Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Arne kommer tidligt på pension, og danskerne betaler prisen for det

Økonomisk ugebrev

mandag 24. august 2020 kl. 10:00

Godt forsinket går en ny pensionskommission nu i gang med at kulegrave det danske pensionssystem. Vi ved nu, at Arne kommer tidligere på pension, men prisen er, at man ikke lige foreløbigt får gjort noget ved sektorens svage konkurrence, som Konkurrencestyrelsen har påpeget. Skærpet konkurrence kunne ellers mageligt have betalt for Arnes pension – og mere til, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i denne analyse.

I denne uge faldt flere tunge ting på plads på det danske pensionsmarked, da regeringen endelig meldte ud om Arnes pension og udnævnte en formand for den nye Pensionskommission. Toget har så at sige forladt perronen, og det bliver Jørn Neergaard, der som ny formand for Pensionskommissionen skal se pensionssystemet efter i sømmene i de kommende år. Altovervejende skal han se på tilbagetrækning, så det bliver muligt for Arne og andre at forlade arbejdsmarkedet tidligere, men samtidig også muligt for andre at blive der længere, lyder det i kommissoriet.

Centralt i denne dagsorden står pengene og finansieringen. Først og fremmest hvem der skal betale for Arnes pension. Dernæst at kommissionen ikke må komme med forslag, der ikke er selvfinansierende – i hvert fald indtil 2040.

Defekt konkurrence
Når pengene nu spiller så stor en rolle i debatten, kan man undre sig over, at regeringen helt valgte at se bort fra Konkurrencerådets nu otte måneder gamle rapport, der går hårdt i kødet på konkurrencen i pensionssektoren. Den sagde bl.a., at danskerne hvert eneste år betaler over 23 mia. kr. for at få forvaltet deres pensioner, og at konkurrencen omkring dette ikke fungerer.

Til sammenligning foreslår regeringen nu, at hele finanssektoren, og altså ikke kun pensionssektoren, skal bidrage med 1,5 mia. kr. årligt.

Den ansvarlige minister, Simon Kollerup, har stadig ikke rørt en finger nu ni måneder efter, at rapporten blev offentliggjort. Og det virker heller ikke til, at ministeren prioriterer konkurrencespørgsmålet særligt højt, selv om der samfundsøkonomisk er tale om en hel de flere penge end i Arne-debatten.

Ugebrevet har spurgt ministeren, hvad han har gjort oven på rapportens kradse kritik af konkurrenceforholdene i pensionsbranchen, og hvad han tænker videre at gøre nu.

”Jeg har bedt Erhvervsministeriet om at gennemgå rapportens anbefalinger, så vi kan få kigget på, om der behov for justeringer. Arbejdet er dog, desværre, blevet forsinket på grund af COVID-19,” lyder svaret halvanden måned efter, spørgsmålene blev stillet.

Coronakrisen har selvfølgelig påvirket mangt og meget. Men rapporten blev fremlagt i december sidste år, og siden har ministeren nået at udnævne bestyrelserne i Dansk Design Center, Danmarks Grønne Investeringsfond og i øvrigt nye formænd for Vækstfonden og Finanstilsynet.

En arbejdsgruppe til at se på Konkurrencerådets mange anbefalinger er det dog ikke blevet til fra ministeren. Den glimrende mulighed at lægge dette arbejde ind under den nye kommission er heller ikke blevet grebet. Man kunne ellers argumentere for, at et mere velfungerende pensionsmarked på sigt ville spare staten så mange penge i bl.a. folkepensionen, at der blev ekstra økonomisk råderum til både Arne og kommissionen.

Kortsigtet løsning?
Det er svært at tro på ministerens udmelding her. Mener han virkelig, at en ny arbejdsgruppe kan søsættes, mens regeringen arbejder videre med Arne-projektet, samtidig med kommissionen ser på tilbagetrækning, og Finanstilsynet i øvrigt ser på omfordeling i pensionssektoren?.

Resultat bliver sandsynligvis, at Konkurrencerådets meget roste rapport om pensionsmarkedet bliver det største og dyreste offer for samfundet for at få gennemført Arnes tidligere pension. Kommissionen er først færdig i første kvartal 2022, og først derefter skal det politiske arbejde i gang.

Indtil de ting er færdige, bliver det svært at søsætte nye projekter på pensionsmarkedet, for branchen vil selvfølgelig – og med god grund – sige: ”Lad nu lige Kommissionen gøre sit arbejde færdigt først.”

Måske er det også årsagen til, at netop pensionsbranchen har været meget afmålte i sin kritik af en finansiel særskat, mens bankerne har stået i hylekor. Det er måske alligevel bedre at betale en del af en regning på 1,5 mia. kr. end at få lovgivning ned over hovedet, der sætter pres på 23 mia. kr. i årlige indtægter.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank