Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Erhvervsejendomsmæglerne stadig mere professionelle og globale

Sten Thorup Kristensen

tirsdag 25. august 2020 kl. 15:00

Tema om erhvervsejendomsmæglere: Ligesom revisorerne har deres Big 4, går også rådgivning på erhvervsejendomsmarkedet mod at være delt mellem en håndfuld spillere, som sørger for en stærk position på hvert enkelt marked – inklusive Danmark. Sådan lyder en forudsigelse fra branchen. Den klassiske mægler, der kendte alt til sit lokale marked, men ikke så meget andet, får mindre og mindre plads.

Da Tornerose vågnede efter 100 års søvn, var verden stadig, som hun kendte den. Denne forudsigelighed er ikke moderne mennesker forundt, men erhvervsejendomsmæglere er en af de faggrupper, for hvem verden har ændret sig særligt de seneste årtier. En mægler fra år 2000 ville dårligt kunne genkende sin branche i dag.

Dengang var ejendomsmarkederne meget lokale og meget indspiste, og kunderne, som skulle købe og sælge større ejendomme, måtte have én fra kliken til at tage dem i hånden. Den rolle levede mæglerne af at påtage sig. I dag er markedet meget mere gennemsigtigt, og siden finanskrisen er de udenlandske købere også kommet til landet i store skarer. Mæglerne er nu mere rådgivere end formidlere, og for dem er et globalt netværk afgørende.

Aktive ejere
Mæglerne har løbende tilpasset sig den nye virkelighed, og ifølge Peter Winther, adm. direktør i Colliers, er det en udvikling, man bare vil se fortsætte. ”Uanset om det er virksomheder eller investorer, vi taler med, bliver kravene til kvalitet og viden større og større, og det bliver mere og mere globalt. Det gør, at det bliver mere vanskeligt bare at være lokal. Vi ser den samme udvikling som hos revisorer og advokater. Tidligere var der også et hav af hæderkronede danske revisionsfirmaer. Der er kun få tilbage, og de er alle globaliserede. Også i vores branche vil vi med tiden se, at der danner sig en kreds af globalt arbejdende virksomheder, uanset om det bliver Big four, Big five eller Big six. Dem, som ikke er med i det, kan nok overleve. Men de vil ikke være i stand til at betjene investorer på samme niveau,” siger Peter Winther.

Han var indtil for to år siden adm. direktør i Sadolin & Albæk, indtil dette selskab fusionerede med Colliers – netop ud fra betragtningen om, at der ville blive brug for at være en del af noget større. Man så det ikke som noget akut, men som et strategisk problem, man var nødt til at forholde sig til inden alt for længe, oplyser Peter Winther. Ifølge en kilde i Colliers har det canadisk funderede moderselskab meget hands on i den daglige drift. På den måde er det ikke nogen gratis fornøjelse at komme ind i større global sammenhæng.

Også Mikkel Søby, indehaver af Home Erhverv i Nordsjælland, har noteret sig udviklingen. ”Vi ser ikke tendens til, at det pibler frem med selvstændige erhvervsejendomsmæglere på 25 år. De få, der er tilbage (som arbejder alene, red.) er nok alle over 60 år. Der er ingen tvivl om, at markedet har ændret sig, og at kunderne i dag forventer noget mere. Det er ikke nok, at man bare er en dygtig mægler. I dag er der f.eks. også store forventninger til analysedelen,” siger Mikkel Søby, der også påpeger, at det i dag er nemt for folk selv at lægge ejendomme til salg på nettet. Sådan en gør det selv-løsning er naturligvis ikke relevant ved store handler, men den kan gøre mægleren overflødig, når en mindre ejendom på hovedgaden skal sættes til salg.

Home Erhverv er et af de selskaber, hvor udviklingen er mest tydelig i år: Pr. 1. september skifter det navn til Engel & Völkers. Den store tyske mæglerkæde insisterede angiveligt på at få sit navn på den danske forretning, selv om den ikke har købt ejerskab i den, men kun har indgået en licensaftale.

Nordicals rejse fortsætter
Også i en anden kæde, der er udsprunget af boligmæglerkæderne, er der sket store forandringer. Nybolig solgte for halvandet år siden sin erhvervsmæglerkæde til Erik Andresen, Claus Hommelhoff og Lars-Erik Larsen, der omdøbte den til det noget mere internationalt klingende Nordicals. Samtidig blev der etableret en ny afdeling til at betjene udenlandske kunder. Det var ikke ændringer, der var populære hos alle franschisetagere. Men ifølge Erik Andresen, der også er adm. direktør, fortsætter man den udvikling, man har påbegyndt.

”Vi fokuserer på et tættere samarbejde med vores internationale partner, Savills, som vi gennemfører en del transaktioner i samarbejde med. Nu har coronaen spændt ben for en del tiltag i år, men vores rejse fortsætter, og den skal intensiveres – ikke mindst i et tæt samarbejde med Nordicals største forretninger,” siger Erik Andresen.

Sten Thorup Kristensen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank