Få fri adgang til alle lukkede artikler på ugebrev.dk hele sommerferien:
Tilmeld dig tre udgaver gratis af aktieanalysepublikationen ØU Formue, der udkommer igen til august
I ti år har familien Kjær kæmpet for et generationsskifte til 3. generation i deres selskab AVK Group, nemlig til de fire børn til Niels Aage Kjær. Familien har oplevet, at uklarheder om vilkår og udsigten til en hård beskatning reelt gjorde det næsten umuligt for næste generation at tage over. Men endelig opstod muligheden i år med et nyt udspil fra regeringen.
AVK-koncernen producerer ventiler til blandt andet vand- og gasforsyning, spildevandsbehandling og brandbekæmpelse og holder til i Galten tæt på Aarhus. Med i alt 5.200 medarbejdere på verdensplan og 800 ansatte i Danmark er AVK-koncernen en af landets store, familieejede virksomheder.
Men selv om de fire søskende længe har været klar til at tage over efter deres far Niels Aage Kjær, så har udfordringerne tidligere været for store, mente de.
”Vi har ikke vidst, hvilke regler vi skulle generationsskifte efter; så har der været en lempelse, så har der været en stramning,” sagde Jacob Kjær, der er Group Director for Advanced Manufacturing i AVK-koncernen, til DR tidligere i år.
Ikke bare sættes skattesatsen ved generationsskifte ned. Vigtigere for arvingerne er, at der i regeringens udspil også kommer nogle mere tydelige rammer for, hvordan man skal værdisætte virksomheden i forbindelse med generationsskiftet.
Niels Aage Kjær har overdraget det meste af ejerskabet til sine fire børn. Han trådte sidste år tilbage som CEO efter 53 år i virksomheden og overtog i stedet formandsposten. Virksomheden har i dag en Group Executive Board, der består blandt andet af en CFO, en COO og en CTO, men ingen CEO. Alle fire børn, der hver især ejer ti pct. af AVK Group, har i dag fremtrædende poster i virksomheden og er med i Group Executive Board.
2024 har i det hele taget og på flere måder tegnet bedre for Niels Aage Kjær og AVK Group, end de selv havde turdet drømme om. Ikke bare er generationsskiftet ved at falde på plads, Niels Aage Kjærs formue er forøget med to mia. kr. hvilket har bragt ham to pladser op ad listen.
Nok endnu vigtigere blev firmaet sidste år dansk vinder af EY Entrepreneur Of The Year konkurrencen, hvilket sendte dem til VM-finalen i år i Monaco, hvor Niels Aage Kjær deltog sammen med sin hustru og tre af børnene. Og stoltheden var til at læse ud af det interview, han i den forbindelse gav til Århus Stiftstidende.
Annonce: Følg Økonomisk Ugebrevs porteføljer på ØU Trader med handelsbeskeder live på SMS
”Jeg er stolt over, at AVK drives videre i den ånd, som der er i dag – det betyder meget for mig personligt og helt sikkert også for vores medarbejderne, hvor mange har været med i rigtig mange år” sagde han til avisen.
I begrundelsen for, at de vandt den danske titel i EY Entrepreneur Of The Year, hed det blandt andet: ”Hele juryen har forelsket sig i fortællingen om familievirksomheden, der ikke bare er vinder af EY Entrepreneur Of The Year, men er en vinder på flere parametre.”
Han ejer en ejendom i det mest eksklusive område ved Silkeborg, som også er et af de dyreste uden for Hovedstaden. En del af villaerne har adgang til Julsø og panorama udsigt til Himmelbjerget. Niels Aage Kjær købte ejendommen i 2006 for 24 mio. kr.
Der er tale om en ejendom på 533 kvm. hvoraf de 363 kvm. er bolig og de 170 kvm. er erhverv. Hertil kommer kælder på 274 kvm. Frem til 2006 boede han sammen med ægtefællen på en landbrugsejendom på Flensted Byvej i Låsby. Det er en ejendom på 65 ha. med en bolig på 405 kvm. Denne ejendom blev overdraget til et af de fire børn, nemlig Jacob Kjær i 2007. Han havde
i forvejen i 2005 fået overdraget 20 procent af ejendomme, og fik overdraget de resterende 80 procent i 2007.
Koncernen har det seneste år vist endnu et år med nøgletallene i den rigtige retning. Omsætningen steg fra 7.588 mio. kr. til 7.943 mio. kr. svarende til en vækst på knap fem procent. Og indtjeningen fulgte pænt trop med en fremgang på næsten seks procent til EBITDA på 1079 mio.kr. Samtidig er branchemultiplen steget fra 17,3 til 18.
Referencevirksomhederne er Walts Water og Müeller Water, og så indgår internationale peers for disse virksomheder også.
Formue 2024: DKK 18 mia.
Formue 2023: DKK 16 mia.
Placering 2023: #10
Rykkede pladser: 2 (op)