Ifølge årsrapporter for flere af Copenhagen Infrastructure Partners fonde, som danske pensionsselskaber har investeret i, er værdierne nogle få hundrede tusinde kroner. Men i virkeligheden gemmer regnskaberne på milliarder af pensionskroner og for sidste år ofte store kurstab. Pensionskassernes medlemmer kan ikke få indsigt i værdier, afkast og omkostninger. Hverken CIP eller pensionskasserne synes, det er relevant viden for medlemmerne. Mangelfulde regnskaber dækker over milliardtab i CIP-fondene, skriver fagredaktør Carsten Vitoft
Danske pensionsselskaber har investeret et tocifret antal milliarder af danskernes pensionsopsparing i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). Økonomisk Ugebrevs research af regnskaberne for de enkelte fonde viser, at de er en sort boks uden reel informationsværdi.
Gennemgang af årsrapporterne fra CIP, offentliggjort hen over sommeren, indeholder besynderlige regnskabstal. F.eks. viser regnskabet fra en af CIP-fondene et overskud på 85 mio. kr. baseret på en egenkapital på 11,5 mio. kr. I virkeligheden er de reelle tal et tab på 329 mio. kr. sidste år og en egenkapital på 667 mio. kr.
Fonden, der hedder CIV II 2014, følger gamle, men lovlige regnskabsprincipper, der undervurderer de reelle værdier betydeligt. Værdierne optages til såkaldte anskaffelsesværdier.
Økonomisk Ugebrev skrev før sommerferien, at Pensiondanmark sidste år bogførte for ca. to mia. kr. i værditab på pensionskassens investeringer i CIP. Pensiondanmark er eneste danske pensionskasse, der offentliggør udvikling i markedsværdier på CIP-investeringerne.
Alle de øvrige danske pensionskasser med investeringer i CIP offentliggør ikke særskilte afkasttal. Men da de har investeringer i de samme fonde som Pensiondanmark, har de efter alt at dømme også noteret store værditab sidste år. Men det fremgår ikke af offentligt tilgængelige oplysninger.
”Vi overholder selvsagt alle retningslinjer for regnskabsaflæggelse på tværs af CIP og de, fonde vi administrerer – og vi bestræber os på at være så transparente og åbne som muligt. Vi informerer løbende vores investorer om deres investeringer og afkast. Men vi lægger stor vægt på at respektere en arbejdsdeling, som også ses hos sammenlignelige fondsforvaltere, og hvor pensionskasserne informerer deres kunder om deres investeringer og afkast,” oplyser CIP til Økonomisk Ugebrev.
En sort boks
Trods den indirekte opfordring fra CIP om øget åbenhed oplyser ingen andre pensionskasser om overskud, værdier, afkast eller omkostninger i CIP-fondene – hverken på deres hjemmeside eller i årsrapporter. Kun Pensiondanmark oplyser om investeringer i CIP i en note på s. 128 i årsrapporten.
Pensiondanmark skal give disse oplysninger, da pensionskassen ejer mere end 20 pct. af flere fonde. Resten af pensionsbranchen behøver altså ikke at oplyse om afkast og eventuelle tab. Hvad de heller ikke gør.
Pensiondanmark går den modsatte vej og overvejer nu at give endnu bedre informationer om investeringerne i CIP.
”Indtil nu har PensionDanmark benyttet estimerede værdier, som blandt andet er baseret på delårsdata fra virksomhederne for at opnå det mest aktuelle billede af selskabernes økonomi. Alternativet er at benytte helårsregnskabstal for det foregående år, som til gengæld vil være forbundet med større præcision. Fremadrettet vil PensionDanmark overveje, om det er mere hensigtsmæssigt at benytte endelige regnskabstal for det foregående år for at opnå en større præcision i rapporteringen,” skriver Pensiondanmark i en mail.
Pensiondanmark har over sommeren igen fået en række påtaler fra Finanstilsynet for den måde, de løbende måler værdiudviklingen af alternative investeringer. Det samme er sket for Lærernes Pension, mens Lægernes Pension siger ligeud, at den slags værdier og afkast ikke er relevante for medlemmerne.
”Pensionskassen har samlede investeringsaktiver for cirka 120 milliarder kroner, som er investeret i flere tusinde noterede og unoterede selskaber. Det er pensionkassens generelle og principielle opfattelse, at oplysninger om afkast på enkeltinvesteringer ikke vil skabe værdi for vores medlemmer…,” oplyser Lægernes Pension.
Pensionskasserne har tidligere oplyst, at de har skrevet under på tavshedsklausuler over for CIP. Heller ikke ATP oplyser om afkastet på investeringerne i CIP: ”ATP kommenterer ikke på enkeltinvesteringer som sådan,” lyder svaret herfra.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.