Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske Bank stadig den mest gearede i Norden

Josephine Daniel

søndag 20. marts 2016 kl. 14:26

Danske Bank er fortsat den mest gearede bank i Norden, hvis man måler samlede aktiver i forhold til den bogførte egenkapital. Gearingen er, målt på denne måde, 22 gange egenkapitalen og det betyder groft sagt, at banken blot skal tabe fem procent af de samlede aktiver for at miste hele egenkapitalen. Dette regnestykke er naturligvis en forenkling, men alligevel en god målestok. I bankverdenen vægtes de samlede aktiver efter, hvor store risici, der er på de forskellige aktiver, de såkaldte risikovægtede aktiver (RWA), som afhænger meget af målemetoden.

Opgørelsen viser også, at Danske Bank på nærmest dramatisk vis har nedbragt sin gearing siden finanskrisen i 2008, hvor egenkapitalen svarede til under tre procent af de samlede aktiver. Kapitalbufferen er altså næsten fordoblet. Skærpede kapitalkrav fra myndighedernes side har i hele Norden tvunget bankerne til at polstre sig bedre. Og det har også været et krav fra internationale ratingbureauer og professionelle investorer, der har investeret i bankobligationer. Den seneste offentlige debat om, hvorvidt myndighedernes kapitalkrav over for bankerne er for skrappe, skal ses i forhold til de aktuelle nøgletal. Gearingen er nedbragt. Men umiddelbart synes den fortsat at været relativ høj. Der er imidlertid også stor forskel på gearingen i de nordiske banker. Eksempelvis er gearingen i Sydbank kun 13, og i Jyske Bank 18, selv efter overtagelsen af BRFkredit. Jyske Bank har i måleperioden fordoblet de bogførte aktiver især på grund af den nye realkreditforretning. Handelsbanken var op til finanskrisen endnu mere gearet end Danske Bank, der som bekendt var ved at vælte omkuld i 2008 -2009. Men Handelsbanken har reduceret gearingen mere end Danske Bank, så den svenske storbank er mere end tyve procent mindre gearet.

En klar forskel mellem de danske og øvrige nordiske banker er, at de danske banker på grund af relativt store udlånstab og dermed svage overskud i årene efter finanskrisen, har været tvunget til at skrue ned for balancerne, og herunder udlånene. De svenske banker har ikke i samme omfang været tvunget til balanceslankning, og de har derfor haft råderum til at skrue op for udlånet. Dansker Bank har siden 2008 reduceret det samlede udlån med 176 mia. kr – fra 1785 mia. kr. til 1609 mia. kr. sidste år. I samme periode har banken dog øget risikotagningen markant i spekulation i finansielle aktiver, i regnskabet defineret som ”handelsporteføljen” og ”finansielle investeringsaktiver.” Bankens egne finansielle investeringer er i perioden fra 2008 til 2015 øget fra 690 mia. kr. til 890 mia. kr. Altså med 200 mia. kr. – og mere end det samlede udlån er beskåret.

Myndighedskravene til bankernes kapital ser dog ud til at få en ekstra skrue de kommende år, hvorved bankernes ivrighed for at udbetale store udbytter til aktionæ-rerne, samt foretage aktietilbagekøb, kan blive udsat for et massivt tilbageslag. Basel-komitéen fremlagde for nylig forslag til nye regler for bankernes kapitalkrav i forhold til markedsrisiko, som også vil øge kapitalkravet med op mod 40 procent. Basel-komitéens nye regler ventes både at få effekt for banker, der beregner deres kapitalbehov for markedsrisiko efter standardmodellerne, og de, der anvender mere avancerede interne modeller. Desuden ventes tilsynet at stramme på godkendelsen af interne modeller, så de bliver mere konsistente på tværs af banker og på tværs af aktiver. Danske Bank har sat som mål at nå en egenkapital forrentning på 12,5 procent, og det har betydet, at banken holder sig tæt på lovens mindstekrav, som altså senere kan blive øget. I en kommentar til gearingstallene siger kontorchef Michael Friis fra Finansrådet. ”Vi er bekymrede for at gearingen vil blive presset yderligere ned af ny regulering; fx hvis der indføres et ny gulvkrav for IRB institutter, der baseres på standardmetoden for kreditrisiko.” I et foreløbigt forskningspapir skriver professor Jesper rangvid fra CBS, at ændrede kapitalkrav fra myndighederne påvirker både bankens beslutninger omkring bankudlån og omkring kapital akkumulering for at styrke kapitalgrundlaget.

Læs hele udgivelsen her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Konsulent til at styrke den finansielle sektors bidrag til samfundets sikkerhed, kritiske infrastruktur og beredskab
Region Hovedstanden
Ambitiøs budget- og regnskabsansvarlig
Region Hovedstaden
Konsulent til Dansk Sygeplejeråds forhandlingsafdeling og Sundhedskartellets sekretariat, tidsbegrænset stilling
Region Hovedstaden
Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dygtig økonomikonsulent til økonomistyring på KU
Region Hovedstaden
Udløber snart
Processtærk konsulent til økonomi og politik på Københavns Rådhus
Region Hovedstaden
Økonomipartner til økonomisk rådgivning i Center for Ejendomme
Region Hovedstaden
Konsulent til økonomi, data og analyse hos Uddannelse København
Region Hovedstaden
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden
Udløber snart
Økonomikonsulent – Nysgerrig sparringspartner med økonomisk forståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dygtig økonom til udvikling af økonomisk regulering af el og gas
Region Sjælland
Fagleder til finansteam til BO-VEST
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank