Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Underskud i CIP’s vindmølleprojekter – pensionskunder betaler

Carsten Vitoft

tirsdag 12. september 2023 kl. 11:40

CIP-regnskaber skjuler milliardtab på pensionsopsparinger

Copenhagen Infrastructure Partners mærker nu også nogle af de voldsomme problemer, der har givet milliardnedskrivninger i Ørsted. Flere af CIP’s fonde til pensionskunder havde allerede sidste år underskud og negativt afkast, viser de netop fremlagte årsrapporter, som fagredaktør Carsten Vitoft har set nærmere på.

Ikke kun Ørsted er kommet i vanskeligheder med en række vindmølleprojekter. Også Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har fået en hel del vanskeligere ved at levere de høje afkast på vindmølleprojekter, som de har lovet pensionskasserne. 

Regnskaberne for 2022 viser, at problemerne allerede startede sidste år. Det er i hvert fald billedet, hvis man ser på CIP’s fem flagskibsfonde, der hver især indeholder danske pensionskroner for omkring 10 mia. kr. 

Den hårdest ramte CIP-fond hedder Copenhagen Infrastructure III K/S. Her blev et overskud på 260 mio. kr. i 2021 vekslet til et underskud på 230 mio. kr. i 2022. 

Med andre ord barberede stigende inflation og renter en halv mia. kr. af overskuddet i bare denne ene fond, der er ejet af bygningsarbejdere i PensionDanmark, jurister, økonomer og ingeniører i P+ samt Lægernes Pensionskasse. 

Nedskrivninger på vej

Egenkapitalforretningen i de to regnskabsår er gået fra 7 pct. til et stort minus på 9 pct. I en kommentar til udviklingen medgiver partner i CIP Mogens Thorninger, at fondene er negativt påvirket af inflation og renter.  

”Resultaterne i årsrapporten skal ses over en længere periode, da CIP’s fonde er langsigtede investeringer. Resultaterne for 2022 var for nogle fondes vedkommende mindre end tidligere især på grund af stigende renter, som i henhold til vores værdiansættelsesprincipper automatisk vil påvirke værdien via en højere diskonteringsfaktor. Den negative effekt på værdien af højere renter og diskonteringsfaktorer har delvist været modvirket af højere inflation som følge af højere energipriser. Vores fonde har til dato leveret et godt afkast, og det forventer vi også fremadrettet,” skriver Mogens Thorninger til Økonomisk Ugebrev.

Også Pædagogernes Pension PBU, Lærernes Pension og ATP er ramt af denne nedgang. I CIP’s fond II er overskuddet også styrtdykket sidste år, fra 2,1 mia. kr. i 2021 til sidste år blot 200 mio. kr. Forrentningen af egenkapitalen i denne fond er faldet fra 19 til 4 pct. 

“The profit is lower than expected due to increased interest rates across all markets. The increased interest rates impact all investment discount rates, thus affecting the value of investments end of year, as well as the outlook for 2023,” lyder forklaringen i årsrapporten. 

CIP er blevet indhentet af energikrise, inflation og renter, står der videre. ”The UK & EU power markets have implemented short term policies to reduce electricity consumption, subsidized consumer costs and introduced windfall taxes on extraordinary excess profits. US short term power prices decreased as early winter 2022-23 temperatures were warmer than expected. Long term US power price have decreased as markets price in impacts from the recently approved Inflation Reduction Act (IRA), including an expected acceleration of renewable utilities buildout leading to lower long term capture rates and lower long term net power prices,” skriver CIP, der også advarer imod, at det kan betyde værdinedskrivninger i flere af fondene.

2023 en sort boks

Det store spørgsmål er så, hvor hårdt CIP er ramt i indeværende år, og om det kan sammenlignes med den voldsomme turbulens, der har været omkring Ørsted de seneste uger. Det svarer Mogens Thorninger ikke direkte på over for Ugebrevet. Forventningerne fejlede dog intet i starten af 2023, da årsrapporterne blev lavet. 

Som beskrevet ovenfor, blev CIP III pludselig ramt af et stort underskud på 230 mio. kr. sidste år, men i årsrapporten ventede CIP allerede i år igen et overskud på mere end hundrede mio. kr. 

Men renten er steget i 2023, og dette vil isoleret set gå hårdt ud over de fleste af CIP’s flagskibsfonde. Ved årsskiftet ville der f.eks. skulle nedskrives med over 200 mio. kr. i CIP fond II, hver gang renten er stiger et procentpoint. 

CIP fond I havde sidste år også underskud, men den fond er tæt på afvikling, mens CIP fond IV er nystartet og præsterede et ganske solidt overskud sidste år. CIP’s nyeste fond, ”New Markets”, gav sidste år et underskud på godt hundrede mio. kr. og et negativt afkast på minus 24 pct. Her er ATP største investor.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank