Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Derfor handles Vestjysk Bank-aktien over 1 kr.

Linda

søndag 18. juni 2017 kl. 15:03

Det har undret, at Vestjysk Bank-aktien handles over 10 kroner, selvom investorgruppen kun betaler 1 kroner pr. aktie for statens 81 procent af aktiekapitalen. Aktiekommentatorer og analytikere har kaldt aktien overdreven dyr. Men det er den lagt fra. Læs her hvorfor.

Når investorgruppen anført af Nykredit og Maj Invest køber statens aktier i Vestjysk Bank for én krone stykket, kan aktien da ikke være mere værd? Det korte svar er: Jo, det kan den godt. Man kan udmærket regne sig frem til, at en fair pris på bankaktien er mindst 10-12 kroner, dels baseret på den tidligere aktiekurs før meldingen om statens salg, og dels ud fra bankens basisoverskud og en normaliseret værdiansættelse på aktien.

Selvom Vestjysk Bank i en årrække har ligget meget tæt på eller under lovens mindste kapitalkrav, har banken været handlet til en samlet børsværdi på ca. 2,2 mia. kr. de seneste måneder. Efter salgsmeldingen er prisen 1,6 mia. kr. Det skal sammenholdes med bankens basisindtjening sidste år på 500 mio. kr., men også meget høje nedskrivninger på porteføljen af usikre udlån.

Skal man udregne en skønnet fair aktiekurs nu, kan man gå to veje: Den ene vej er at kigge på et normaliseret overskud, efter at boniteten på udlån til landbrug og erhvervsejendomme de kommende år antageligt forbedres ganske meget på grund af bedre markedsvilkår i begge segmenter. I vores teoretiske regnestykke er vi gået ud fra et basisoverskud på 300 mio. kr. Og med mere sikre kapitalforhold efter den planlagte kapitalforhøjelse vil en normaliseret værdiansættelse på ti gange overskuddet give en samlet børsværdi på 3 mia. kr.

Efter kapitaludvidelsen med 750 mio. nye aktier til 1 kr. stykket, vil der være i alt 900 mio. aktier. De skal dele den samlede børsværdi, hvilket giver en aktiepris på 3,3 kroner stykket. Situationen er den, at nuværende aktionærer ved emissionen får tildelt hver fem tegningsretter, som enten kan sælges eller beholdes til at købe nye aktier. Antages at investor køber fem nye aktier til 1 kr. stykket, og den teoretiske værdi på 3,3 kr. stadig holder stik, er der en fortjeneste på fem gange 2,3 kr., altså i alt 11,5 kr. For at udregne den teoretisk ”korrekte” værdi af den aktuelle aktie, skal værdien af den nuværende aktie lægges oven i, altså bliver værdien af den nuværende aktie 11,5 kr. plus 3,3 kr., svarede til knap 15 kr.

Forudsætningen om, at aktieprisen efter emissionen fortsat vil være mindst 3 kr., er naturligvis meget usikker. Ofte ses det, at tegningsretter handles langt under den teoretisk korrekte værdi under emissionsperioden, på grund af salgspres. Modsat sker det også ofte, at den ”rigtige” aktie ikke falder ned til den teoretisk rigtige pris. Samtidig bør det bemærkes, at 81 procent af de nye aktier, som skal sælges, allerede vil være afsat til de nye aktionærer i Vestjysk Bank, som har overtaget statens aktier. I en anden beregningsmodel kan tages afsæt i aktiekursen på 15, som var gældende før meldingen om statens aktiesalg. Før emissionen var børsværdien 2,2 mia. kr., og med en forøget aktiekapital på indskudte 750 mio. kr., kommer børsværdien alt andet lige op på 3 mia. kr., som skal deles med 900 mio. aktier, svarer det til en pris på 3,3 kr. Altså det samme som i den første model.

Endelig er det muligt, at der kommer et højere modbud til investorkredsens tilbud på én krone. Som det fremgår af artiklen på side 7 er det dog kun sandsynligt, at et sådan bud vil komme fra Jyske Bank. En højere købspris på statens aktier og ved emissionen vil ikke forrykke regnestykket nævneværdigt.

Anmærkning: Lige efter meddelelsen om statens salgstilbud købte AktieUgebrevets Pensionsportefølje Vestjysk Bank til porteføljen til en pris på 7,5 kr. Aktieugebrevet vurderer en fair værdi aktuelt er 11-12 kr. Læs hele meddelelsen fra Vestjysk Bank om transaktionen her .

læs hele udgivelsen her

MWL

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank