Finans

De oversete nyheder fra medicinalindustriens forskere

Sten Kristensen

mandag 10. august 2020 kl. 14:00

Sommeren har budt på godt nyt fra coronafronten. Hvor pandemien givet vil sætte sig meget lange spor i verden, er vi nu med høj sandsynlighed kun ganske få måneder fra, at den sundhedsmæssige krise er slut, og vi for så vidt kan vende tilbage til at omgås hinanden, som vi gjorde før.

Hvis dette kommer som en overraskelse for dig, kan det hænge sammen med en forsømmelse fra danske medier: De har løbende fulgt udviklingen af de forskellige vacciner, hvoraf de fremmeste i bedste fald kan være parate til brug omkring årsskiftet. Men man har skullet til udenlandske medier, som her CNN, for at læse historien om det britiske biotekselskab Synairgen, der i en fase 2-test af midlet SNG001 fandt, at der reducerer sandsynligheden for for alvorlige symptomer, når man har COVID-19, til omkring en femtedel. SNG001 skal inhaleres, så folk kan tage det hjemme, og perspektivet er, at sygdommen bliver langt mindre alvorlig, og langt mindre belastende for sundhedssektoren. For mange danskere vil vaccinerne måske aldrig blive relevante – de vil være bedre stillede med at løbe risikoen for at blive smittet og skulle tage medicin nogle uger.

Det kan gå galt for SNG001 i fase 3. Komplikationer og alvorlige bivirkninger kan vise sig. Men resultatet viser under alle omstændigheder, at forskerne er i haserne på COVID-19. De bliver hastigt bedre til at trænge sygdommen tilbage, og der er altså et par tusinde forsøg i gang for at undersøge, om konkrete midler kan mildne symptomer og afværge dødsfald. Mange af disse forsøg vil blive afsluttet her i efteråret.

Så meget som medicinalindustrien fylder i Danmark, er det slet og ret mærkeligt, at medierne ikke er helt oppe på beatet og straks forstår signifikansen af nye testresultater, og videreformidler dem til sine bekymrede læsere, seere og lyttere. Det er vigtigt stof, ikke blot for at forstå hvad der sandsynligt sker i næste måned eller næste igen, men også for at lægge et pres på politikere og myndigheder for, at den tilgængelige medicin bliver taget i brug. For også på dette felt spiller følelser og politik ind i beslutningsgangen.

Vigtigheden af at stille kritiske spørgsmål fremgår af en artikel i Berlingske, der lovpriser binyrebarkhormonet Dexamethason som ”det største håb i kampen mod corona.” Anders Perner, professor på Rigshospitalet, er i artiklen citeret for, at midlet er ”mere overbevisende” end det meget omtalte Remdesivir fra Gilead, som også er meget dyrere.
Det er kompliceret stof, og kilde og journalist kan have talt forbi hinanden. Men hvor venligt det end er af Anders Perner at tænke på skatteyderne, er det en skandale, hvis Remdesivir bliver fravalgt på grund af prisen. Det er ifølge kliniske test overlegent i forhold til Dexamethhason, og når samfundet nu har brugt et trecifret milliardbeløb på at dæmme op for smittespredningen, giver det ingen mening, hvis man lader patienter lide og dø for at spare nogle få mio. kroner.

Jubel over de unge kvinder på aktiemarkedet
Helene Larsen fra København har sat halvdelen af sin pensionsopsparing i aktier. Tidligere stod pengene bare på en bankkonto. Det er gennem de forskellige investeringsfora for kvinder, at Helene Larsen har lært at købe aktier, og nu er blevet bidt af det, fortæller Berlingske. Der er talrige, om end mest anekdotiske, beviser for, at historien er udtryk for en tendens om, at flere unge og midaldrende kvinder køber aktier end tidligere. Perspektivet, som mange af kvinderne ser, er, at med et solidt afkast på aktier kan man tidligere i livet gøre sig uafhængig og skrue ned for arbejdet.

Trenden har flere fordele. Det er god praksis at sprede sin portefølje, og det er også sundt at få perspektivet som virksomhedsejer bredt ud i befolkningen. Men den kønspolitiske begejstring skal man være forsigtig med, hvis den betyder, at man overser den risiko, der er ved aktieinvesteringer. ”Det pinte mig, at mine penge bare stod i banken og blev mindre værd, hvor man ikke forøger sin formue, ligesom når man sparer op i en ejerbolig,” fortæller Helene Larsen om sin motivation. Hverken hun eller Berlingskes læsere får at vide, at når renten over en længere periode har været negativ, vil markedet handle aktier op i en pris, så også deres risikojusterede afkast er negativt, eller i hvert fald er ultra-lavt. Specielt hvis man, som Helene Larsen gør, stiller krav om, at de selskaber, man køber aktier i, skal agere i overensstemmelse med bestemte politiske synspunkter.

Specielt lige nu, hvor seddelpresserne i centralbankerne kører for fuld damp, forekommer aktiemarkedet risikabelt. Det er ikke i sig selv et argument for at lade være med at købe. Men det er et argument for at være forsigtig, og det er vigtigt, at nye aktører i aktiemarkedet forstår, at en aktieinvestering ikke er ensrettet vej mod rigdom og uafhængighed. Engang imellem fører vejen til det stik modsatte.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four

Selvom de store revisionshuses basale revisionsforretning de seneste år har udviklet sig fladt, formår selskaberne at fastholde en solid vækst i den samlede aktivitet. En stadig større andel af…
Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel

Seneste nyt

Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Finans

Ny CEO udstikker ny vej: Her er ISS’ nye strategiske retning

Jacob Aarup-Andersen vil fastholde ISS’ rolle som en udbyder af et bredt spektrum af serviceydelser til store internationale kunder. Men han vil sandsynligvis satse hårdt på strammere styring af…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Jens F. Kofoed
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv

Seneste nyt

Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde
Formue
SAS: En af fondsbørsens mest perpektivrige aktier lige nu

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X