Næsten hvert tredje af de mindre og mellemstore børsnoterede selskaber har en CSR-rapportering, som står til en klar dumpekarakter. Rapporteringen i disse selskaber giver ikke noget klart billede af virksomhedens CSR-aktiviteter, hvis der overhovedet er nogen. Til gengæld er der bred fremgang i CSR rapporteringen blandt den ”øverste” del af de 100 største børsnoterede selskaber.

Konklusionen svarer ganske godt til konklusionen i de seneste to års tilsvarende CSR-Rating i Økonomisk Ugebrev Ledelse. Altså stilstand i en stor dumpegruppe, og fremgang i en stor gruppe selskaber, som arbejder på at forbedre deres CSR. Vi bringer her uddrag fra årets rating, der blev offentliggjort fredag.

Økonomisk Ugebrevs årlige CSR-Rating er baseret på en gennemgang af CSR-rapporterne for de 100 største børsnoterede selskaber. Godt en tredjedel af selskaberne får altså en dumpekarakter ved kun at score mellem nul og tre point ud af tyve mulige.

Overraskende kommer nynoterede Scandinavian Tobacco Group ind på en 71. plads med kun tre point. Økonomisk Ugebrev Ledelse vil i den kommende udgave grave dybere i tobakskoncernens CSR-rapportering, da det umiddelbart virker besynderligt, at selskabet ikke har mere fokus på dette område.

26 selskaber af de 100 største scorer 15 point eller derover, og det er lidt flere end sidste år. Halvdelen af selskaberne i denne topgruppe har noteret fremgang på mindst ét point siden sidste års rating. En håndfuld selskaber har også taget et kvantespring frem, blandt andet bilfirmaet Andersen & Martini, som med plus 14 point er flyttet fra en placering som nummer 58 sidste år til nummer 18 i år. I næste udgave vil vi også gå tættere på de nye højdespringere, som blandt andre også omfatter Jyske Bank, Royal Unibrew, Vestas, H+H International, Columbus og Zealand Pharma. Ganske mange selskaber i sidste års mellemgruppe har præsteret pæn fremgang, mens en stor bundgruppe blandt de 100 undersøgte selskaber ikke har flyttet sig nævneværdigt.

Overordnet har der været fremgang på flere må-lepunkter: Hvor 60 procent af selskaberne sidste år ikke havde udpeget de vigtigste stakeholders, er andelen i år faldet til 52 procent. Mens 53 procent af selskabernes CSR-rapporter sidste år blev kategoriseret som ”en meget tynd rapport, som bar præg af, at rapporteringen var et lovkrav”, er kun 41 procent af selskaberne i denne kategori i år. Andelen af selskaberne, som har en ”omfattende rapportering” er siden sidste år steget fra 21 procent til 29 procent. Endelig er andelen af CSR-rapporter, der hverken indeholder referencer til eller overholder GRI’s kodeks eller UN Global Compact, dykket fra 52 procent til 43 procent.

I toppen af CSR-ratingen ligger fortrinsvis store C20-selskaber, blandt andet A.P. Møller-Mærsk, DSV, ISS, Højgaard og Egetæpper, som var højdespringeren i sidste års CSR-rating. Blandt de ringeste CSR-performere er overraskende også større selskaber som Schouw, NNIT, Ringkø-bing Landbobank, Matas, Sydbank, Simcorp og William Demant.

Læs hele udgivelsen her