Log ind
Log ind
Finans

Venturefonde går nu massivt efter klima-startups

Peder Bjerge

onsdag 12. januar 2022 kl. 11:30

I de kommende år vil venturefonde i stigende grad gå efter startups med forretningsmodeller bygget på at gøre en positiv forskel i forhold til klima og bæredygtighed, viser ny analyse. Danske startups bekræfter tendensen. Fagredaktør Peder Bjerge går bag om tendensen.

En bølge af villig venturekapital er parat til at blive indskudt i startups, der arbejder med bæredygtighed eller klima. Inden for de seneste år har investorerne ændret kurs, lyder det fra den israelske iværksætter Ziv Gottesfeld i telefonen fra Tel Aviv. På relativt få år er interessen for den type investeringer gået fra manglende til massiv.

”Landskabet ændrer sig, fordi verden ændrer sig. Interessen for cleantech-startups er vokset,” siger direktøren for den danske cleantech-startup HP Now, der for et lille år siden fik 37,5 mio. kr. af en tysk og en engelsk venturefond.

Investerer milliarder
HP Now arbejder med bæredygtig produktion af brintoverilte, der anvendes i enorme mængder i forskellige industrier. De produceres centralt på ca. 60 store fabriksanlæg verden over. I dag koster produktion og transport af dette kemikalie massivt i udledning af drivhusgasser, lyder det fra Ziv Gottesfeld.

”I stedet har vi udviklet en teknologi, der vender op og ned på den traditionelle værdikæde – ved at kunne producere brintoverilte on-demand, hvor den skal bruges. Groft sagt kan vi levere brinteoverilte klimaneutralt,” siger han. Den sidste kapitaltilførsel skal bruges til at efterkomme den stigende efterspørgsel

”I dag er markedet for brinteoverilte 15-20 mia. euro, så vores vækstpotentiale er tæt på uendeligt, fordi vi er de første, som lancerer en kommercielt rentabel model for brinteoverilte-produktion,” fortsætter Ziv Gottesfeld.

Virksomheden HP Nows historie flugter med en ny analyse fra amerikanske Boston Consulting Group (BCG). Her peger analytikerne på, at der er en række faktorer, der får investorerne til at sende deres penge hen mod virksomheder som f.eks. HP Now.

De fremhæver, at en række nye miljøteknologier allerede nu er på vej til at overflødiggøre de bestående. I dag er produktion af energi med solceller og vindmøller f.eks. billigere end naturgas. Selv uden tilskud fra offentlige støtteordninger. Det samme gælder f.eks. lithiumbatterier, hvor man har set prisen pr. kilowatttime (kWh) falde til næsten en tiendedel i forhold til for ti år siden.

Ifølge analysen har venturefonde globalt i løbet af de seneste ti år investeret op mod 570 mia. kr. i cleantech-startups, viser BCG-analysen. Og udviklingen tager fart. Prognosen er, at alene i 2021 vil de samlede cleantech-investeringer ramme i omegnen af 198 mia. kr. Samtidig er investeringerne i de enkelte virksomheder gennemsnitligt vokset til det dobbelte, hvis man sammenligner andet kvartal i 2021 med samme kvartal i 2020.

Sådan var det langt fra, da HP Now i 2015-2016 forsøgte at hente risikovillig kapital til virksomheden.

”Den traditionelle venturetilgang til cleantech var dengang stadig arret fra den første tidlige hype omkring cleantech. De få venturefonde, som kunne være interesserede, var meget konservative, og de vilkår, vi kunne få, kunne potentielt slå os ihjel, inden vi kom i gang,” siger Ziv Gottesfeld. Dog lykkedes det at få et corporate ventureselskab til at investere i HP Now. Mange af den type investorer kompenserede dengang for fraværet af de traditionelle fritstående venturefonde, siger ham.

I dag minder situationen mere om investorklimaet omkring 2008, hvor cleantech var det nye sort (eller grøn, om man vil). Også dengang var det meget nemt at rejse penge, inden stemningen skiftede igen, da forretningsmodellerne viste sig ikke at kunne holde til forventningerne. ”Stemningen skiftede først igen til det mere positive i 2019,” siger Ziv Gottesfeld.

En klar interesse
Samme fortælling finder man også, hvis taler med Mads Emil Dalsgaard, CEO og stifter af den danske startup Klimate, der september i 2021 fik 5,4 mio. kr. Virksomheden er bygget op omkring at tilbyde porteføljer af CO2-reduktioner til virksomheder, som gerne vil være CO2-neutrale. Også han har mærket en klar interesse for hans virksomhed blandt investorerne.

”Nu er vi kun en enkelt case, som det er svært at generalisere ud fra. Men vi mener at kunne mærke en forandring i markedet. Vi bliver også kontaktet af forholdsvist mange investorer, der gerne vil høre, hvad vi laver,” siger Mads Emil Dalsgaard.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Nyt job
Den Danske Klimaskovfond søger specialist i klima- og miljøøkonomi
Nyt job
Movia søger økonom med flair for kontrakter og projektledelse
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Afdelingschef til Finans og Regnskab i Lyngby-Taarbæk Kommune
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Spar Nord søger Kreditanalysekonsulent med stærk erfaring inden for erhvervsområdet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]