Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Stærke vækstdrivere vil trække Novo frem

Linda

lørdag 06. februar 2016 kl. 14:33

Novo Nordisk har i 2015 haft en totalomsætning på 111,4 mia. kr., hvilket er en vækst på 24 % i forhold til 2014. En mindre del af væksten drives dog af indtægter fra frasalget af aktier i IT-selskabet NNIT A/S, som har genereret en engangsindtægt på 2,4 mia. kr. Driftsresultatet er forbedret med 43 % til 49,4 mia. kr., og efter skat er resultatet landet på 34,9 mia. kr., en ganske imponerende vækst på 52 %.

Selve lægemiddelsalget er steget med 22 % til 107,9 mia. kr., hvoraf langt den overvejende vækst kommer fra USA, dels takket være det lukrative amerikanske insulinmarked som grundlæggende er i pæn fremgang, og dels pga. en 20 % stigning i dollarkursen over for kronen, som har forbedret de afrapporterede salgstal.

Novo Nordisks amerikanske lægemiddelsalg er steget med 32 % til 56,9 mia. kr., og dermed genereres 72 % af selskabets samlede 2015-vækst af det amerikanske marked. Pæne vækstrater ses også i Kina og på Internationale markeder, hvor salget er vokset med 22 % og 19 % til et samlet salg på 24,8 mia. kr. Det betyder at 22 % af Novo Nordisks vækst kommer fra disse to markeder. Som så mange andre selskaber har Novo Nordisk dog fortsat svært ved at få gang i det europæiske marked, som lider under massive strukturelle problemer relateret til offentlige nedskæringer i mange lande, og set i det lys er Novo Nordisks vækst på 3 % til 20,8 mia. kr. ikke skrækindjagende ringe.

Novo tager fortsat insulin-markedsandele Divisionen for biofarmaceutisk medicin, herunder primært bløder- og væksthormonpræparater, viste en fremgang 19 % til 22,3 mia. kr. Her drives salget ligeligt af blødermedicinen NovoSeven og væksthormonet Norditropin. Diabetes-forretningen er dog fortsat Novo Nordisks primære cash cow og udgjorde små 82 % af fremgangen. Salget af diabetes (og fedme) medicin landede på 85,6 mia. kr., en fremgang på 22 %. Det er fortsat Victoza samt paletten af moderne insuliner, der trækker så godt som al fremgangen (85 %). Victoza-salget er steget med 34 % til 18,0 mia. kr., og de moderne insuliner under ét er vækstet med 21 % til 50,2 mia. kr. Særligt basalinsulinen Levemir og NovoLog gør sig bemærket ved at tage markedsandele i USA. Alt i alt er Novo Nordisks globale andel af markedet for moderne insuliner og ny-generation insuliner vokset fra 45 % i november 2014 til 46 % i november 2015.

Novo Nordisks fortsatte evne til at kontrollere driftsudgifterne stramt og samtidig øge omsætningen betyder, at man igen i 2015 har forbedret indtjeningsmarginerne ganske flot. Bruttosalgsmarginen er forbedret med 140 basispoint til 85,0 %, og nettosalgsmarginen er trods store investeringer i salg og marketing forbedret med 130 basispoint til 58,8 %. Endelig er driftsmarginen for produktsalget alene forbedret med 460 basispoint til 42,6 %.

De finansielle forventninger til 2016 lyder på en omsætningsvækst (produktsalg alene) på 5-9 % i lokale valutaer, mens den afrapporterede indtjening ventes at lande 1 % lavere. Altså forventes en vækst i danske kroner på 4-8 % modsvarende en salgsfremgang på ca. 4 til 9 mia. kr. Der ventes ligeledes en afrapporteret vækst i driftsresultatet (EBIT) på 4-8 %, hvilket i konkrete tal betyder en fremgang på ca. 2-4 mia. kr. Tabet på de finansielle poster primært relateret til valutahedging ventes at blive på blot 1,3 mia. kr., og dette afspejler en forventning om at dollaren vil ligge mere stabilt over for kronen i 2016. Til sammenligning havde Novo Nordisk et underskud på de finansielle poster på 6 mia. kr. i 2015. Skatteprocenten for 2016 ventes dog at blive på 20-22 %, hvilket er noget højere end de 19,8 % realiseret i 2015.

Ovenstående meldinger fra Novo Nordisk ledelsen betyder ifølge vores beregninger, at selskabet forventer en totalomsætning i 2016 på ca. 115 mia. kr., et driftsresultat på ca. 52 mia. kr. og et resultat efter skat på ca. 40 mia. kr. Med ugens lukkekurs i 329 svarende til et kursfald på 13 % over de seneste fem handelsdage, betyder det at aktien handles nu til en 2016 Price/Earning på 20,5. Det er betydeligt under hvad aktien har været handlet til de seneste seks år, hvor den typiske P/E har ligget omkring 25-26. Samtidig ser vi ganske positivt på dels lanceringen af Tresiba i USA samt fase III SUSTAIN-programmet med Semaglutid, som ser ud til at stryge let og elegant igennem udviklingsfasen. Vi vurderer at Semaglutid vil blive en ny stor vækstdriver for Novo Nordisk, og vi forventer at markedet i stigende grad i 2016 begynder at indregne dette i aktiekursen. Vi anbefaler at man som langsigtet investor benytter de seneste dages alt for voldsomme kursfald til at akkumulere i Novo-aktiebeholdningen. Vores langsigtede anbefaling og kursmål på Novo Nordisk er derfor fortsat en købsanbefaling og et 12-måneders kursmål på 470.

læs hele udgivelsen her

Peter Aabo, NordicBioInvestor.com

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank