Copenhagen Infrastructure Partners mærker nu også nogle af de voldsomme problemer, der har givet milliardnedskrivninger i Ørsted. Flere af CIP’s fonde til pensionskunder havde allerede sidste år underskud og negativt afkast, viser de netop fremlagte årsrapporter, som fagredaktør Carsten Vitoft har set nærmere på.
Ikke kun Ørsted er kommet i vanskeligheder med en række vindmølleprojekter. Også Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har fået en hel del vanskeligere ved at levere de høje afkast på vindmølleprojekter, som de har lovet pensionskasserne.
Regnskaberne for 2022 viser, at problemerne allerede startede sidste år. Det er i hvert fald billedet, hvis man ser på CIP’s fem flagskibsfonde, der hver især indeholder danske pensionskroner for omkring 10 mia. kr.
Den hårdest ramte CIP-fond hedder Copenhagen Infrastructure III K/S. Her blev et overskud på 260 mio. kr. i 2021 vekslet til et underskud på 230 mio. kr. i 2022.
Med andre ord barberede stigende inflation og renter en halv mia. kr. af overskuddet i bare denne ene fond, der er ejet af bygningsarbejdere i PensionDanmark, jurister, økonomer og ingeniører i P+ samt Lægernes Pensionskasse.
Nedskrivninger på vej
Egenkapitalforretningen i de to regnskabsår er gået fra 7 pct. til et stort minus på 9 pct. I en kommentar til udviklingen medgiver partner i CIP Mogens Thorninger, at fondene er negativt påvirket af inflation og renter.
”Resultaterne i årsrapporten skal ses over en længere periode, da CIP’s fonde er langsigtede investeringer. Resultaterne for 2022 var for nogle fondes vedkommende mindre end tidligere især på grund af stigende renter, som i henhold til vores værdiansættelsesprincipper automatisk vil påvirke værdien via en højere diskonteringsfaktor. Den negative effekt på værdien af højere renter og diskonteringsfaktorer har delvist været modvirket af højere inflation som følge af højere energipriser. Vores fonde har til dato leveret et godt afkast, og det forventer vi også fremadrettet,” skriver Mogens Thorninger til Økonomisk Ugebrev.
Også Pædagogernes Pension PBU, Lærernes Pension og ATP er ramt af denne nedgang. I CIP’s fond II er overskuddet også styrtdykket sidste år, fra 2,1 mia. kr. i 2021 til sidste år blot 200 mio. kr. Forrentningen af egenkapitalen i denne fond er faldet fra 19 til 4 pct.
“The profit is lower than expected due to increased interest rates across all markets. The increased interest rates impact all investment discount rates, thus affecting the value of investments end of year, as well as the outlook for 2023,” lyder forklaringen i årsrapporten.
CIP er blevet indhentet af energikrise, inflation og renter, står der videre. ”The UK & EU power markets have implemented short term policies to reduce electricity consumption, subsidized consumer costs and introduced windfall taxes on extraordinary excess profits. US short term power prices decreased as early winter 2022-23 temperatures were warmer than expected. Long term US power price have decreased as markets price in impacts from the recently approved Inflation Reduction Act (IRA), including an expected acceleration of renewable utilities buildout leading to lower long term capture rates and lower long term net power prices,” skriver CIP, der også advarer imod, at det kan betyde værdinedskrivninger i flere af fondene.
2023 en sort boks
Det store spørgsmål er så, hvor hårdt CIP er ramt i indeværende år, og om det kan sammenlignes med den voldsomme turbulens, der har været omkring Ørsted de seneste uger. Det svarer Mogens Thorninger ikke direkte på over for Ugebrevet. Forventningerne fejlede dog intet i starten af 2023, da årsrapporterne blev lavet.
Som beskrevet ovenfor, blev CIP III pludselig ramt af et stort underskud på 230 mio. kr. sidste år, men i årsrapporten ventede CIP allerede i år igen et overskud på mere end hundrede mio. kr.
Men renten er steget i 2023, og dette vil isoleret set gå hårdt ud over de fleste af CIP’s flagskibsfonde. Ved årsskiftet ville der f.eks. skulle nedskrives med over 200 mio. kr. i CIP fond II, hver gang renten er stiger et procentpoint.
CIP fond I havde sidste år også underskud, men den fond er tæt på afvikling, mens CIP fond IV er nystartet og præsterede et ganske solidt overskud sidste år. CIP’s nyeste fond, ”New Markets”, gav sidste år et underskud på godt hundrede mio. kr. og et negativt afkast på minus 24 pct. Her er ATP største investor.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.