Finans

Det må være et søm, siger hammeren

Sten Kristensen

mandag 22. juni 2020 kl. 14:00

Trustpilot har kørt med underskud, siden selskabet blev stiftet i 2007, men med den mindre adgang til finansiering som følge af coronakrisen er det besluttet, at den negative pengestrøm skal bringes ned til et minimum. Det fortæller Børsen torsdag i en historie, der handler om, at krisen pt. også tvinger andre ”vækstkometer” til at vægte en solid bundlinje højere end vækst på toplinjen.

Det er selvfølgeligt ærgerligt for selskaberne, der har fået deres planer afbrudt. Men er det også ærgerligt for samfundsøkonomien som helhed? Vi kommer fra et marked, hvor den lave rente tvang investorer til at finde mere og mere risikable investeringer, herunder i opstartsvirksomheder. Det forekommer sundt, at disse virksomheder får lejlighed til at vise, at de også kan håndtere et bundlinjefokus – og det må være en lettelse for mange investorer, at deres selskaber faktisk er i stand til at komme i plus, eller i hvert fald tæt på det. Det er et af mange eksempler på, at økonomien udvikler sig overraskende positivt efter genåbningen. Der er ingen garanti for, at det varer ved sådan, og der er også negative signaler – f.eks. at industriens ordreindgang er meget lav, som Børsen fortalte dagen før. Men immervæk er der gode grunde til, at man dårligt kan finde en økonom uden for erhvervslivets lobbyorganisationer, der bakker op om regeringens og Folketingets pengeudpumpning, i form af tilbagebetalte feriepenge og en ”gave” på 1000 kr. til modtagere af overførselsindkomster. At regeringen og Folketinget har trodset økonomernes anbefalinger er i sig selv et interessant fænomen. Men det må også tænde advarselslamper. Endnu syder man på Christiansborg over triumfen, da man overhørte sine egne sundhedseksperter og lukkede Danmark ned, og derved undgik en omfattende smittespredning. Men at eksperterne tog fejl én gang, er ikke ensbetydende med, at de gør det hver gang. Tværtimod er det som regel vigtigt at inddrage forstandige folk og diverse interessenter. Et mundheld siger, at for hammeren er alting et søm. Samme mentalitet synes lige nu at dominere centralt på Slotsholmen, og det skal vi nok få meget tid til at gå med i medierne. Coronakrisens behov for brutal handlekraft var ret enestående. I langt de fleste andre sager – det være sig om økonomi, klima, indvandring eller noget helt fjerde – går det galt, hvis man ikke har andet at byde på.

Fodnote: En af de investorer, bemeldte Trustpilot har fundet, er registreret på Caymanøerne. Dermed er Trustpilot et af blot 58 danske selskaber, der har en aktionær med mere end 5 pct. af ejerskabet i et EU-registreret skattely. Det fremgår af en oversigt fra Erhvervsministeriet – se den i denne uges Myndighedsnyt.

Martin Rossen under radaren: Mandag udsendte Finanstilsynet den senest reviderede PEP-liste . Det er den godt 800 navne lange liste over politikere og embedsfolk, som det antages at være særligt givtigt at bestikke, hvorfor de finansielle institutioner ifølge hvidvaskloven skal holde særligt øje med dem, og i øvrigt med deres familier og andre, som de har økonomisk samkvem med, f.eks. i foreninger. Martin Rossen er ikke med på listen, selv om han først dagen efter meddelte sin fratræden som rådgiver for Mette Frederiksen. Ministrenes rådgivere er nemlig ikke med på PEP-listen, der ellers er meget udførlig. Den tæller f.eks. også medlemmer af Alternativets hovedbestyrelse og direktøren i Dansk Jagtforsikring.

Den lille detalje siger meget om Martin Rossen og det system, han agerer i. Vi mistænker ham ikke for at være korrupt, men det er bare et faktum, at selv om han nøgternt set var blandt de personer i statens maskineri, det var allermest interessant for skumle personager at have en klemme på, gik han under kontrolsystemernes radar. I forvejen var det specielt, at han, uden at være valgt til noget som helst, og uden at have noget formelt ministeransvar, sad med i regeringens mest centrale udvalg. Medierne fornemmede, at det ikke var helt godt, men nå-ede aldrig at komme i dybden med det. Det bar omtalen af hans fratræden også præg af – de indeholdt ukonkrete henvisninger til, at hans position var ”omdiskuteret”, som Børsen formulerede det.

Men der kommer flere chancer i fremtiden til at gå i dybden. Rossen skal nu være global Public Affairs-direktør i Danfoss, og ifølge pressemeddelelsen fra Statsministeriet, hvorfra medierne har copy-pastet citater, håber han ”at kunne bringe forretning og politik tættere sammen på tværs af landegrænser, så vi kan levere nye grønne fremskridt og vækst i forretningen.” Tak for kaffe. Rossen synes heller ikke fremover at have stort behov for vælgernes indblanding, når teknokraterne i den offentlige og den private sektor klarer sagerne.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four

Selvom de store revisionshuses basale revisionsforretning de seneste år har udviklet sig fladt, formår selskaberne at fastholde en solid vækst i den samlede aktivitet. En stadig større andel af…
Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel

Seneste nyt

Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Finans

Ny CEO udstikker ny vej: Her er ISS’ nye strategiske retning

Jacob Aarup-Andersen vil fastholde ISS’ rolle som en udbyder af et bredt spektrum af serviceydelser til store internationale kunder. Men han vil sandsynligvis satse hårdt på strammere styring af…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Jens F. Kofoed
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv

Seneste nyt

Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde
Ledelse
COVID-19: Sverige har nu dobbelt så mange smittede som Danmark, per million

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X