Få fri adgang til alle lukkede artikler på ugebrev.dk hele sommerferien:
Tilmeld dig tre udgaver gratis af aktieanalysepublikationen ØU Formue, der udkommer igen til august
Rædselsår for Østergaard-familien
”Det skulle være så godt og så er det faktisk skidt”. Torben Østergaard, milliardæren fra Middelfart, der har bygget sit imperium på shipping og salg af bunkersolie, er fyldt 70 år. Derfor er han gammel nok til at nynne med på den berømte Kjeld Abell-vise om Larsen, der aldrig rigtig kom til at trives i sit funktionærjob.
Nu er Torben Østergaard alt andet end funktionær. Han er nemlig en succesfuld iværksætter. Som en af de ganske få, har han i løbet af én generation gjort en virksomhed til én af de ti største i Danmark målt på omsætning og en medarbejderskare på omkring 4500.
Så succesfuld har han og hans to døtre Nina og Mia, der er henholdsvis adm. direktør og chef for Governance i hans USTC-koncern, været, at de for nogle år siden besluttede at investere en del af formuen grønt og ansvarligt for at vise sig som gode kapitalister.
En del af pengene blev anbragt i Randers-virksomheden Nordic Waste, der opbevarede og rensede forurenet jord. Men det endte som bekendt skidt med et jordskred og en mulig forurening, som har kostet det offentlige 500 mio. kr. i oprydningsudgifter. Også USTC-koncernen er ramt i form af en afskrivning på 334 mio. kr.
Jordskredet har gjort Torben Østergaard til prygelknabe for snart sagt hvem som helst, fordi han og hans medejere lod Nordic Waste gå konkurs og ikke betalte hele gildet, hvad de dog heller ikke juridisk var forpligtede til.
100 mio. kr. blev der afsat i en fond til at hjælpe beboerne i den truede landsby Ølst ved Randers og til på anden måde at dække skaderne ind. Men lige lidt har det hjulpet på familiens image. 2024 har i sandhed været et ”annus horibilis”, som det da også er beskrevet i årsberetningen for USTC. Selv har Torben Østergaard været tavs om den modvind, der har ramt ham og hans døtre i 2024. For et par år siden fik han ellers tildelt hæderstitlen ”Årets Ejerleder”. Han har også doneret pæne millionbeløb til udvikling af Middelfart by, hvor han trods problemerne i Randers stadig er en respekteret mæcen.
Annonce: Følg Økonomisk Ugebrevs porteføljer på ØU Trader med handelsbeskeder live på SMS
Måske kan det være en trøst for Torben Østergaard, at en anden af familiens ”grønne investeringer”, i biomasse og træpille-produktion, har udviklet sig gunstigt. Men det er også gået tilbage på andre områder end ”jordbearbejdelse” for Østergaard-familiens selfinvest-koncern. Omsætningen faldt fra 141 mia. kr. til 117 mia. kr. EBITDA faldt i samme takt som omsætningen, nemlig med 18 procent fra 4083 mio. kr. til 3334 mio. kr. Længere nede i resultatopgørelsen er det seneste år påvirket negativt af special items med 334 mio. kr. Det er bl.a. omkostninger i forbindelse med Nordic Waste konkurs.
Resultatet er, at overskuddet før skat bliver halveret fra 3,0 mia.- kr. til 1,5 mia. kr. Men da værdiberegninger sker på EBITDA-niveau, er resultatet faktisk, at koncernens værdi er en smule højere end for et år siden, fordi den vægtede gennemsnitsmultipel, der bruges i år, er på 12,9 mod 10,3 for et år siden.
Det kan lige netop mere end kompensere for faldet i indtjening. Multiplen er vægtet efter resultatet på koncernens forskellige forretningsområder. Bunkerolie vægter med 35 procent, biomasse med 14 procent, transport med 16 procent og tankskibe med 27 procent. Hertil kommer flere mindre sektorer og vægte.
Umiddelbart er der ikke adgang til oplysninger om familiens personligt ejede ejendomme i Danmark. Det er dog alligevel muligt at løfte en flig omkring ejendomsbesiddelserne.
Det har således været offentlig fremme, at Torben Østergaard-Nielsen i 2020 købte ”Hollænderhuset” i Skagen. Huset ligger på Niels Ottesens Vej i Gl. Skagen. Handelsprisen for huset på 370 kvm. med et anneks på 44 kvm. var 17,0 mio. kr. Grunden er på 1640 kvm.
Torben Østergaard-Nielsen ejer også en villa på Gl. Strandvej i Middelfart. Den ligger på nordsiden i forhold til Lillebæltsbroen lige ned til vandet. Det er en bolig på 400 kvm. med et tilhørende anneks på 60 kvm. Grunden er på 4248 kvm. Han har købt ejendommen for mere end 30 år siden.
Ifølge Ugebrevets oplysninger ejer familien personligt ejendomme for en handelsværdi omkring 400 mio. kr.
Formue 2024: DKK 43,6 mia.
Formue 2023: DKK 41,9 mia.
Placering 2023: #6
Rykkede pladser: 0