Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fagforbund kræver forklaring om hemmelig PFA-aftale med CIP

Carsten Vitoft

onsdag 14. september 2022 kl. 9:00

CIP tjener 700 mio. kr. trods tab til pensionister

PFA må nu stå skoleret i forhold til, at de har skrevet under på ikke at oplyse om afkast og omkostninger i de milliardinvesteringer, som er foretaget hos Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). En af ”ejerne” bag PFA vil tage fra i pensionsselskabets bestyrelse og ledelse. Fagredaktør Carsten Vitoft fortæller om sagen.

PFA er nu på konfrontationskurs med en af sine største kunder, nemlig fagforbundet Teknisk Landsforbund med 30.000 medlemmer.

”Åbenhed er enormt vigtigt for os – ikke mindst, når det kommer til økonomiske spørgsmål. Jeg er ikke fan af fortrolighedsaftaler, og jeg vil klart anbefale større åbenhed om disse sager, så hvert medlem kan se, at der netop er en rimelig balance mellem afkastet og omkostninger ved investeringer. Derfor vil jeg også følge op med vores pensionskasse for at høre deres udlægning af sagen,” lyder det fra forbundsformand Jannik Frank Petersen.

Hører ingen steder hjemme

Det oplyses, at der er tale om fortrolige aftaler mellem PFA og Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). Fortroligheden betyder, at PFA ikke må fortælle, hvor meget afkastet er i CIP, og hvor mange pensionskroner, der i sidste ende havner i lommerne hos CIP’s partnere, de såkaldte guldfugle.

De fem partnere tjente sidste år personligt over 1 mia. kr. på at forvalte pensioner for bl.a. PFA, der på linje med ATP samt Lærernes og Lægernes Pension altså har skrevet under på at holde afkast og omkostninger hemmelige.

”Den form for lukkethed hører ingen steder hjemme i et moderne samfund. Tværtimod svarer det til at lade ræven vogte høns. Investeringschefen i pensionskassen og hans kapitalforvalter er i samme båd, og ingen af dem har en interesse i at oplyse, hvis afkastene er for lave eller omkostningerne for høje. Investeringsdirektørens opgave er at vælge gode forvaltere. Alene derfor bør der både fra pensionskassens bestyrelse og fagforbund være stor interesse for åbenhed om kapitalforvalternes resultater,” siger professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet.

Indtil videre er fagforbundene (og altså ejerne) bag PFA tilbageholdende med at forholde sig til problemstillingen. Et rundspørge foretaget af Ugebrevet til bestyrelsesformændene i relevante pensionskasser viser, at ejerne lader det være op til de daglige ledelser og typisk investeringsdirektører, om der skal indgås den slags fortrolighedsaftaler på medlemmerne vegne.

Fra DI sidder direktør Lars Sandahl Sørensen for bordenden i PensionDanmark, og han henviser blot til pensionskassen, når man spørger til fortrolighedsaftalerne.

I seneste udgave af Økonomisk Ugebrev erkendte ATP, at lønmodtagerfonden ikke må tale om afkast og omkostninger i aftalen med CIP. Det har man velvilligt skrevet under på.

Spørger man formand og økonomiprofessor Torben Andersen, hvorfor ATP vil være med til det, henviser han til sin investeringsdirektør Mikkel Svenstrup. Det samme sker i PFA, hvor formand Peder Hasslev henviser til sin investeringsdirektør Kasper A. Lorentzen, der videre skriver til Ugebrevet: ”Vores kunder har på daglig basis mulighed for at følge med i deres afkast og omkostninger på vores hjemmeside. Kontraktuelle betingelser indgået med samarbejdspartnere informerer vi ikke særskilt om af konkurrencemæssige hensyn.”

Tidligere fadæser

Kasper Lorentzen tilføjer, at disse investeringer har givet et højt afkast til PFA, men han nævner intet om, at PFA lige har lidt et tab på 3 mia. kr. på alternative investeringer. Et tab, som PFA i lang tid forsøgte at dække over for omverdenen, men som alligevel kom frem i flere erhvervsmedier – herunder Økonomisk Ugebrev.

Kasper Lorentzen nævner heller ikke, at Finanstilsynet lige har været forbi og i meget utvetydige vendinger har givet PFA fem påbud, fordi PFA netop ikke har haft styr på sine eksterne kapitalforvaltere, en gruppe som CIP også hører under. Flere andre pensionskasser har fået samme kritik fra Finanstilsynet, så det er ikke enestående i PFA.

Alt dette kan jo nemt tolkes derhen, at åbenhed om medlemmernes pensioner ikke længere er et anliggende for pensionskassernes bestyrelser.

”De her aftaler er indgået på vegne af pensionskassens medlemmer, og dem har de bare værsgo at lægge frem. Hvis pensionskassernes bestyrelser ikke selv kan sikre denne åbenhed, så må fagforeningerne træde i karakter på vegne af medlemmerne. Det siger sig selv, at folk har et legitimt krav på at vide, hvad de får i afkast, og hvad de betaler for det,” siger Carsten Tanggaard.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank