Der blev skrevet dansk pensionshistorie, da den kommercielle pensionskasse AP Pension i sidste uge tabte de første principielle prøvesager om omvalg, anlagt af 176 af pensionsselskabets egne medlemmer. Den længe ventede afgørelse, som faldt i Østre Landsret, har været dækket i en artikelserie i Økonomisk Ugebrev over de seneste år. Med afgørelsen er opgøret mellem pensionsselskaber og pensionsmedlemmer nærmest kun lige startet: En stribe andre sager kan komme i kølvandet på denne første sag, der handler om, hvorvidt pensionsopsparene fik fyldestgørende og retvisende oplysninger ved omvalg. Fagredaktør Carsten Viftoft har været i kontakt med alle de involverede parter.
Efter otte års venten kom den opsigtsvækkende afgørelse så endelig i Østre Landsret den 5. juli, og denne gang var det pensionsselskabets medlemmer, der trak det længste strå efter først at være afvist i byretten. Dommen fastslår, at AP Pension ikke har rådgivet sine medlemmer godt nok i forbindelse med et omvalg tilbage i 2011, hvor de skiftede deres gamle sikre garanterede pensionsprodukt ud med et nyere og mere risikofyldt markedsrente produkt.
Den nye risiko bestod både af en investeringsrisiko – altså størrelsen af det fremtidige afkast – men dertil også en ny risiko for, at længere levetider skulle dækkes af medlemmerne selv – i stedet for AP Pension. Begge dele kan potentielt medføre betydeligt lavere pensionsudbetalinger, og det er også det, der faktisk er sket.
Både bestyrelsen og ledelsen i AP Pension – den gang Finanssektorens Pensionskasse (FsP) – bakkede entydigt op om dette omvalg, og de brugte al energien på at forklare om den første del af risikoen – nemlig udsigten til høje afkast i fremtiden.
Til gengæld skrev de ikke et eneste ord i det skriftlige omvalgsmaterialet til medlemmerne om risikoen for længere levetider, og det har kostet mange medlemmer op mod 30 procent af deres pensionsopsparing – og dermed betydet markant lavere løbende pensionsudbetalinger. Men det var altså ikke i orden med den manglende information, har Østre Landsret nu slået fast.
”Hele spørgsmålet om risikoen ved levetidsforventningerne havde medlemmerne ikke fået nogen oplysninger om. Derfor underkendes denne del af omvalgskonsekvenserne, og der kompenseres dog kun indtil 2020. Samtidig kritiseres Finanstilsynet indirekte. Det er en god og korrekt dom. Men spørgsmålet om og hvordan, der skal rettes op efter 2020, står helt åbent. Både for pensionisterne og for dem, der endnu ikke er gået på pension. Spændende at følge op på, hvad der sker her,” siger pensionsekspert Klaus Grünbaum, tidligere chefaktuar i Finanstilsynet.
Selv om Landsrettens dom nu sætter et foreløbigt punktum i sagen efter otte års tur gennem klagesystem og retssag, så frygter medlemmerne, at det hele slet ikke er slut endnu. Der er nemlig meget prestige forbundet med sagen – ikke mindst fordi flere bestyrelsesmedlemmer i den aktuelle bestyrelse og sad i bestyrelsen ved omvalget. Hvad bliver konsekvensen af dommen for dem, lyder spørgsmålet.
Det bliver afgjort i denne uge på et ekstraordinært bestyrelsesmøde i AP Pension, oplyser pensionsselskabet til Økonomisk Ugebrev.
Mange spørgsmål
Man siger jo, at vinderen skriver historien, og hvis det er tilfældet i denne sag, så vil Landsrettens dom gå over i historien, som et stort nederlag for AP Pension. Sådan er det i hvert fald blevet oplevet fra medlemmernes side, hvor AP Pension har forsøgt at trække sagen i langdrag i håbet om, at så mange af medlemmerne som muligt er faldet fra i søgsmålet undervejs.
Deres advokat Kristian Torp forstår godt, at mange medlemmerne har haft denne oplevelse af sagen.
“Jeg er glad for, at der med landsrettens dom er sat et i hvert fald foreløbigt punktum. Jeg synes, afgørelsen er ret klar både i forhold til, at det daværende FSP Pension burde have orienteret om levetiderne, og at konsekvensen er, at de kunder, der valgte om, skal kompenseres. Dommen giver rigtig meget klarhed for de ni prøvesager. Men jeg mener også, at den ret klart peger på, at resultatet i de andre sager må blive det samme,” siger han til Ugebrevet, og fortsætter:
”Jeg håber for mine klienter, at det også er det endelige punktum. Det har været en lang proces med først Ankenævnet for Forsikring og siden ved domstolene, og der sidder mange af mine klienter, som i bund og grund bare glæder sig til, at de igen ved, hvad de har til rådighed i pensionisttilværelsen,” lyder det fra Kristian Torp.
