Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Falck finansielt presset – tvivl om lånevilkår

Josephine Daniel

søndag 10. april 2016 kl. 16:07

Redningskoncernen Falck kan efter et overraskende svagt regnskab for 2015 med en omsætning på 15,2 mia. kr. være på vej mod store finansielle og indtjeningsmæssige problemer, som meget vel kan bremse de seneste mange års opkøb, og senere udfordre de covenants (lånevilkår), som Falck skal leve op til over for bankerne for at undgå risiko for en opsigelse af det 6 mia. kroner store banklån.

Økonomisk Ugebrevs analyse af de seneste års regnskabsresultater tegner billedet af en koncern, som fremover bliver endnu hårdere presset på indtjeningen – på grund af lave oliepriser, som har ramt divisionen Falck Safety Services. I år vil der tillige komme pres på indtjeningen i den danske del af ambulancedivisionen. Falck mistede nemlig ved de seneste udbud ambulancekørsel i Region Syd til hollandske Bios, og bød med et lavere prisniveau i region Hovedstaden og Sjælland, hvor de nye kontrakter starter i år.

Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet, at Falck fremover får cirka 100 mio. kr. mindre i betaling fra de to regioner for at udføre stort set samme opgaver. Det kan sættes over for koncernens samlede resultat i 2014 på 218 mio. kr. efter skat. Økonomisk Ugebrev er i besiddelse af et internt Falck-mødereferat, hvor det blandt andet oplyses, at ambulanceområdet også er presset i Sverige og England. Også inden for vejassistance til biler er der et voldsomt prispres, da forsikringsselskaberne som engrosindkøbere har presset Falcks priser, samtidig med at der i mindre grad købes individuel assistancehjælp. For nylig meddelte Falck, at koncernen kom ud af 2015 med et EBITDA-driftsresultat 168 mio. kr. lavere end året før, samtidig, at der skete med nedskrivninger på 750 mio. kr. primært i Falck Safety Services. Med den lavere indtjening, som antageligt bliver endnu lavere i år, bliver hele Falcks vækststrategi sat under pres. For det første kan de såkaldte covenants komme under pres, altså de finansielle vilkår Falck skal leve op til over for bankerne. Falck har banklån for over 6 mia. kroner, der er underlagt særlige lånevilkår, som Falck dog ikke ønsker at oplyse konkret om. Selskabet oplyser i en mail, at de stadig overholder dem.

Et typisk lånevilkår er en mindsteværdi for EBITDA i forhold til nettorenter, typisk omkring værdien 3,5. I 2015 var EBITDA omkring 1,3 mia. kroner, altså ca. 200 mio. kroner lavere end året før. Nettorenteudgifterne i 2015 var på ca. 300 mio. kroner. Med en ratio på 4,5 giver det lidt luft op til den maksimale grænse. At Falck ønsker luft til uforudsete udviklinger vil være naturligt på grund af et fortsat indtjeningspres.

Det er dog bemærkelsesværdigt, at Falck allerede i 2014 nedbragte den samlede rentebærende gæld med ca. en halv mia. kroner. Det kunne imidlertid kun lade sig gøre, fordi Falck hentede 1 mia. kroner ekstra i likviditet ved at sælge aktier til blandt andet TryghedsGruppen. Ifølge 2014-regnskabets pengestrømsopgørelse (side 47) købte Falck forrige år nye virksomheder for ca. 700 mio. kroner, men samtidig blev bankgælden øget. Hvis indtjeningen i de kommende år som ventet kommer under yderligere pres, samtidig med at bankgælden måske skal reduceres, har Falck slet ikke råd til samme opkøbstempo. Skal bankgælden ikke øges de kommende år, vil der skønsmæssigt kun være råd til opkøb for højst et par hundrede mio. kroner, hvorved den langsigtede vækststrategi kan komme under pres. Falck har fået forelagt hele artiklen, men har ikke ønsket at kommentere den.

Læs hele udgivelsen her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank