Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Lovforslag, bekendtgørelser og rapporter

Sten Thorup Kristensen

fredag 16. februar 2018 kl. 13:59

Slut med aktindsigt i Vækstfonden

Fonden overgår efter et lovforslag til at være en selvstændig offentlig virksomhed (SOV), og det får betydning for dens forhold til offentlighedsloven, bekræfter erhvervsministeren i et svar til SF’s Lisbeth Bech Poulsen. ”Lovforslaget medfører dermed, at Vækstfonden som udgangspunkt stadig generelt er omfattet af lov om offentlighed i forvaltningen, mens Vækstfondens forretningsmæssige aktiviteter fremadrettet generelt ikke er omfattet af loven frem for, som i dag, at oplysninger kan undtages fra retten til aktindsigt efter en konkret vurdering. Denne model svarer til den model, der er anvendt i forhold til lov om EKF Danmarks Eksportkredit. De oplysninger, som i dag er undtaget fra retten til aktindsigt efter reglerne om undtagelse af private forhold og drifts- eller forretningsforhold m.v. i lov om offentlighed i forvaltningen efter en konkret vurdering, vil dermed fremadrettet generelt være undtaget for adgangen til aktindsigt,” skriver ministeren, som dog anfører, at en stor del af fondens aktiviteter også i dag i praksis ikke vil kunne udleveres ved ansøgning om aktindsigt.”

Basel-forslag vil gå hårdt ud over Danmark

Den af erhvervsministeren nedsatte ekspertgruppe har afleveret sin rapport om Basel-komiteens anbefalinger, og det er dystre toner, der bliver slået an. ”Basel-ekspertgruppen vurderer i rapporten bl.a., at de største danske institutters kapitalkrav vil stige i størrelsesordenen 78 mia. kr. svarende til en stigning på 34 pct., hvis anbefalingerne fra Basel-komitéen implementeres i EU uden yderligere tilpasninger. Ekspertgruppens beregninger viser, at realkreditlån, både til husholdninger og virksomheder, samt erhvervsudlån vil blive ramt hårdt. Herudover vil markedsrisiko også opleve relativt store stigninger i kapitalkravene. Ekspertgruppens beregninger viser videre, at det såkaldte gulvkrav er den væsentligste årsag til kapitalkravsstigningerne,” hedder det i en pressemeddelelse. Konklusionen i Ekspertgruppens rapport er tidligere blevet afvist af toneangivende bankanalytikere som et subjektivt partsindlæg. Hovedparten af Ekspertgruppen består af medlemmer fra den finansielle sektor.

Nyt team skal spille cyber-banditter i den finansielle sektor

Nationalbanken oplyser: ”Nationalbanken vil øge cyberrobustheden i særligt den mest kritiske del af den finansielle infrastruktur i Danmark. Derfor er Nationalbanken og den finansielle sektor blevet enige om at etablere et dansk red team-testprogram. (…) En red team-test er en live test, hvor eksterne konsulenter efter aftale forsøger at komme ind i udvalgte systemer ved at bruge de teknikker, som organiserede it-kriminelle og avancerede hackergrupper anvender. Testen skal vise, om der findes kritiske funktioner i den finansielle sektors it-systemer, som kan have en negativ indvirkning på den finansielle stabilitet. Etableringen af programmet betyder også, at Nationalbanken opruster på cyberområdet og afsætter yderligere ressourcer til at øge cyberrobustheden via etableringen af et testteam, der skal understøtte gennemførelsen af programmet. Dertil kommer de ressourcer, som sektoren afsætter til at gennemføre testene.”

EU-kommissionen opjusterer vækstforventninger

Kommissionen har offentliggjort sin prognose for den økonomiske udvikling frem til og med 2019: “According to the Commission’s forecasts, Growth rates for the euro area and the EU beat expectations last year as the transition from economic recovery to expansion continues. The euro area and EU economies are both estimated to have grown by 2.4% in 2017, the fastest pace in a decade. This robust performance is set to continue in 2018 and 2019 with growth of 2.3% and 2.0% respectively in both the euro area and EU. The 2.4% GDP growth now estimated for 2017 is above November’s Autumn Economic Forecast projections of 2.2% for the euro area and 2.3% for the EU.”

Fintech-initiativer i kuvøse

Finanstilsynet slog tirsdag dørene op for ansøgninger til FT Lab, som er tilsynets regulatoriske sandkasse for fintech-initiativer,” meddeles det. ”Ideen bag FT Lab er at gøre det muligt for finansielle iværksættere at få lov til at teste deres produkt eller service på rigtige kunder. (…) Da der er tale om et nyt initiativ, vil adgangen til FT Lab i første omgang været begrænset til maksimalt fem virksomheder. På bagrund af de erfaringer, der gøres med de første virksomheder, vil FT Lab åbne for ansøgninger igen på et senere tidspunkt. Ansøgningsperioden løber frem til den 23. marts 2018.”

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank