Finans

Amerikanske venturefonde går efter danske startups

Peder Bjerge

fredag 24. september 2021 kl. 7:00

Status på venturemarkedet: De seneste år har det danske venturemarked set stadigt flere amerikanske og andre udenlandske venturefonde deltage i de store finansieringsrunder. Særligt amerikanske venturefonde er på jagt efter investeringsmuligheder uden for hjemmemarkedet, ikke mindst fordi de kan og vil betale højere priser end danske fonde, vurderer dansk ventureekspert. Vil de nye ekstra fire mia. kr. fra staten gøre en forskel: Kun hvis Vækstfonden kan matche de amerikanske fondes betydeligt højere indkøbspriser.

Da danske Byfounders i august var med til at investere 95 mio. kr. i den danske start-up Uizard Technologies, var det sammen med tre amerikanske investorer. Alle fire venturefonde så et stort potentiale i den danske virksomhed, der anvender kunstig intelligens til at gøre det muligt for lægfolk at anvende forskellige designteknologier.

”Du kan tegne noget på et stykke hvidt papir, tage et billede af det med din mobiltelefon, hvor så systemet konverterer det, du har lavet i hånden til et stykke design, du kan arbejde videre med,” siger Tommy Andersen, partner i Byfounders.
At kunstig intelligens er et vækstområde, der tiltrækker mange ventureinvestorer, er ikke overraskende. Til gengæld er Uizard Technologies også et eksempel på en tendens, der har taget fart den seneste tid – nemlig at amerikanske investorer i stigende grad går efter danske og andre europæiske start-ups.

Vækstfondens indsamlede oplysninger over venturemarkedet viser, at de amerikanske venturefonde er stærkt repræsenterede på det danske marked. Mens de danske venturefonde og andre investorer ikke overraskende dominerer på deres hjemmemarked i årets investeringsrunder til og med august, markerer amerikanske venturefonde sig også stærkt.

Mens der 42 gange har været danske investorer involveret i transaktioner, følger amerikanerne tæt efter med 38 gange. Nummer tre er engelske venturefonde efterfulgt af svenske og franske, der tilsammen kun lige kommer i nærheden af antallet af amerikanske investeringer.

”Der er rigtigt mange amerikanske og andre udenlandske investorer aktive på det danske marked, specielt i de lidt senere finansieringsrunder. Altså dem der begynder ved 15-20 mio. USD (godt 95-125 mio. kr., red.). Der findes endnu ikke ret mange danske fonde, der alene kan løfte de tunge runder,” siger Tommy Andersen.

I dag møder han derfor mange udenlandske venturefonde i det danske startupmiljø, som ønsker at købe sig ind i de mest attraktive selskaber.
”Selvfølgelig kan man have en holdning til, om det er godt eller dårligt, at de udenlandske fonde får ejerandele i danske start-ups. Men hvis ikke pengene er til rådighed i de danske fonde, skal vi finde dem et andet sted. Pengene skal jo komme et sted fra,” siger Tommy Andersen.

Han peger på, at lige nu er det danske marked inde i en fase, hvor både investeringsrunderne og de danske venturefonde bliver større og større. Dog er der stadig et stykke vej til, at de danske fonde kan levere de beløb, der kræves for, at danske vækstvirksomheder for alvor kan vokse sig store.
Samtidig kommer mange af de amerikanske investorer med et netværk, som kan være med til at styrke de danske virksomheder på det amerikanske marked. Skal Tommy Andersen give sit bud på, hvorfor de amerikanske selskaber finder det danske og andre europæiske markeder særligt interessante, handler det om prisniveauet på de ikke-amerikanske start-ups.

”Værdisætningen af sammenlignelige amerikanske selskaber er væsentlig højere. Så er du en amerikansk venturefond, der vil have det bedst mulige afkast af dine penge, kan du rent faktisk købe billigere ind i Danmark og resten af Europa end du kan derhjemme,” siger Tommy Andersen.
Konkurrencen om de bedste start-ups har drevet priserne i vejret på det amerikanske marked. Så ifølge den danske venturemand er der en klar tendens i retning af at en stigende andel af amerikanske venturepenge flytter til Europa.
”Ud over det har COVID-19 også betydet, at mange US investorer har fået øjnene op for, at der er mange interessante teknologi-hubs udenfor Silicon Valley og at man derfor er nødt til at sprede sit geografiske fokus. Fondene kan ikke forvente, at selskaberne uden videre kommer til dem, tværtimod er de nødt til selv at være til stede på markederne uden for USA,” siger Tommy Andersen.

Ud over det har pandemien også fået investorerne til at acceptere, at de ikke behøver at være fysisk til stede for at kunne investere i de europæiske selskaber, men kan investere på baggrund af online-møder og digital kontakt.

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Heimstaden residential real estate company – Are you our new Head of Valuation?
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
Analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
To Controllere til Nature Energy
Ambitiøs medarbejder til Vejdirektoratets budgetenhed
Dansk Energi søger økonom til at arbejde med den grønne omstilling
Head of Group Finance til DLF Seeds A/S
Økonom til tilsynet med SIFI-banker
Finanstilsynet søger Økonom til Økonomisk Sekretariat I Finanstilsynet
Bygningsstyrelsen søger økonom med IT-flair og interesse for at arbejde med økonomistyring i en kompleks økonomistruktur
Vi søger yderligere en produktionsmedarbejder til hovedkontoret i Ringkjøbing Landbobank
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsyn med banker
Vil du være med til at styrke forbrugerbeskyttelsen?
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Controller til økonomistyring og administration af grønne puljer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Fjernvarmens analysecenter, Grøn Energi, søger to konsulenter til analyser af grøn omstilling
Konsulenter og Managers til EY’s Financial Accounting Advisory Services-afdeling
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Herning
Økonom til regulering til fordel for den grønne omstilling
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nordjyske Bank søger en erfaren privatrådgiver til Sæby
Forsyningstilsynet søger stærke økonomer til udviklingen af ny økonomisk regulering af energivirksomheder

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]