Nye Corporate Finance-rådgivere står foran boom

Tema om Corporate Finance-rådgivere: Midt i coronakrisen er der ved at komme gang i den danske vækstbørs, First North, med seks nye noteringer. Og det er kun starten på en ny æra for børsnoteringer af mindre vækstselskaber i Danmark, efter årtiers tilløb. John Norden fra Norden CEF vurderer, at der kommer over tyve First North-noteringer til efteråret.

Den danske del af Nasdaq har i årtier været en meget lille lillebror til den svenske del, når det gælder notering af mindre vækstselskaber på First North-markedet. Der har aldrig været stor dansk politisk opbakning til at fremme formidlingen af risikovillig kapital til vækstlaget i dansk erhvervsliv via børsnoteringer.

Men nu ser markedskræfterne langt om længe ud til at klare ærterne: Herhjemme har der i år været seks noteringer, mod 11 i Sverige. Men de seneste måneder har de danske First North-noteringer faktisk overhalet Stockholm i antal. Coronakrisen ser ud til at lægge en dæmper på det svenske marked, mens danske privatinvestorer har vist overraskende stor interesse for de nye noteringer.

SKÆRPET KONKURRENCE
Til efteråret er der skønsmæssigt over 20 danske nynoteringer på vej, vurderer managing partner John Norden fra Norden CEF, der er certified advisor på flere af de seneste noteringer, bl.a. Monseno og FOM Technologies.

Konkurrencen mellem de nye corporate finance-rådgivere er de seneste år blevet skærpet med flere nye rådgivere, bl.a. Norden CEF og Tofte & Company, der i februar overtog Waturu fra de svenske rådgivere Västra Hämnen Corporate Finance. Tofte & Company skal stå for to planlagte noteringer fra sideaktiviteter i Waturu, der endnu ikke har produktion i hovedforretningen, som beskrevet i de seneste udgaver af Økonomisk Ugebrev. Rådgiveren blev kritiseret for hos Astralis at have rådgivet om ikke at sikre en lockup på aktier, som kort tid før emissionen blev solgt til rabatpris, hvilket gav selskabet en rigtig dårlig start på børsen.

Læs også:  Stoxx 600: Europæiske aktier i kortsigtet salgssignal

I det hele taget har der været mange udskiftninger af certified advisors blandt selskaberne de seneste år. F.eks. har Norden CEF overtaget GreenMobility fra kapital Partner. Udviklingen afspejler bl.a. skærpet konkurrence mellem rådgiverne, der underbyder hinanden for at komme ind på markedet, men det handler også om kvalitet af ydelser og kulturelt match.

Og konkurrencen står til at blive skærpet yderligere, da de store danske banker endnu ikke er aktive, og svenskerne lurer også på mulighederne på det danske marked. Eksempelvis er Nordea certified advisor for to selskaber i Helsinki, og Danske Bank er aktiv på First North i Stockholm og Helsinki.

Ifølge John Norden er der for alvor kommet gang i de danske First North-noteringer af flere grunde: For det første kan andre SMV-virksomheder nu se, at det godt kan lade sig gøre af gennemføre en succesfuld dansk notering. For det andet er der ekstremt meget fri investeringskapital hos danske privatinvestorer, der også er relativt risikovillige. Danskerne har mange frie midler, og de er tilbageholdende med at investere i traditionelle børsnoterede aktier og obligationer. De søger efter alternativer.

Læs også:  Ugens vigtigste internationale økonomiske nøgletal

For det tredje ser flere og flere virksomheder en børsnotering som en måde at bevare selvstændighed på. ”Med en børsnotering kan de bevare kontrollen uden stor indblanding fra professionelle investorer, og de får ressourcerne til at professionalisere organisationen og fortsætte deres vækstrejse. Det er en meget positiv udvikling for underskoven i dansk erhvervsliv,” siger John Norden.

BESKEDENT AKTIEUDBUD
Økonomisk Ugebrev har konstateret, at flere af First North-selskaberne og deres rådgivere har spekuleret i at reducere det reelle udbud af nye aktier i den endelige tegning, med henblik på at skabe kunstig stor efterspørgsel ved selve tegningen. Det har i flere tilfælde betydet, at nye aktier er steget med raketfart lige efter noteringen. Eksisterende aktionærer uden lockup har så kunnet hente en kæmpe gevinst. Et meget lavt udbud i selve emissionen skal man altså som privat aktionær passe meget på. Bl.a. tyder meget på, at børsværdien af nynoterede Penneo på aktuelt 769 mio. kr. er baseret på urealistiske forventninger til den fremtidige udvikling.

Aktuelt er de mest benyttede rådgivere Norden CEF (fem selskaber), E&Y (fire), Baker Tilliy (fire), og Tofte & Company (fire). Andre aktive rådgivere på det danske marked er Grant Thornton, Kapital Partner, Clearwater, CDI Global og Vestra Hamnen. Endelig er der outsideren Keswick Global AG, der typisk rådgiver udenlandske selskaber, som efterspørger et billigt noteringssted.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her