Netop frafaldet af medlemmerne åbner for et af de mest betændte spørgsmål, som AP Pension nu skal besvare. I 2011 valgte næsten ti tusinde medlemmer det nye pensionsprodukt, og lidt over 1500 af dem stimlede sammen i en protestgruppe. Godt 200 ønskede sagen prøvet i retten – og med tiden er det tal altså nu nede på 176, hvoraf der nu forligger dom for de ni. Det er tidligere skatteminister Frode Sørensen, der har været primus motor i arbejdet med at holde sammen på medlemmerne.
”Det glæder mig utroligt meget, at Landsretten i sin kendelse helt klart har præciseret. Det var urimeligt, at FSP ikke fortalte dem, der valgte om, at forlængede levetider ville betyde reduktioner i pensionen. De havde denne viden. Men de fortalte den ikke til de medlemmer, det vedrørte. Det bliver meget spændende, hvad AP Pension nu gør. Jeg er yderst tilfreds med, at kendelsen fastslår, at levetidsforlængelser ikke skal belaste medlemmerne, da de ikke blev gjort opmærksom på dette i 2011,” siger han til Økonomisk Ugebrev.
Så først og fremmest er der altså 176 minus de ni afgjorte sager, der nu skal forhandles om. Men et stort spørgsmål er også, hvad AP Pension nu vil gøre ved de mange andre tusinde sager, som undervejs er blevet forældede. Nogle medlemmer faldt bare fra undervejs, da AP Pension trak sagen i langdrag. Andre er ganske enkelt gået bort undervejs. Spørgsmålet er nu, om AP Pension ikke også burde finde en rimelig løsning for resten af disse medlemmer.
Per Lysdahl er i dag formand for de utilfredse medlemmer, så han har også mange spørgsmål om, hvordan AP Pension nu vil modtage dommen.
”Min reaktion på dommen er lettelse og glæde. Jeg er glad for, at dommen er så klar som den er. Nu håber jeg blot, at vores modpart har vilje og styrke til, at vi kan få den sag afsluttet hurtigst muligt. Vi har mange medlemmer som sukker efter at få denne sag lukket. Det er helt forståeligt efter snart otte år i uvished om deres fremtidige økonomisk situation, deres højere alder taget i betragtning,” siger han til Ugebrevet.
Oven i det er der en lang række andre ubesvarede spørgsmål, som AP Pension også skal have adresseret. Dommen går nemlig kun til 2020. På Østre Landsrets hjemmeside oplyses følgende:
”På baggrund af en skønserklæring blev seks af de ni sagsøgere tilkendt et kompensationsbeløb, der vedrørte perioden frem til den 31. december 2020. Landsretten tog ikke herved stilling til, om der på et senere tidspunkt kan rejses et krav om betaling af et faktisk indtrådt tab vedrørende perioden efter den 31. december 2020,” står der.
AP Pension har da også skyndt sig at kalde bestyrelsen sammen her midt i sommerferien, så der snart kan komme noget afklaring.
”Jeg kan godt forstå, hvis kunderne er utålmodige og gerne vil have klar besked om, hvordan AP Pension forholder sig til sagen. Når det er sagt, så er det en yderst kompleks sag, og derfor synes jeg, at begge får lov til at læse den lange dom grundigt igennem. Vores bestyrelse skal nu drøfte sagen på et bestyrelsesmøde, og så kommer vi med en udmelding. Uafhængigt af dommens udfald synes jeg, det er vigtigt at notere sig, at Landsretten ikke har fundet det bevist, at ledelsen i det tidligere FSP bevidst skulle have tilbageholdt information for medlemmerne for at forsøge at påvirke deres valg af pensionsprodukt,” slutter adm. direktør Bo Normann Rasmussen fra AP Pension.
LINK
Tidligere artikler på Ugebrev.dk om denne sag:
AP Pensions retssag kan fjerne prominente bestyrelsesmedlemmer (23/5 ’22)
AP Pension-chefer i pinligt hukommelses- tab under retssag om omvalg (9/5 ’22)
Pensionssektorens dårlige samvittighed: AP-sag kun toppen af isbjerget (4/5 ’22)
Finansbosser på glatis i retssag om pensionsnedsættelser (2/5 ’22)
Brændpunkter i pensionssektoren 2022: Omvalg og omkostninger (10/1 ’22)
Finanstilsynet kritiseres i principiel sag om pensionsomvalg (12/1 ’20)
Fordækt spil? Ejere kræver svar fra AP Pensions bestyrelse (14/10 ’19)
AP Pension kan have ”sparet” mia.-tab på hemmeligt kundeforlig (7/10 ’19)
Pensionistgruppe anklager finanschefer for at rippe pensioner (1/7 ’19)
Søgsmål tog AP Pension fuldstændigt på sengen (24/6
Pensionistgruppe anlægger sag mod AP Pension (17/6 ’19)
Baggrund: Gruppesøgsmål et minefelt for AP Pension (21/8 ’17)
Baggrund: Gruppesøgsmål et minefelt for AP Pension – 2 (18/8 ’17)
AP Pension hives ind i spektakulært gruppesøgsmål (13/8 ’17)
AP Pension hives ind i spektakulært gruppesøgsmål (2) (11/8 ’17)
AP Pension på vej mod nyt millionsøgsmål (5/3 ’17)
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.