gange skal ud og forklare forskellige forretningsmodeller, skyldes det forudgående årtier med planøkonomisk tænkning.

Da danskerne gav en hånd til Afrika, var Ethiopien underlagt et restriktivt kommunistisk styre, og selv om reformviljen er stor, hersker der stadig – selv om dr. Abiy Ahmed liberaliserer flere og flere sektorer – vanemæssige forventninger i retning af at regeringen fortæller, hvad der skal gøres.

Drastisk stigende efterspørgsel på beverage og health care

Da ny velstand og utallige unge konsumenter – 44% af befolkningen på 114 millioner er under 15 år – er et indiskutabelt faktum, har Zoscales med en pulje på 75 millioner dollars valgt at fokusere på små og mellemstore virksomheder inden for Fast Moving Consumer Goods, healthcare og financial services.

”På grund af de mange unge er en masse producenter af juice, mineralvand og øl, herunder Heineken og Coca-Cola, kommet på banen,” forklarer Ashenafi Alemu.

”Da vi har vurderet det fremtidige behov for drikkevareemballage som stort, har vi senest investeret i den største lokale kapselproducent. Med vores investering på 7,2 millioner dollars har vi fået lov at udskifte direktionen, som ejeren varetog deltids, med en professionel ledelse. Siden vi investerede, er salget gået op med 100%. På sigt er det målet at nedsætte fabrikkens klimabelastning gennem implementering af solenergi,” siger han.

Dansk forankring

Halvdelen af Zoscale Partners midler stammer fra velkonsoliderede, officiøse investorer som IFU, Investerings Fonden for Udviklingslande, FMO, den særlige hollandske udviklingsbank og Verdensbanken.

Hertil kommer en række familieejede danske fonde og navne som Peter Korsholm fra EQT Denmark og Christian Mariager, senior partner i McKinsey & Company.

Ud fra de retningslinjer som FNs Verdensmål giver, stræber Zoscales med deres investeringer efter en dobbelt bundlinje-impact. En bæredygtig investering skal først og fremmest indfri risikokorrigerede afkastmål, og når de er nået: et socialt og miljømæssigt afkast i henhold til FN verdensmål, også kaldet Sustainable Development Goals (SDG).

Zoscales stræber navnlig efter at forbedre SDG’ere som (3) Sundhed og trivsel, (4) Uddannelse og læring, (6), Rent vand og sanitet, (7) Bæredygtig og billig energi og (8) Forbedrede arbejdsvilkår.

Konkret giver det sig udtryk i solpaneler til nævnte kapselfirma CGF Crown Cork, men også en opgradering af arbejdsvilkårene i forbindelse med automation.

Hos vaskemiddelproducenten Ethio-Asian Industries, hvor Zoscales er majoritetsaktionær, arbejder man med at udvikle nye produkter og trimme distributionskanalerne.

Her stræber man efter at indfri SDG 6 gennem brøndboringer, som også kommer lokalsamfundet til gode. Ved at tillade medarbejderne at organisere sig og indføre et anerkendt tillidsmandssystem imødekommer man SDG 8.

John de Summer-Brason er cand.comm. og har i Ethiopien rejst på et stipendiat fra Danidas Oplysningsbevilling.  

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Danske institutionelle investorer leve op til ny hullet lov om aktivt ejerskab

Inden for de næste måneder skal danske professionelle investorer leve op til nye lovregler om aktivt ejerskab. Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar bringer i en artikelserie de kommende måneder en gennemgang…
Finans
IPO Rating: Dataproces Group over middel i første IPO Rating, kun få kiks
Samfundsansvar
Vismand: Grøn omstilling kan gøres billigere
Ledelse
Total nedsmeltning i Waturu: Sendt til tvangsopløsning, direktion og bestyrelse fratrådt, uden revisor
Finans
PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar
Download gratis ESG Controversial Report om ExxonMobil
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Fokus på virksomheders ESG risici og modstandsdygtighed overfor klimarisici, samt ESG effekter på obligationsmarkedet
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år

Seneste nyt

Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Samfundsansvar

2020 blev rekordår for bæredygtige fonde

2020 blev et nyt rekordår for penge sat i bæredygtige fonde. Allerede efter 3. kvartal var der på verdensplan skudt 25 pct. flere penge ind globalt end i hele…

Aktuel artikelserie

Formue

Stoxx: Europæisk healthcare rammer foreløbigt toppunkt

Kursgraf: Europæiske health care aktier har de seneste dage været udsat for gevinsthjemtagning.

Andre artikelserier

Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde

Seneste nyt

Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020
Ledelse
2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X