Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Harboes investerer igen massivt

Josephine Daniel

fredag 07. juli 2017 kl. 9:23

Efter 2 nedjusteringer på 3 måneder blev Harboes Bryggeris 4-årige stime med resultatfremgang afbrudt. De massive investeringer fortsætter, og der lægges i årsregnskabet op til en flad – og for os lidt skuffende – resultatudvikling i år.

Harboes Bryggeris årsregnskab viste et resultat før skat på 45,4 mio. kr. ud af en omsætning på 1431,3 mio. kr. og et EBITDA-resultat på 140,9 mio. kr. Det er noget under den oprindelige forventning på 65-75 mio. kr., som dog i marts må-ned blev nedjusteret til ca. 51 mio. kr. som følge af dels øget markedsføring, dels markedsmæssige udfordringer.

I maj måned – efter regnskabsårets udløb – kom årets 2. nedjustering, som følge af fornyet prispres i genforhandlingerne med detailhandlen og lavere afsætning af maltekstrakt til en enkelt kunde. Det betød en ny forventning på 45 mio. kr. før skat, som nu er indfriet.

Nedjusteringerne illustrerer ganske godt Harboes udfordringer, men også de tiltag der bliver iværksat for at imødegå dem og skabe ny vækst. Nøgleordet er store investeringer, og i det seneste regnskabsår er hele driftens pengestrøm på flotte 168,7 mio. kr. sendt over i investeringer i produktionsudstyr, udvikling, markedsføring, etc.

For indeværende regnskabsår er forventningen omsætningsvækst, men et resultat stort set på niveau med sidste år, dvs. et EBITDA-resultat på 140-150 mio. kr. og et resultat før skat på 40-50 mio. kr. Den organiske vækst i årsregnskabet blev på 4%, og omsætningen blev dermed løftet fra 1.376,5 mio. kr. til 1.431,3 mio. kr. Det er ikke voldsomt, men må dog siges at være godkendt i en sektor og et geografisk marked, hvor modenheden er stor og væksten lille.

På de internationale markeder sælger Harboes i langt højere grad end herhjemme er række mærkevareprodukter, hvor der investeres i markedsføring og distribution. Det er en flerårig omstillingsproces, der har potentialet til at øge indtjeningen og mindske påvirkningen fra et kontinuerligt prispres på især den danske forretning. Her er man især kendt som storleverandør af billige øl- og læskedrikke til Netto. Adm. direktør Bernhard Griese skriver i regnskabets forord ”vi har også i det forgangne regnskabsår måtte acceptere lavere indtjening ved genforhandling af strategisk vigtige kontrakter.”

Modtrækket er produktudvikling og nye forædlede produkter, som man kan se med egne øjne på supermarkedshylderne allerede i dag. Det er indfasning af specialøl, juice, kildevand, energidrikke og lign. produkter, som skal hjælpe til at ændre ”pris/mix”-sammensætningen. Dvs. salg af dyrere produkter. I regnskabsåret var volumenvæksten kun på 1,7%, hvilket indikerer, at Harboes tog et skridt i den rigtige retning, når omsætningen voksede 4%. Vækstmulighederne i maltekstraktforretningen er også et emne for Harboes, men koncernen oplyser ikke separate regnskabstal for dette segment.

Omfanget af forretningen er derfor ukendt, men Harboes skriver ”at salgs- og markedsføringsindsatsen med disse nye produkter i stigende omfang vil bidrage positivt til koncernens omsætning og resultater, men den resultatmæssige effekt forventes først i de kommende regnskabsår.”

Der er investeret i et nyt højteknologisk produktionsanlæg med større kapacitet, og der er nu flere produkter klar til produktion efter at have gennemført flerårige testforløb med fødevareindustrien. Det er derfor vores forventning, at der er direkte aftagere til den nye produktion, så snart den er igang.

Kursgrafen illustrerer tydeligt en klar underperformance til peers på det seneste, som øger aktiens relative attraktivitet. Det er dog ikke nok til, at vi ser et stort kortsigtet potentiale i aktien, da markedet sandsynligvis skal bruge lidt tid på at indstille sig på endnu et år uden resultatfremgang.

Investeringscasen er stadig et spørgsmål om hvorvidt forretningsomlægningen lykkes, så der skabes den organiske vækst og de resultater, som massive investeringer bør kaste af sig, eller om der igen bliver investeret i opkøb af egne aktier. Det er svært at se et kurspotentiale, der ligger over det nuværende niveau omkring 120-135, som vi sætter som 6 måneders kursmål. Med en relativt lav prissætning, en lav gældsætning og et godt cash flow, ser vi dog heller ikke nogen stor risiko i aktien.
Steen Albrechtsen og/eller dennes nærtstående ejer aktier i Harboes.

Børskurs på analysetidspunktet: 125,50

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 120-135

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank