Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Boganmeldelse: Kapitalismens afslutning

Ole Borch

torsdag 11. januar 2024 kl. 17:55

Boganmeldelse: Kapitalismens afslutning

Den tyske forfatter og økonomijournalist Ulrike Herrmann har skrevet en international bestseller med titlen Kapitalismens afslutning. Hendes konklusion er, at vi er nødt til at afskaffe kapitalismen for at nå i mål med den grønne omstilling. At vi alle skal sammen på forbrugsskrump – med den britiske krigsøkonomi som forbillede. Erhvervsadvokat og bestyrelsesformand Ole Borch har læst bogen og anbefaler den varmt. I bogen får man et detaljeret billede af de overbevisninger, som driver klimaforkæmperne – og som man bør kende. Samtidigt giver bogen et spændende billede af hvornår kapitalismen har haft succes.

”I sidste måned udsendte FN en ny klimarapport. Alvoren er tydelig. Klodens klima forandrer sig hurtigere, end man troede. Vi er nødt til at forholde os til klimaforandringerne. Konsekvenserne er ikke kun fremtid. De er her allerede, og de er voldsomme. Det er de fleste i Danmark fuldstændig klar over, selvom det har været vanskeligt for nogle af os helt at indse det.” Genkender du dette citat? Hvis ikke, er det nok fordi, de alvorlige ord blev glemt, da Dronning Margrethe i sin nytårstale nogle minutter senere meddelte, at hun abdicerer.

Jeg benytter citatet til at opfordre til at læse Ulrikke Hermanns Kapitalismens afslutning. Den handler om den klimakamp, som dronningen påpeger vi er nødt til at forholde os til. En meget inspirerende person udfordrede min påstand om, at bestyrelsesarbejde skal være værdiskabende og skabe vækst. Anbefalede insisterende bogen.

Bogens hovedbudskab er: Klimaforandringerne kræver radikale handlinger/ændringer. UH’s konklusion: Minusvækst og dermed kapitalismens afslutning er en nødvendighed. Og UH argumenterer for, at det kun vil være godt for de fleste. Er du nået hertil, men overvejer at undlade at læse videre? Bliv hængende! Bogen er velskrevet. En fornøjelse at læse, selvom budskaberne er provokerende. Og ikke sådan at ryste af. “Hvis jorden var en bank, ville I for længst have reddet den.” En anklagende påstand allerede på første side.

I det første af bogens tre afsnit, Kapitalismens fremkomst, giver UH sin version af kapitalismens historie. Hvordan kapitalismen hænger sammen med udnyttelsen af først kul og siden olie.

Jeg har ikke den historiske, teoretiske ballast til at verificere eller afvise. Men beskrivelsen virker overbevisende og tankevækkende: Hvordan og hvorfor England udviklede en industri, som var ledende – og hvordan Englands krigsøkonomi for UH blev et studie i, hvordan man kan overleve en dybt alvorlig krise ved at omfordele det, der kan fordeles. Og hvorfor den vestlige verden har formået at vækste.

Selvom det oplagt ikke er forfatterens mål med bogen, kan dette afsnit læses som en manual til, hvad der skal til for at opnå vækst! Kapitalisme om man vil. I dette afsnit konkluderer UH, at vækst er ødelæggende på sigt. Slutter med kapitlet: Velstandens pris: Verden bliver ødelagt.

Andet afsnit: Der findes ikke “grøn vækst”. Her argumenterer UH for, at vi er nødt til at skrue ned for energiforbruget. De fossile kilder ødelægger, og der findes ifølge UH ikke reelle alternativer. UH afskriver atomkraft kategorisk. Igen mangler jeg faktuel viden til at kunne forholde mig til UH’s konklusioner. Jeg håber, at der vil være nogen med denne viden, der kan argumentere for, at der er alternativ energi nok. Og noterer mig, at Hans Jørgen Nielsen i sin bog ”alt det ingen har fortalt os om ATOMKRAFT” når til den stik modsatte konklusion. Hvem har ret?

Tredje afsnit, Kapitalismens afslutning, indeholder UH’s argumenter og kategoriske konklusioner: Der er ikke andre veje end at sætte forbruget ned. Altså minusvækst. Det kan efter UH’s mening kun ske, hvis vi samtidig erkender, at det indebærer en afslutning af de filosofier og mekanismer, som kapitalismen er bygget på.

Bogen er let læst. Men nogle af argumenterne fremstår som påstande. Noget er antagelser andet mere underbygget. Her vil opfattelsen hos læseren givet afhænge af, hvilken skole man tilhører.

Min varme anbefaling af bogen bygger på en opfordring til igennem bogen at se tingene i det perspektiv, som klimaforkæmperne ser det. Forstå hvorfor argumenter og konklusioner som UH’s får mange op på barrikaderne. Det erhvervsliv, som ønsker at bevare kapitalismen, bør ikke blot ryste på hovedet og kalde UH’s tanker for skingre, men bør komme med overbevisende, veldokumenterede argumenter for, at UH’s påstande og konklusioner er forkerte. At velstand kan udvikles via vækst. Det vil da også betrygge mig – og når du har læst bogen sikkert også dig.

Ole Borch

[postviewcount]

Jobannoncer

Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank