Minister arbejder på redningsplan efter nyt forsikringskollaps

(ARKIV) Rasmus Jarlov fotograferet den 27. juni 2018. Danske Banks hvidvasksag kan skade hele den danske finanssektor, lyder det fra erhvervsminister Rasmus Jarlov (K). Det skriver Ritzau, fredag den 7. september 2018.. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Økonomisk Ugebrev erfarer, at der i kulissen arbejdes på højtryk i Garantifonden for Skadesforsikring, Forsikring & Pension samt Erhvervsministeriet for at komme kunderne i det krakkede Qudos Insurance til undsætning. Samtidig presses ministeren nu politisk til at give mandat til at jagte de ansvarlige bagmænd bag konkursen.

I al stilhed arbejder erhvervsminister Rasmus Jarlov nu på at komme trængte husejere til undsætning efter det tredje kollaps i den danske forsikringsbranche på få år.

Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger handler det igen om, at Garantifonden for Skadesforsikring skal betale et stort millionbeløb, så de berørte husejere kan få erstatning og muligheden for at købe en ny ejerskifteforsikring i et andet dansk selskab. Derfor er både brancheforeningen Forsikring & Pension og garantifonden centrale i ministerens forsøg på at redde de tusindvis af husejere, der i dag står tilbage med en værdiløs ejerskifteforsikring og manglende dækning på skader.

REDUCERET FORSIKRINGSPRÆMIE

Erhvervsordfører May-Britt Kattrup fra Liberal Alliance er en del af forhandlingerne: ”Erhvervsministeriet er i gang med at afklare, hvordan vi kan sikre kunderne i det konkursramte forsikringsselskab Qudos en fornuftig dækning. Konkret er Erhvervsministeriet ved at afklare, om kunder med både ejerskifte- og byggeskadeforsikringer i Qudos kan få refunderet deres forsikringspræmie fra Garantifonden for Skadesforsikringsselskaber forholdsmæssigt – ligesom det er tilfældet for andre forsikringsprodukter,” lyder det fra erhvervsordføreren.

Ugebrevet erfarer samtidig, at Erhvervsministeriet har taget kontakt til brancheorganisationen Forsikring & Pension for at høre, om der er et eller flere private forsikringsselskaber, der vil være villig til at udbyde erstatningsprodukter for ejerskifte- og byggeskadeforsikringer, som vi så det efter Gable Insurances konkurs.

På den måde vil de forsikringstagere, der ønsker det, have mulighed for at genforsikre sig efter Qudos’ konkurs. Hverken erhvervsminister Rasmus Jarlov eller garantifonden har dog aktuelt ønsket at kommentere oplysningerne.

Qudos Insurance var i december det tredje danske forsikringsselskab, der vendte bugen i vejret. Først gik Husejernes Forsikring ned i efteråret 2016, og mindre end to år senere kom turen til Alpha Insurance. Det vurderes i branchen, at den seneste konkurs i Qudos Insurance vil være af omtrent samme størrelsesorden som Husejernes Forsikring, hvad angår ejerskifteforsikringer. Husejernes Forsikring kommer til at koste garantifonden et beløb mellem en halv og en hel mia. kroner, og regningen er allerede nu ved at blive at blive opkrævet hos de danske forsikringstagere.

Men de to konkurser adskiller sig på et væsentligt punkt. I Husejernes Forsikring er de ansvarlige bagmænd blevet stillet til ansvar og er nu stævnet af garantifonden. Det var en klar betingelse fra de politiske partier bag første redningspakke. Garantifonden har dog forklaret her i Ugebrevet, at de ikke har mandat til at forfølge bagmændene bag de andre konkurser, og det selv om Økonomisk Ugebrev i de seneste uger i flere artikler har beskrevet masser af uregelmæssigheder op til konkurserne i Qudos Insurance og Alpha Insurance.

KUN ÉN STILLET TIL ANSVAR

Blandt andet er det fremgået, at alle tre konkurser har flere af de samme bagmænd som ejere, i bestyrelserne og ledelserne (ØU Finans 5, 2019) Det er dog indtil videre kun Jens Erik Christensen fra Husejernes Forsikring, der er blevet stillet til ansvar. Han er i dag stævnet af garantifonden og har fået frataget sin Fit & Proper-licens af Finanstilsynet, hvilket også blev afsløret her i Økonomisk Ugebrev. Det vil sige, at han ikke må eje eller drive et finansielt selskab i dag. Han var også medejer og bestyrelsesmedlem i Alpha Insurance.

Men en række andre bagmænd, der også har haft en finger med i flere af konkurserne, er gået helt fri. Deres forretningsmodel har været at vokse ekstremt hurtigt ved at underbyde det meste af det europæiske forsikringsmarked, uden at have nogle rimelige former for kapital i ryggen. Det gælder blandt andet Leif Corinth-Hansen og Bo Lundqvist, men også adm. direktør og ejer Tonny Anker-Svendsen fra Gefion Insurance følger denne model. Tonny Anker-Svendsen var også medejer af Alpha Insurance, indtil det gik ned. Nu har han samlet de udenlandske stumper op efter både Alpha og Qudos Insurance – og fortsætter den vanvittige vækst, som i sidste ende kan koste garantifonden endnu flere midler.

Ingen af de nævnte er indtil videre blevet stillet til ansvar af hverken Finanstilsynet eller garantifonden, som beskrevet i sidste uges udgave af Ugebrevet . Her fremgik det, at myndighederne på nuværende tidspunkt har opgivet at placere et ansvar. Finanstilsynet reagerede for langsommeligt, selv om tilsynets direktør Jesper Berg rent faktisk havde spottet de usikre forsikringsselskaber allerede efter konkurserne i Husejernes Forsikring.

Garantifonden for Skadesforsikring kan ifølge loven ikke gøre det, uden at politikerne på Christiansborg ønsker det.

ANSVARET BØR PLACERES

Men det mandat vil garantifonden dog hellere end gerne have fra politikerne. De ansvarlige bag Husejernes Forsikring er som nævnt i dag stillet til ansvar. Det skete dog som en undtagelse, da forligspartierne bag første redningspakke også åbnede garantifondens midler til en advokatundersøgelse, der blev udført af Kromann Reumert. En særdeles krads kritik blev fremført, og Brian Mikkelsen udtalte, at ”vi har en moralsk forpligtelse til at undersøge muligheden for at skaffe nogle penge hjem” til garantifonden.

Det har dog ikke været muligt at høre erhvervsministeren, om det indgår i hans nye redningspakke. Han havde ikke tid til at svare på Ugebrevets spørgsmål i denne uge, men lover via sin presseafdeling, at han vil tale i kommende uge. Men vil ministeren samle flertal bag sig til redningspakken, ser det ud til, at han ikke kommer uden om at følge rådet fra forgængeren Brian Mikkelsen, og give garantifonden sit mandat.

”I Dansk Folkeparti vil vi anbefale et sådant mandat. Vi er af den klare opfattelse, at konkursen bør undersøges, og at et ansvar skal placeres. Det er kun rimeligt, når Garantifonden ser ud til at ende med store udgifter, administrative udgifter og regninger som i den sidste ende ender hos alle de danske ejere af ejendomme,” lyder det fra erhvervsordfører Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti. I selve regeringen er der også opbakning til, at bagmændene bag de mange konkurser stilles til ansvar. ”Det er naturligt, at der efter enhver konkurs gør sig an-

svar gældende. Her er det vigtigt, at myndighederne tager de retlige skridt og får dømt sagen, herunder det eventuelle straffeansvar, som gør sig gældende i den pågældende sag,” siger erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen fra Venstre.

Hans Kristian Skibby sender samtidig et signal til Finanstilsynet, der trods flere klare advarsler aldrig fik reageret i forhold til ejere, bestyrelser og ledelserne i de konkursramte selskaber – inden det gik galt.

”Jeg vil anbefale, at erhvervsministeren får Finanstilsynet til at udarbejde en redegørelse til brug i de politiske forhandlinger. Men sigtet er klart fra Dansk Folkeparti, at Fit & Proper ligeledes bør finde anvendelse i de nye konkurser, og at vi skal have ledelsesansvaret retligt placeret,” slutter Hans Kristian Skibby.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her