Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

CIP-regnskaber skjuler milliardtab på pensionsopsparinger

Carsten Vitoft

tirsdag 20. august 2024 kl. 11:15

CIP-regnskaber skjuler milliardtab på pensionsopsparinger

Ifølge årsrapporter for flere af Copenhagen Infrastructure Partners fonde, som danske pensionsselskaber har investeret i, er værdierne nogle få hundrede tusinde kroner. Men i virkeligheden gemmer regnskaberne på milliarder af pensionskroner og for sidste år ofte store kurstab. Pensionskassernes medlemmer kan ikke få indsigt i værdier, afkast og omkostninger. Hverken CIP eller pensionskasserne synes, det er relevant viden for medlemmerne. Mangelfulde regnskaber dækker over milliardtab i CIP-fondene, skriver fagredaktør Carsten Vitoft

Danske pensionsselskaber har investeret et tocifret antal milliarder af danskernes pensionsopsparing i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). Økonomisk Ugebrevs research af regnskaberne for de enkelte fonde viser, at de er en sort boks uden reel informationsværdi.

Gennemgang af årsrapporterne fra CIP, offentliggjort hen over sommeren, indeholder besynderlige regnskabstal. F.eks. viser regnskabet fra en af CIP-fondene et overskud på 85 mio. kr. baseret på en egenkapital på 11,5 mio. kr. I virkeligheden er de reelle tal et tab på 329 mio. kr. sidste år og en egenkapital på 667 mio. kr.

Fonden, der hedder CIV II 2014, følger gamle, men lovlige regnskabsprincipper, der undervurderer de reelle værdier betydeligt. Værdierne optages til såkaldte anskaffelsesværdier.

Økonomisk Ugebrev skrev før sommerferien, at Pensiondanmark sidste år bogførte for ca. to mia. kr. i værditab på pensionskassens investeringer i CIP. Pensiondanmark er eneste danske pensionskasse, der offentliggør udvikling i markedsværdier på CIP-investeringerne.

Alle de øvrige danske pensionskasser med investeringer i CIP offentliggør ikke særskilte afkasttal. Men da de har investeringer i de samme fonde som Pensiondanmark, har de efter alt at dømme også noteret store værditab sidste år. Men det fremgår ikke af offentligt tilgængelige oplysninger.

”Vi overholder selvsagt alle retningslinjer for regnskabsaflæggelse på tværs af CIP og de, fonde vi administrerer – og vi bestræber os på at være så transparente og åbne som muligt. Vi informerer løbende vores investorer om deres investeringer og afkast. Men vi lægger stor vægt på at respektere en arbejdsdeling, som også ses hos sammenlignelige fondsforvaltere, og hvor pensionskasserne informerer deres kunder om deres investeringer og afkast,” oplyser CIP til Økonomisk Ugebrev.

En sort boks

Trods den indirekte opfordring fra CIP om øget åbenhed oplyser ingen andre pensionskasser om overskud, værdier, afkast eller omkostninger i CIP-fondene – hverken på deres hjemmeside eller i årsrapporter. Kun Pensiondanmark oplyser om investeringer i CIP i en note på s. 128 i årsrapporten.

Pensiondanmark skal give disse oplysninger, da pensionskassen ejer mere end 20 pct. af flere fonde. Resten af pensionsbranchen behøver altså ikke at oplyse om afkast og eventuelle tab. Hvad de heller ikke gør.

Pensiondanmark går den modsatte vej og overvejer nu at give endnu bedre informationer om investeringerne i CIP.

”Indtil nu har PensionDanmark benyttet estimerede værdier, som blandt andet er baseret på delårsdata fra virksomhederne for at opnå det mest aktuelle billede af selskabernes økonomi. Alternativet er at benytte helårsregnskabstal for det foregående år, som til gengæld vil være forbundet med større præcision. Fremadrettet vil PensionDanmark overveje, om det er mere hensigtsmæssigt at benytte endelige regnskabstal for det foregående år for at opnå en større præcision i rapporteringen,” skriver Pensiondanmark i en mail.

Pensiondanmark har over sommeren igen fået en række påtaler fra Finanstilsynet for den måde, de løbende måler værdiudviklingen af alternative investeringer. Det samme er sket for Lærernes Pension, mens Lægernes Pension siger ligeud, at den slags værdier og afkast ikke er relevante for medlemmerne.

”Pensionskassen har samlede investeringsaktiver for cirka 120 milliarder kroner, som er investeret i flere tusinde noterede og unoterede selskaber. Det er pensionkassens generelle og principielle opfattelse, at oplysninger om afkast på enkeltinvesteringer ikke vil skabe værdi for vores medlemmer…,” oplyser Lægernes Pension.

Pensionskasserne har tidligere oplyst, at de har skrevet under på tavshedsklausuler over for CIP. Heller ikke ATP oplyser om afkastet på investeringerne i CIP: ”ATP kommenterer ikke på enkeltinvesteringer som sådan,” lyder svaret herfra.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank